Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, se declara "foarte, foarte ostil" oricarui fel de razboi al valutelor, refuzand acest termen pentru a caracteriza situatia actuala, relateaza AFP.

"Suntem foarte, foarte ostili oricarui fel de 'razboi al valutelor'", a declarat Trichet, sambata, la Washington, in marja reuniunii anuale a Fondului Monetar International (FMI).

"Nu as califica situatia actuala ca fiind reflectata de aceste cuvinte", a spus el, exprimandu-si "incredere deplina" in capacitatea comunitatii internationale de a "gasi mijloacele pentru a continua sa coopereze".

"Razboiul valutelor", denuntat la sfarsitul lui septembrie de ministrul brazilian al Finantelor, Guido Mantega, se afla in centrul dezbaterilor angajate in acest week-end la Washington intre ministrii de finante din cele 187 de state membre ale FMI.

Liderii tarilor puternic industrializate si emergente se acuza unii pe altii fie ca isi devalorizeaza intentionat monedele nationale, pentru a favoriza exporturile, fie de exersarea de presiuni pentru cresterea cursului de schimb.

Intrebat cum caracterizeaza slabiciunea dolarului, Trichet si-a exprimat increderea in Statele Unite. "Autoritatile americane, dupa cunostinta mea, doresc un dolar puternic. (...) Nu voi face comentarii asupra a ceea ce Fed ar putea sau nu sa faca", a adaugat el.