Ministrii de Finante ai G7 s-au reunit vineri dimineata la Gyeongju, in Coreea de Sud, inaintea reuniunii G20 care urmareste aplanarea tensiunilor in chestiunea "razboiului valutelor".

Ministrii de Finante si sefii bancilor centrale din G20 urmeaza sa evalueze incepand cu ora 09:45, ora Romaniei, situatia economiei mondiale si sa caute modalitati de a reforma in continuare sistemul financiar, in dorinta de a gasi un punct comun in ceea ce priveste "razboiul valutelor", scrie AFP.

Discutiile lor asupra economiei globale pregatesc summit-ul sefilor de stat G20 din 11 si 12 noiembrie de la Seul.

G7 reuneste Statele Unite ale Americii, Japonia, Germania, Franta, Marea Britanie, Italia si Canada, in timp ce G20 cuprinde, intre altele si China, India, Brazilia si Rusia.

Un proiect de declaratie finala sugereaza ca tarile bogate si emergente G20 se angajeaza sa "se abtina de la devalorizarea competitiva", anunta agentia de stiri Dow Jones.

Aceasta strategie de devalorizare consta in manipularea cursului monedei nationale pentru a stimula economia prin ignorarea cooperarii internationale. G20 va insista pe "un sistem al ratelor de schimb determinat mai mult de piata", arata proiectul de declaratie.

China este tot mai presata de catre partenerii sai comerciali, mai ales SUA, sa lase moneda sa se aprecieze fata de dolar, mai repede decat o face.

Secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner, i-a invitat joi pe omologii sai din G20 sa "reechilibreze" economia mondiala, tinand mai putin cont de consumul din SUA. El a anuntat, intr-un interviu pentru Wall Street Journal ca va propune reguli "echitabile" pentru cursul de schimb.