Rata inflatiei s-a plasat la 0,4% in octombrie fata de luna precedenta a acestui an, potrivit estimarilor analistilor UniCredit Tiriac Bank, care arata ca cea mai ampla crestere a preturilor a avut loc pe componenta bunurilor alimentare, determinata in special de evolutia pietei internationale. Cresterea preturilor pe acest segment va fi similara celei din luna precedenta, cand s-a plasat la 0,8%.

"Pe componenta bunurilor non-alimentare, cresterea va fi mai mica, in conditiile in care nu au existat schimbari majore ale preturilor combustibililor. Preturile serviciilor vor creste pe fondul unei usoare deprecieri a leului, insa nu semnificativ", apreciaza Rozalia Pal, economistul sef al UniCredit.

Economistii bancii sunt de parere ca, in aceste conditii, rata anuala a inflatiei va fi de 7,7% in octombrie.

"Pentru finalul anului, ne mentinem deocamdata prognoza pentru o rata anuala a inflatiei de 7,3%, care implica o crestere lunara medie cu 0,3% in noiembrie si decembrie. Aceasta este o previziune optimista, care presupune ca evolutia productiei locale pe segmentul bunurilor alimentare sa compenseze impactul negativ al preturilor de pe piata internationala", a mai spus Rozalia Pal.

Oficialul UniCredit nu exclude un nivel mai inalt al inflatiei la finalul lui 2010, insa pentru moment estimeaza ca rata anuala se va plasa sub 8% in orice varianta de scenariu.

Institutul National de Statistica va prezenta datele oficiale cu privire la indicele preturilor de consum (IPC) pe luna octombrie in data de 10 noiembrie.