Rata anuala a inflatiei a urcat in octombrie la 7,88%, cea mai mare contributie avand-o scumpirea marfurilor nealimentare (10,56%) si in special preturile la tutun, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Comparativ cu luna anterioara, preturile de consum au crescut cu 0,55%.

Preturile marfurilor alimentare au crescut in octombrie cu 0,8%, marfurile nealimentare cu 0,3%, iar tarifele serviciilor s-au majorat cu 0,7%.

De la inceputul acestui an, alimentele s-au scumpit cu 4,73%, tarifele la servicii au avansat cu 6,18%, iar preturile marfurilor nealimentare au urcat cu 8,75%.

Fata de luna anterioara, cele mai mari cresteri de preturi la alimente s-au inregistrat la cartofi (11,94%), oua (7,10%) si ulei (4,82%). La marfuri nealimentare, cel mai mult s-a scumpit energia termica (2,63%), in vreme ce la restul articolelor s-au observat majorari de pret mai mici de 1%.

La categoria servicii, transportul pe calea ferata s-a scumpit cu 4,91%, iar tarifele la apa, canal si salubritate au urcat cu 1,34%.

Membrii Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR) au estimat ca preturile de consum au crescut in octombrie cu 0,5%, iar rata anuala a inflatiei a fost de 7,8%. Pentru finele anului 2010, membrii AAFBR prognozeaza ca rata anuala a inflatiei s-ar putea situa la 8%.

In ultimul raport trimestrial asupra inflatiei, BNR a modificat in urcare prognoza de inflatie pentru acest an de la 7,8%, cat estima in luna august, la 8,2%.