Bancile si-au pastrat neschimbate standardele de creditare, cererea de credite de consum a scazut masiv, in timp ce cererea de credite pe termen scurt din partea companiilor nefinanciare a crescut usor, se arata in rezultatele unui sondaj efectuat de BNR privind creditarea companiilor nefinanciare si a populatiei, publicat luni pe pagina de Internet a institutiei. "Cererea totala de credite a fost in scadere in trimestrul al treilea, chiar daca cererea de credite pe termen scurt a cunoscut un usor avans. Pentru ultimele 3 luni din 2010, bancile preconizeaza o reducere a cererii pentru toate tipurile de credite", se mai arata in document.

Este posibil ca etapa de inasprire a standardelor de creditare sa se fi incheiat, bancile considerand ca nivelul actual confera un grad de prudenta adecvat profilului debitorilor si tipologiei creditelor. Termenii creditarii au inregistrat evolutii marginale ca importanta la nivelul sectorului bancar si cu o natura mixta. Intarirea cerintelor de colateral si cresterea primei solicitate pentru creditele mai riscante au fost contrabalansate de reducerea spread-ului ratei medii de dobanda a creditului fata de ROBOR 1M si a comisioanelor.

  • Constructiile- cel mai riscant domeniu de creditat. Energia- cel mai putin riscant

Riscurile asociate companiilor sunt, conform aprecierii bancilor, in crestere in toate sectoarele de activitate, mai putin sectorul energetic. Cele mai riscante sectoare sunt constructiile si tranzactiile imobiliare. Perceptia fata de corporatii a ramas neschimbata. In cazul populatiei, sondajul BNR indica faptul ca bancile au relaxat standardele de creditare in trim. al treilea in cazul imprumuturilor ipotecare, in timp ce pentru creditele de consum nu s-au inregistrat modificari. Bancile declara ca au adoptat o strategie de reducere a costurilor creditarii prin diminuarea atat a spread-ului fata de ROBOR 1 M, cat si a altor costuri in afara de dobanzi.

Cererea de credite s-a mentinut in teritoriu negativ atat pentru creditele de consum, cat si pentru cele imobiliare. Corectia cea mai pronuntata s-a inregistrat pentru creditele de consum.

  • Creditarea companiilor nefinanciare- bancile isi reevalueaza strategiile

La nivel agregat standardele de creditare nu au mai cunoscut modificari in trimestrul al treilea 2010. Este posibil ca etapa de inasprire a standardelor de creditare sa se fi incheiat. Aceasta etapa a debutat la inceputul anului 2008 si a marcat o reorientare la nivelul obiectivelor bancilor, dinspre tinte preponderent cantitative (cresterea cotei de piata sau maximizarea profiturilor pe termen scurt) catre abordari aliniate procesului de reducere a intermedierii financiare la nivel global, care acomodeaza intr-o masura mai insemnata analizele calitative si de risc asociate creditarii. Perspectivele pe partea ofertei de finantare a companiilor raman momentan incerte, nemanifestandu-se o tendinta de reluare a creditarii, cel putin pe termen scurt. In zona euro, dupa evolutia neasteptata din T2/2010, nu s-au mai produs modificari insemnate la nivelul standardelor de creditare.

In structura, standardele de creditare au ramas, de asemenea, nemodificate pentru toate categoriile de debitori si maturitati. Este posibil ca inaspririle anterioare sa fi conferit standardelor de creditare un grad de prudenta adecvat atat profilului debitorilor, cat si tipologiei creditelor.

Puteti consulta intregul document atasat.