Problemele financiare ale Irlandei nu se limiteaza la cele bugetare, bancile fiind in centrul dificultatilor statului, a afirmat luni vicepresedintele BCE, Vitor Constancio. Optiunea de a solicita un sprijin financiar sistemului bancar este de preferat celei de a cere ajutor financiar in numele Statului, cel putin din punct de vedere al riscului, sustin si alte surse din cadrul UE, citate de AFP. Potrivit lui Constancio, care e si guvernator al Bancii Portugaliei, pana in prezent nu a fost facuta nicio solicitare oficiala din partea Guvernului irlandez, dar ca, in cazul in care aceasta solicitare va fi facuta, UE o va sprijini.

Potrivit cotidianului Irish Independent, ministrul Finantelor Brian Lenihan ar putea solicita marti omologilor sai din Euroland un sprijin de circa 50 de miliarde de euro. Membrii Eurogrupului se reunesc marti la Bruxelles in ajunul reuniunii Ecofin de miercuri.

Problema bancilor irlandeze vine pe fondul unor vulnerabilitati ale sistemului bancar, slabit de criza financiara prin care trece tara. Odinioara considerat "tigrul Europei" si dat drept model de dezvoltare, Irlanda face parte acum din grupa statelor-problema, alaturi de Spania, Grecia, Portugalia si Italia.

Statul irlandez cunoaste de asemenea o perioada de recrudescenta a nationalismului, riscul de tara crescandu-i in ultimele 7 zile peste posibilitatile de rambursare a serviciului datoriei.