"Dezvoltarea infrastructurii este o prioritate majoră pentru Romania, care a inregistrat întârzieri suplimentare pe parcursul anului trecut. Autorităţile trebuie să creasca in plus capacitatea sectorului public de atragere a fondurilor UE disponibile şi de creştere a volumuli de resurse financiare pentru proiectele de infrastructură. Deşi masurile prevazute in acordul cu FMI pot diminua cererea internă pe termen scurt, acestea sunt necesare pentru a crea condiţiile pentru revenirea economica", arata un raport publicat vineri de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.

România „arata bine” cu privire la evolutia ratei dobânzii de referinţă, care a ajutat mult economia, dar inregistreaza scoruri mai reduse in privinta lichiditatii pieţei. Administrarea fiscală este cel mai important obstacol pentru firme în cinci ţări în tranziţie, iar in alte 3 state se afla in top trei preocupări. Interesant, acele ţări în care taxa de administrare este principala problemă sunt în aceeasi arie geografică - Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Ungaria, Muntenegru şi România. "România ar putea imprumuta de la Bulgaria idei cu privire la îmbunătăţirea administraţiei fiscale", recomanda bancherii europeni.

  • Firmele româneşti au probleme serioase cu forta de munca disponibila

Raportul analizeaza separat si dinamica pietei financiare si a masurilor luate de statele europene cu privire la

Descurajarea imprumuturilor in valuta

Descurajarea imprumuturilor in valuta

Foto: BERD

stoparea dinamicii creditului in valuta. Astfel, din cele 13 tipuri de masuri care pot frana acordarea imprumuturilor in valuta- care pot merge de la impunerea unor conditii minimale si pana la interdictia in totalitate- Romania a aplicat una singura.

Pe de altă parte, firmele româneşti au probleme serioase cu forta de munca disponibila, în timp ce in Bulgaria managerii nu privesc acest lucru ca pe o prioritate. Pe parcursul anilor de boom, expansiunea economică a Bulgariei a fost determinată în mai mare măsură decat in Romania de o creştere a sectorului construcţiilor, care necesită o muncă mai puţin calificata.

  • Exodul de forţa de muncă calificata din România a fost mai mare decât in Bulgaria

Mai mult decât atât, exodul de forţa de muncă calificata din România a fost mai mare decât in Bulgaria. Practic, numai in perioada 2000-2005, migraţia netă din Bulgaria (ponderea celor plecati in totalul populaţiei) a fost de 0,5 la sută în Bulgaria, comparativ 1,2 la sută în Romania). Una dintre explicatii tine si de faptul ca romanii vorbesc mai multe limbi straine decat bulgarii- astfel plecarile din Romania au fost orientat si in tari ca Franta, Spania etc, in timp ce bulgarii au optat preponderent pentru tarile anglo-saxone.

Index dezvoltare piata financiara

Index dezvoltare piata financiara

Foto: BERD

Corupţia este percepută ca fiind unul din impedimentele cele mai severe pentru a face afaceri în Bulgaria şi România. Conditiile de afaceri s-au dovedit a fi foarte dificile în timpul crizei, subliniind necesitatea flexibilizarii pieţei forţei de muncă, a reformelor fiscale şi eliminarea procedurilor excesive de acordare a licenţelor.

Vezi intregul raport al BERD, atasat.