Raport ​BERD: Masurile prevazute in acordul Romaniei cu FMI pot diminua cererea internă pe termen scurt, dar sunt necesare. Infrastructura- prioritate majoră pentru Romania

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 19 noiembrie 2010, 13:30 Economie | Finanţe & Bănci

 documente
(19 Nov 2010) PDF, 4MB
"Dezvoltarea infrastructurii este o prioritate majoră pentru Romania, care a inregistrat întârzieri suplimentare pe parcursul anului trecut. Autorităţile trebuie să creasca in plus capacitatea sectorului public de atragere a fondurilor UE disponibile şi de creştere a volumuli de resurse financiare pentru proiectele de infrastructură. Deşi masurile prevazute in acordul cu FMI pot diminua cererea internă pe termen scurt, acestea sunt necesare pentru a crea condiţiile pentru revenirea economica", arata  un raport publicat vineri de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.

România „arata bine” cu privire la evolutia ratei dobânzii de referinţă, care a ajutat mult economia, dar inregistreaza scoruri mai reduse in privinta lichiditatii pieţei. Administrarea fiscală este cel mai important obstacol pentru firme în cinci ţări în tranziţie, iar in alte 3 state se afla in top trei preocupări. Interesant, acele ţări în care taxa de administrare este principala problemă sunt în aceeasi arie geografică - Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Ungaria, Muntenegru şi România. "România ar putea imprumuta de la Bulgaria idei cu privire la îmbunătăţirea administraţiei fiscale", recomanda bancherii europeni.
  • Firmele româneşti au probleme serioase cu forta de munca disponibila
Raportul analizeaza separat si dinamica pietei financiare si a masurilor luate de statele europene cu privire la
Descurajarea imprumuturilor in valuta
Foto: BERD
stoparea dinamicii creditului in valuta. Astfel, din cele 13 tipuri de masuri care pot frana acordarea imprumuturilor in valuta- care pot merge de la impunerea unor conditii minimale si pana la interdictia in totalitate- Romania a aplicat una singura.

Pe de altă parte, firmele româneşti au probleme serioase cu forta de munca disponibila, în timp ce in Bulgaria managerii nu privesc acest lucru ca pe o prioritate. Pe parcursul anilor de boom, expansiunea economică a Bulgariei a fost determinată în mai mare măsură decat in Romania de o creştere a sectorului construcţiilor, care necesită o muncă mai puţin calificata.
  • Exodul de forţa de muncă calificata din România a fost mai mare decât in Bulgaria
Mai mult decât atât, exodul de forţa de muncă calificata din România a fost mai mare decât in Bulgaria. Practic, numai in perioada 2000-2005, migraţia netă din Bulgaria (ponderea celor plecati in totalul populaţiei) a fost de 0,5 la sută în Bulgaria, comparativ 1,2 la sută în Romania). Una dintre explicatii tine si de faptul ca romanii vorbesc mai multe limbi straine decat bulgarii- astfel plecarile din Romania au fost orientat si in tari ca Franta, Spania etc, in timp ce bulgarii au optat preponderent pentru tarile anglo-saxone.
Index dezvoltare piata financiara
Foto: BERD


Corupţia este percepută ca fiind unul din impedimentele cele mai severe pentru a face afaceri în Bulgaria şi România. Conditiile de afaceri s-au dovedit a fi foarte dificile în timpul crizei, subliniind necesitatea flexibilizarii pieţei forţei de muncă, a reformelor fiscale şi eliminarea procedurilor excesive  de acordare a licenţelor.

Vezi intregul raport al BERD, atasat.


Citeste mai multe despre   
Jurnal​ din Israel

FOTOGALERIE Tel Aviv: artistic si sofisticat

Tel Aviv e un oras nou pornit de la un port vechi si are un tip de sofisticare, nearoganta, care-l face definitiv interesant. Arhitectura lui, accentele moderne, tusele europene, aspiratiile americane, muzeele, casele memoriale permit calatorilor sa traiasca in el si o experienta culturala. Spiritul relaxat al orasului si umorul generatiei tinere din Tel Aviv se traduce uneori in mici capodopere in culoare pe ziduri. Unul dintre cele mai bune, amuzante si interesante tururi e cel din cartierul florentin, cunoscut ca partea boema a orasului.

1045 vizualizari

  • -1 (3 voturi)    
    raportul o fi fost citit? (Vineri, 19 noiembrie 2010, 14:55)

    curios [anonim]

    si de Ciuvica, Chirieac, A.Ursu, Hadar, Nistor si alti latrai de la mogu-viziuni? De Oana S. nu mai intreb, ca nu stie sa citeasca decat dispozitiile lui SOV.


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri