Guvernul a purtat, in aceste zile, discutii cu FMI si Comisia Europeana pe tema salariului minim pe economie. "Au avut loc discutii si rezultatul este ca vom merge pe varianta noastra", a declarat pentru HotNews.ro liderul deputatilor minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian. Aceasta inseamna ca salariul minim pe economie va fi de 670 lei, iar cel la nivelul bugetarilor va fi de 690 lei. Anul viitor, bugetarii vor beneficia de majorare a salariilor de 15% fata de cat sunt in prezent. In ceea ce priveste sedinta Consiliului Economic si Social (CES) de maine, Pambuccian sustine ca nu va avea nicio influenta asupra a ceea ce s-a stabilit deja. "Nu cred ca avizul CES va avea vreo influenta", a precizat Pambuccian.

Guvernul va discuta miercuri adoptarea formei finale a Legii salarizarii unitare. Ministrul Muncii, Ioan Botis, a explicat ca este vorba despre doua legi pentru care Executivul isi va asuma raspunderea - o lege-cadru a salarizarii si una de punere in aplicare a acesteia.

Potrivit proiectului legii salarizarii unitare, salariatii din sectorul public ar putea recupera de la inceputul anului viitor 15% din reducerea de 25% aplicata in cea de-a doua jumatate a lui 2010. Executivul propune un salariu minim pe economie pentru anul viitor de 670 de lei.

Cu toate ca autoritatile au declarat, in mai multe randuri, ca Legea salarizarii unitare va avea o forma finala abia dupa ce partenerii sociali se vor pune de acord, niciuna dintre discutiile pe aceasta tema de la Ministerul Muncii nu s-a finalizat cu vreun consens. O alta modificare priveste reincadrarea personalului bugetar in 2011 cu salarizare egala pentru aceleasi functii, dar pornind de la baza din luna octombrie.

Cresterea salariala prognozata de ministrul Muncii, Ioan Botis, pentru anii urmatori este de peste 43%. "Vom recupera, in mod constant, in urmatorii ani si vom creste salariile, in masura in care economia ne-o va permite, iar ceea ce am statuat noi prin legea-cadru duce la o crestere totala salariala, in timp, de peste 43%", a spus Botis.

"Practic, la munca de acelasi tip, vor fi incadrati pe aceeasi functie si va fi o salarizare legata direct de functia pe care o are pe acea treapta. In sanatate, in invatamant, in multe cazuri salariile au o crestere consistenta", a adaugat ministrul Muncii.