Fitch Ratings ar putea retrograda ratingul Ungariei in acest an intrucat planul guvernului de a obliga populatia sa transfere contributiile de pensii de la fondurile private in sistemul public poate avea un impact negativ asupra sustenabilitatii fiscale, relateaza Bloomberg.

Guvernul condus de Viktor Orban a aprobat un plan prin care cetatenii care nu accepta transferul contributiilor de la fondurile private in sistemul public isi vor pierde pensiile de stat.

Guvernul aplica totodata taxe speciale companiilor din anumite sectoare economice, cel putin pana in 2014, pentru a reduce deficitul bugetar sub limita de 3% din PIB acceptata in UE.

Si Comisia Europeana si-a declarat ingrijorarea fata de planul Ungariei de a da un ultimatum cetatenilor sa transfere contributiile de la fondurile de pensii private in sistemul public, a declarat joi un purtator de cuvant al comisarului pentru Afaceri Monetare, Olli Rehn, citat de Reuters.

El a afirmat ca UE a fost, de asemenea, ingrijorata de unele modificari planificate si deja puse in aplicare in Ungaria "care ar putea submina capacitatea unor institutii independente de a realiza analize si previziuni".

In Ungaria exista un sistem de pensii de 3 piloni, potrivit portofoliu.hu. Primul pilon cuprinde pensiile de stat, obligatorii. Un angajator trebuie sa plateasca 24% din venitul brut al angajatului la sistemul public de pensii, in timp ce angajatul trebuie sa plateasca 2% din salariul brut la sistemul public. Pilonul 2 este pensia privata obligatorie, introdusa in 1997. Angajatul trebuie sa plateasca 8% din salariul brut, contributie care va fi retinuta de guvern timp de 14 luni incepand cu noiembrie 2010. Pilonul 3 este pensia privata facultativa.

Ungaria urmeaza astfel exemplul Argentinei, care a confiscat in 2001 circa 3,2 miliarde de dolari din fonduri de pensii private. Ulterior, Argentina a intrat in incapacitate de plata.