“Cheltuielile privind combustibilul pentru vehiculele rutiere motorizate, destinate exclusiv transportului rutier de persoane raman nedeductibile in 2011, se arata in Proiectul de Ordonanţă privind modificarea Codului Fiscal publicat marti seara pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice. Masura vizeaza vehiculele rutiere cu o greutate maximă autorizată sub 3.500 kg şi care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, exceptie facand vehiculele utilizate exclusiv pentru: intervenţie, paza, care de reportaj, vanzari, maxi taxi sau scolile de soferi.

Documentul mai prevede abrogarea prevederilor referitoare la neimpozitarea contravalorii cupoanelor ce reprezintă bonuri de valoare care se acordau cu titlu gratuit persoanelor fizice.

  • Showurile vor fi impozitate in functie de "beneficiar"

Cu privire la serviciile principale şi auxiliare legate de activităţi culturale, artistice, sportive, ştiinţifice, educaţionale, de divertisment sau de activităţi similare (târguri şi expoziţii), schimbarea priveste modul de impozitare. “În prezent aceste servicii se impozitează la locul prestării efective, chiar dacă sunt prestate către persoane impozabile. După 1 ianuarie 2011, în principiu numai serviciile de natura celor enumerate mai sus, prestate către persoane neimpozabile, se vor mai impozita la locul prestării efective, în timp ce serviciile prestate către persoane impozabile se vor impozita la locul unde este stabilit beneficiarul serviciilor”, mai prevede proiectul actului normativ.

  • Cazinourile vor emite bilete de intrare

Organizatorii de jocuri de noroc caracteristice activităţii cazinourilor şi de jocuri tip slot-machine, vor permite accesul în locaţiile autorizate numai pe baza unui bilet de intrare, valabil pentru 24 ore în intervalul 0800 – 0800, pentru fiecare persoană. Pentru cazinouri, biletul de intrare se emite şi se încasează la recepţie pentru fiecare persoană care intră în cazinou, indiferent dacă aceasta participă sau nu la jocurile de noroc iar pentru jocurile tip slot-machine, biletul de intrare se va încasa numai de la jucători. Persoanele cărora li s-a eliberat bilet de intrare au obligaţia să-l păstreze, pe toată perioada cât se află în incinta locaţiei în care se eliberează astfel de bilete”.

  • Accizele - se elimina scutirile în cazul ţigaretelor destinate testelor ştiinţifice şi celor privind calitatea produselor

In cazul accizelor, este vizata înlocuirea MPPC (Most popular price category) cu WAP (Weighted average price) ca punct de referinţă pentru determinarea structurii accizei totale pentru ţigarete si atingerea cerinţei privind acciza pentru ţigarete de minim 90 euro/1000 ţigarete indiferent de WAP, până la 31 decembrie 2017, potrivit perioadei de tranziţie acordată României. In plus, se vor revizui unele definiţii, atât în cazul ţigaretelor cât şi în cazul altor produse din tutun. Documentul propus de Finante mai prevede eliminarea scutirii de la plata accizelor prevăzută în cazul ţigaretelor destinate testelor ştiinţifice şi celor privind calitatea produselor, menţinerea accizelor pentru cafea şi produse din cafea şi pentru anul 2011.

Oficialii MFP admit ca am putea asista la o posibilă creştere a preţurilor de vânzare pentru anumite produse accizabile ca urmare a majorării nivelului accizelor.