Transformarea in lege a modificarilor aduse Ordonantei 50 de deputatii din Comisia de Buget, Finante si Banci va afecta atat bancile, cat si pe clientii acestora, este de parere avocatul Gheorghe Piperea, care reprezinta clientii Volksbank si pe cei ai BCR in actiunile in instanta. El a mai spus ca bancile nu ar trebui inca sa spuna ca au castigat razboiul, deoarece ordonanta mai trebuie sa parcurga inca trei etape pentru a se transforma in lege.

"Ca sa se transforme in lege, ordonanta trebuie sa mai parcurga trei etape. De la Comisia de Buget Finante, ordonanta va ajunge in plenul Parlamentului, iar daca trece mai mult ca sigur ca va ajunge la Curtea Constitutionala si apoi la promulgare la Presedinte. In ultima vreme insa, regula a cam fost ca Presedintele sa retrimita legile inapoi la Parlament", a declarat Gheorghe Piperea.

Totodata, si Constantin Cerbulescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, este de parere ca ordonanta mai poate suferi modificari pana la promulgarea de catre Presedinte.

"Deocamdata OUG este in vigoare. Comisia de buget a aprobat o serie de amendamente. Eu nu sunt pesimist in legatura cu ceea ce se va intampla mai departe. Exista posibilitati de a mai face unele modificari. Aceasta este o decizie a unei comisii, plenul Parlamentului mai poate face unele modificari, iar forma finala va fi cea promulgata de Presedinte", a spus Cerbulescu pentru HotNews.ro.

Daca modificarile aduse OUG 50 se vor transforma in lege, aceasta va afecta atat clientii, cat si bancile

Gheorghe Piperea crede ca "marile probleme" vor incepe daca ordonanta se va transforma in lege in forma propusa de membrii Comisiei de Buget-Finante din Camera Deputatilor, urmand sa afecteze atat clientii, cat si bancile.

Piperea a aratat ca Ordonata 50 a produs efecte pentru aproximativ cinci luni si prin aplicarea ei clientii institutiilor de credite au capatat o serie de drepturi, care nu pot fi retrase fara incalcarea unor prevederi constitutionale sau ale CEDO. De asemenea, prin aplicarea unor prevederi ale OUG 50 doar la creditele noi vor exista clienti discriminati. Astfel, pentru un produs similar vor exista doua categorii de consumatori, care nu beneficiaza toti de drepturi similare.

"Discriminarea e mult mai grava, pentru ca OUG 50 a abrogat toate criteriile de protectie a consumatorilor in materie de credite de consum. Asta inseamna ca daca se renunta la aplicarea Ordonantei pentru creditele vechi, acesti consumatori nu vor mai fi protejati. Acestia nu vor mai avea nicio reglementare de protectie a consumatorului", a mai aratat Gheorghe Piperea.

Piperea: Doar trei banci vor beneficia de aceasta modificare

In ceea ce priveste bancile, el a spus ca nu toate institutiile de credit vor beneficia de aceasta modificare, ci doar trei, fara a da insa nume. Acestea sunt "cele care au spus de fiecare data ca ordonanta nu e buna si nu o aplica si au facut un lobby puternic".

"In sistemul bancar sunt insa peste 40 de banci, marea majoritate aplicand prevederile Ordonantei 50, unele cu costuri foarte mari. Cele care au apucat sa aplice aceste prevederi vor trebui sa faca noi acte aditionale si sa cheme din nou clientii pentru a le semna. Bancile care au aplicat ordonanta se vor transforma astfel in victime", precizat Piperea.

Avocatul a incheiat spunand ca modificarile facute de Comisia de Buget Finante sunt o gresala conceptuala grava.

"In primul rand, legislatia protectiei consumatorilor intervine in contractele in derulare (90% din dispozitiile protectiei consumatorilor se aplca contractelor in executare). In al doilea rand, legii i se da un efect retroactiv, ceea ce in vara era principalul repros. Ordonanta a apucat sa aiba efecte, pentru ca au fost persoane care au incheiat acte aditionale. Mai sunt niste drepturi catigate pe care nu le poti lua inapoi, decat prin incalcarea Constitutiei", a continuat Gheorghe Piperea.

Deputatii din Comisia de Buget, Finante si Banci au aprobat, miercuri, aplicarea majoritatii prevederilor ordonantei privind creditele populatiei doar la contractele de imprumut incheiate dupa intrarea in vigoare a actului normativ.

"Prevederile prezentei ordonante de urgenta nu se aplica contractelor in curs de derulare la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta cu exceptia dispozitiilor art. 66-69 si, in ceea ce priveste contractele de credit pe durata nedeterminata existente la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, a dispozitiilor art. 37 (1), art. 50-55, art 56 alin (2), art 57 alin (1) si (2), art. 66-69 si art. 70-71 din prezenta ordonanta de urgenta", potrivit amendamentului aprobat de deputati.