Guvernul de la Beijing dispune de mijloacele necesare pentru a controla inflatia, a declarat duminica premierul Wen Jiabao, citat de Reuters. Eforturile din ultimele luni, precum inasprirea politicii monetare si controlul strict al preturilor, pentru a limita speculatiile, produc deja rezultate, a spus seful guvernului chinez, intr-un discurs radiodifuzat.

Pentru a combate inflatia, Banca Populara a Chinei va creste dobanda de imprumut de la 5,56% pana la 5,81%, iar pe cea de depozite de la 2,50% pana la 2,75%, pentru a doua oara in mai putin de zece luni. Inflatia in China a atins un maxim al utimelor 28 de luni de 5,1% in noiembrie.

"Sunt convins ca, gratie acestor masuri, vom putea mentine preturile la un nivel rezonabil. In calitate de sef al guvernului, am aceasta responsabilitate si cred in ea", a adaugat premierul chinez.

Beijingul va lua noi masuri pentru a evita o bula imobiliara, prevestita de cresterea preturilor locuintelor si terenurilor. Wen a anuntat constructia a zece milioane de imobile cu chirii medii in 2011, fata de obiectivul initial de 5,8 milioane in 2010.