Presedintele Traian Basescu considera ca un nou acord intre Romania si Fondul Monetar International, de tip preventiv, trebuie construit pe cativa piloni: consolidarea fiscala, simplificarea fiscalitatii, reforma in sanatate, absorbtia fondurilor europene si flexibilizarea pietei muncii.

Potrivit presedintelui, "bruma de reforma in sanatate" trebuie continuata prin inchideri de spitale, comasari, introducerea standardelor de cost, cu introducerea mangamentului privat si introducerea unor proiecte pilot prin care medicii sa incheie contracte cu spitalele. "Trebuie sa avem in vedere privatizarea prestatiei medicilor in spitale pentru a nu mai face din ei cersetori care stau pe un salariu de 2 milioane de lei", a precizat presedintele.

Basescu a mai spus ca ministrii nu trebuie sa cada in plasa unui "povesti de genul: Sa luam bani din China".

Basescu a mai cerut Guvernului sa stabileasca termene fixe pentru discutarea unor proiecte de acte normative cu partenerii sociali. Presedintele considera ca sindicatele tergiverseaza discutiile pe marginea unor acte normative fapt care duce la intarzierea adoptarii acestora.

Basescu i-a spus ministrului Comunicatiilor, Valerian Vreme, ca asteapta de la el ca informatizarea sistemului de plata a taxelor si impozitelor sa fie finalizata in martie, iar aceasta sa nu reprezinte o conditie impusa de FMI. Basescu l-a amenintat in gluma ca in caz contrar ii va lua cardul de credit.

Declaratiile presedintelui legate de acordul cu FMI

  • Nu stiu care va fi in final abordarea guvernului. Abordarea mea este ca va trebui sa continuam cu FMI, fara sa luam bani de la Fond. Daca vom ajunge la concluzia ca ne convine sa luam bani pentru a nu mai absorbi bani de pe piata, sa-i lasam la dispozitia proceselor de creditare pentru firmele romanesti, putem apela eventual la bani de la Uniunea Europeana, care are un fond constituit pentru statele din afara zonei euro.
  • Punctul meu de vedere este ca va trebui sa continuam cu un precautionary agreement cu FMI, alaturi de Banca Mondiala si Uniunea Europeana, avand ca obiectiv consolidarea fiscala. Aceasta trebuie sa fie obiectivul major al urmatorului acord.
  • Deficitul extern s-a micsorat la 4,5% si am pornit de la 13% deficitul de cont curent. Deficitul bugetar s-a redus consistent. ceea ce trebuie sa facem este consolidare fiscala si cresterea credibilitatii Romaniei.
  • Intr-un eventual acord cu Fondul va trebui sa vizam simplificarea fiscalitatii, lucru inceput deja si sper sa continue.
  • In sanatate va trebui sa optimizam costurile prin inchiderea spitalelor inutile, prin cateva proiecte pilot prin care medicii sa fie in contract cu spitalul si nu slujbasi ai statului. Trebuie sa introducem acest proiect pilot inca de anul acesta si sa-l asumam in acordul cu Fondul.
  • Sustin sa nu ne oprim la bruma de reforma in sanatate. Trebuie continuata cu inchideri de spitale, introducerea standardelor de cost, cu management privat si contracte ale medicilor cu spitalele.
  • Trebuie sa avem in vedere privatizarea prestatiei medicilor in spitale pentru a nu mai face din ei cersetori care stau pe un salariu de 2 milione de lei.
  • Tot acordul cu Fondul trebuie sa aiba ca obiectiv absorbtia fondurilor europene si aici discutam problema deficitului.
  • Reforma muncii. Cred ca trebuie sa ne-o asumam, daca am putea sa facem pasi inca din ianuarie ar fi foarte bine. Reforma pietei muncii trebuie facuta si o sa aduc un argument: Avem 4,4 milioane de salariati, oficial inregistrati, si 1,68 milioane la munca la negru. Nu se mai poate tolera aceasta situatie dintr-un motiv elementar. Sustinem ca avem grija in primul rand de cei care muncesc. Cei care muncesc la negru nu beneficiaza de plata contributiilor, acesti oameni sunt lasati in aer. Este obligatia noastra sa gasim formulele prin care sa scoatem la suprafata munca la negru pentru ca ea face mult rau oamenilor nu numai bugetului.
  • Sper ca ministrii nu vor cadea in plasa unei povesti de genul: Sa luam niste bani din China. China este una dintre tarile prietene. Auzisem traznaia unui precautionary cu China. Cand avem un precautionary se pun niste conditii. Unde vrem sa ne intoarcem? Cred ca ar trebui sa fim macar inteligenti.
  • Eu sunt de acord ca trebuie sa existe dialog cu sindicatele, cu patronatele, insa el trebuie limitat in timp. Nu poate fi pe termen nelimitat discutia. Una dintre strategiile aplicate de sindicate este: vrem sa discutam si incep se discute pana cand se plictisesc. Realitatea este ca in tehnica negocierii trebuie stabilit un termen pana la care un proiect de lege poate fi discutat. Acum au inceput discutiile pe Codul Muncii. Guvernul nu poate sa amane la nesfarsit concluziile. Rugamintea mea este ca in negocieri sa conveniti termene, Este firesc sa fie discutii cu partenerii sociali, dar trebuie incadrate intr-un termen.
  • Sigur, banuiesc ca nu o sa ajungem sa punem informatizarea, domnule ministru Vreme, in acordul cu Fondul, pentru ca sa se faca. Si aia pentru persoane fizice, nu numai pentru companii, da ? Martie am inteles ca este termenul ? Daca nu, o sa iti iau tie cartea de credit. De tot.