Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Isarescu, Basescu, Boc si Ialomitianu s-au intalnit pentru a discuta despre viitorul acord cu FMI

Presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc, ministrul de Finante Gheorghe Ialomitianu si guvernatorul Mugur Isarescu s-au intalnit joi pentru a discuta despre viitorul acord cu Fondul Monetar International. Surse participante la intalnire au declarat pentru HotNews.ro ca valoarea urmatorului acord va fi intre 3-5 miliarde de euro, o decizie finala urmand sa fie luata dupa negocierile de la sfarsitul lunii cu reprezentantii FMI. Banii vor ramane la dispozitia Romaniei, fara a intra in tara decat in caz ca e nevoie de acestia. Intr-un comunicat al Bancii Nationale a Romaniei se arata ca "in cursul intrevederii a fost analizat stadiul derulării acordurilor de finanţare externă încheiate cu Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi alte instituţii financiare internaţionale. Au fost, de asemenea, stabiliţi parametrii unui nou acord de finanţare de tip preventiv cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional". Potrivit unor surse apropiate discutiilor, cei patru ar mai fi discutat despre modalitatea de finantare a deficitului bugetar in 2011, o iesire a Romaniei pe pietele internationale prin emiterea unor eurobonduri, detalii tehnice legate de salarizarea pe baza de performante a unor categorii socio-profesionale si despre riscurile pe care BNR le vede in evolutia economiei Romaniei in acest an, in ipoteza stoparii procesului de reforme.

Intranetul statului roman: O piramida care ar putea fi finalizata in circa 30 de luni

Intranetul statului roman ar putea fi finalizat in aproape 3 ani si va avea la baza Infrastructura Comuna de Comunicatii Electronice a Statului. Aceasta este formata atat din retelele proprii ale statului, cat si din folosirea prin inchiriere de resurse de comunicatii de la trei companii ale statului: Comunicatii CFR, Teletrans si SNR. Potrivit unui grafic pus la dispozitia HotNews.ro de ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, intranetul statului se va continua piramidal cu instrumente precum semnatura electronica, arhivarea electronica, marca temporala, facturarea electronica, urmand zona bazelor de date, apoi cea a aplicatiilor si culminand cu urmarirea executiei bugetare la nivelul administratiei publice. "In final vom avea un sistem coerent prin care sa abordam bugetarea si mai ales executia bugetara. Tot timpul se va sti astfel in ce faza esti cu proiectele in orice minister", a declarat ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme. Implementarea acestei platforme comune de comunicatii electronice a statului este rezultatul unei decizii a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii din 2010. La inceputul lunii septembrie a anului trecut, la depunerea juramantului de catre Valerian Vreme, ca nou ministru al Comunicatiilor, presedintele Traian Basescu i-a transmis acestuia sa-si faca o prioritate din aplicarea deciziei CSAT privind unificarea retelelor de transmisie a datelor pana la sfarsitul anului si deschiderea lor catre public.

China este dispusa sa cumpere obligatiuni spaniole in valoare de sase miliarde euro

China este dispusa sa cumpere obligatiuni spaniole in valoare de sase miliarde de euro. Informatia a aparut in presa spaniola, care il citeaza pe vicepremierul chinez spunand, in timpul unei intalniri cu premierul spaniol Jose Luis Zapatero, ca tara sa este dispusa ca cumpere obligatiuni spaniole de o valoare similara cu cele ale Greciei si ale Portugaliei, pe care le detine, la un loc. La inceputul vizitei de trei zile pe care o efectueaza in Spania, oficialul chinez a declarat ca este increzator ca Spania isi va reveni din criza, iar China va continua sa cumpere obligatiuni emise de guvernul spaniol, fara a preciza insa o suma. Spania este in atentia investitorilor in ultima perioada, existand temeri ca autoritatile nu vor putea refinanta datoriile scadente in acest an si va avea nevoie de asistenta financiara de urgenta.

Renault admite ca scandalul legat de spionajul industrial este foarte grav si pune in pericol activele companiei

Compania franceza Renault admite ca scandalul legat de spionajul industrial pune in pericol activele companiei. Reactia vine la o zi dupa ce compania a confirmat ca trei manageri au fost suspendati din functie, fiind banuiti ca ar fi incalcat reguli etice. A fost demarata inca din august o ancheta interna legata de comportamentul acestor manageri si de modul in care ei ar fi adus atingere activitatilor grupului francez. Potrivit directorului juridic al Renault, Christian Husson, cei trei manageri sunt acuzati ca ar fi transmis secrete legate de vehiculele electrice Renault. Intrebat despre acest scandal, ministrul francez al industriei - Eric Besson - spune ca lucrurile par cat se poate de serioase si ca se poate vorbi de o batalie dintr-un "razboi industrial". Renault va lansa patru masini electrice in 2011 si 2012 si vede un potential urias de crestere al segmentului, astfel ca daca intr-adevar concurenta a primit informatii valoroase, grupul are motive serioase de ingrijorare, se arata intr-o analiza HotNews.ro.​