“Ne intalnim la ora 14 cu comisarul european pentru a-i solicita extinderea taxarii inverse si asupra panificatiei, nu numai pentru cereale. Evaziunea mare se face in panificatie, nu in comertul cu cereale”, a declarat pentru HotNews Aurel Popescu, presedintele Rompan. Reactia lui a venit la numai o ora dupa anuntul facut de presedintele ANAF, Sorin Blejnar, potrivit caruia Comisia Europeana a avizat favorabil solicitarea României de taxare inversă în domeniul cerealelor.

Aurel Popescu, pres. RompanFoto: Agerpres

In zona cerealelor comertul se face business-to-business, in vreme ce daca s-ar aplica taxarea inversa in panificatie, evaziunea s-ar reduce pentru ca cei care lucreaza la negru “nu ar mai avea ce pradui”, a mai spus Popescu. “Din pacate, cred ca deciziile sunt luate si nu vom obtine prelungirea masurii si asupra panificatiei”, a precizat seful Rompan.

Nici reprezentantii marilor jucatori din piata nu privesc cu optimism anuntul facut de presedintele ANAF. “Cu decizia asta au tras gloante in aer. In continuare intra faina la negru in Romania din alte tari, se face evaziune cat cuprinde, existand chiar fabrici ilegale de paine sau care scot productii din care declara nici o zecime, dar pe nimeni nu intereseaza. Noi am facut sesizari la toate forurile care au atributiuni in domeniu. Urmarea? Am fost noi cei vizitati de inspectori. Sunt magazine in Bucuresti care nu iau paine, daca le-o facturezi. La negru, da, sunt interesate. Asa incat e nevoie de taxarea inversa in panificatie, nu pe zona cerealelor”, a declarat unul din actionarii unei companii de panificatie.

Aplicarea taxării inverse este o măsură de simplificare a plăţii taxei, astfel încât persoana obligată la plata taxei este beneficiarul în locul furnizorului. Acest mecanism are ca scop colectarea optimă a creanţelor şi un control mai riguros din partea autorităţilor fiscale. Potrivit ordonanţei de urgenţă a Guvernului privind unele măsuri de combatere a evaziunii fiscale procedura taxării inverse urmează a fi aplicată temporar numai până la data de 31 decembrie 2011.