Portugalia a vandut miercuri titluri de trezorerie in valoare de 750 milioane de euro, in conditiile unei cereri ridicate si a unor randamente in scadere, potrivit AFP. Datele autoritatii de management a datoriei publice arata ca emisiunea cu scadenta la 12 luni a fost suprasubscrisa de 3,1 ori.

Obligatiunile cu scadenta in ianuarie 2012 au un randament de 4,029%, in scadere comparativ cu dobanda de 5,281% oferita la emisiunea similara din decembrie 2010.

Licitatia arata determinarea guvernului de la Lisabona de a continua sa se finanteze de pe piata, decat sa ceara ajutor financiar international precum Grecia si Irlanda, desi multi economisti cred ca Portugalia va fi obligata pana la urma sa apeleze la sprijinul UE.

"Cerea a fost puternica si randamentele au fost similare cu cele de pe piata secundara. Cred ca exista o perceptie cu privire la diminuarea riscului pe termen scurt cu privire la situatia Portugaliei", a declarat Filipe Silva, manager la Banco Carregosa, citat de Reuters.

Saptamana trecuta, Portugalia a vandut miercuri titluri de trezorerie in valoare de aproape 1,25 miliarde de euro, la randamente in scadere pentru obligatiunile pe termen lung, acesta fiind considerat un test al capacitatii autoritatilor de la Lisabona de a se finanta de pe piata.

Temerile cu privire la capacitatea Portugaliei de a se finanta de pe pietele financiare s-au intensificat la inceputul lunii, dupa ce dobanzile obligatiunilor pe zece ani emise de Lisabona au urcat la nivelul record de 7,193%, considerata o rata "nesustenabila" de economisti. Dupa acest episod a crescut presiunea asupra guvernului condus de Jose Socrates pentru a cere ajutor extern, precum Grecia si Irlanda, pentru a evita contagiunea altor tari din zona euro, in special Spania si Italia.

Portugalia a estimat ca are nevoie in 2011 de o finantare neta de 20 miliarde de euro, fara a lua in calcul si datoriile de 26,5 miliarde de euro care ajung la scadenta in acest an. ​