Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

OCDE: Cresterea preturilor la alimente si poate afecta cresterea economica

Cresterea preturilor la alimente si materii prime poate ameninta cresterea economica si submina eforturile mondiale de lupta impotriva saraciei si foametei, declara secretarul general al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), Angel Gurria.

Unele studii realizate de OCDE arata ca subventionarea productiei de biogaz obtinut din cereale, sfecla de zahar si ulei vegetal contribuie la cresterea preturilor la alimente, in timp ce eficienta asupra reducerii efectului de sera este limitata. Expertii OCDE recomanda, pe de o parte, utilizarea materialelor pe baza de celuloza, care sunt mai eficiente in productia de energie, iar pe de alta, un comert mai liber cu biogaz si combustibili alternativi.

In opinia sefului OCDE, pietele de materii prime trebuie sa devina mai transparente si sa functioneze mai bine, prin consolidarea disciplinei privind utilizarea restrictiilor comerciale. Pietele mari, cu mai multi cumparatori si vanzatori, sunt mai stabile, iar asistenta trebuie sa se indrepte in special catre tarile care depind de importurile de alimente, unde preturile cresc din cauza unor probleme legate de balanta de plati externe.

OCDE recomanda instituirea unor programe de asistenta prin distribuirea de alimente si ajutoare financiare, dar si prin asistenta internationala pentru cresterea productivitatii in agricultura.

Economia Marii Britanii a scazut in mod neasteptat cu 0,5% in ultimul trimestru al anului trecut

Economia Marii Britanii a scazut cu 0,5% in ultimele trei luni ale anului trecut, comparativ cu trimestrul anterior. Aceasta evolutie negativa neasteptata reflecta reducerea activitatii din constructii si din sectoarele de retail si servicii, pe fondul celui mai rece sfarsit de an din ultimul secol.

In ritm anual, economia a urcat cu 1,7% in ultimul trimestru din 2010, potrivit datelor Biroului National de Statistica, preluate de Bloomberg. In perioada iulie-septembrie, Produsul Intern Brut (PIB) a avansat cu 0,7%, comparativ cu trimestrul precedent.

Mai multi economisti chestionati de Bloomberg anticipau un avans lunar de 0,5% in al patrulea trimestru. Economia ar fi stagnat in perioada analizata fara impactul conditiilor meteo, mentioneaza biroul de statistica.

Forta revenirii economiei britanice slabeste chiar inainte ca guvernul sa grabesca masurile de reducere a deficitului bugetar. In timp ce Banca Angliei a lasat neschimbata, luna aceasta, rata dobanzii cheie, inflatia a accelerat la maximul ultimelor opt luni.

Scaderea de 0,5% este cea mai accentuata dupa al doilea trimestru din 2009, cand economia s-a contractat cu 0,8%. Activitatea din servicii, cu o pondere de 76% in PIB, a coborat cu 0,5%. Productia industriala a crescut cu 0,9%, dar cea din constructii a scazut cu 3,3%.

Economia a avansat cu 1,4% anul trecut, prima crestere de 12 luni de dupa 2007.

Companiile Petrom si Rompetrol reduc pretul carburantilor

Compania Rompetrol a redus, de marti, preturile de referinta la carburanti, cu 3 bani pe litru.

Masura a fost luata dupa ce Guvernul a anuntat eliminarea taxei de un cent, impusa pentru recuperarea datoriilor fostei companii de petrol. Astfel, litrul de benzina Efix 95 va costa 5,01 lei/litru, iar benzina Alto 101 va fi 5,69 lei/litru. Motorina Efix Diesel va costa 4,98 lei/litru, iar motorina Diesel Alto 55 va fi 5,32 lei/litru. Ultima modificare operata de companie a avut loc pe 5 ianuarie, cand Rompetrol scumpea benzina Alto 101 cu 2 bani/litru.

Si Petrom a anuntat ca va ieftini carburantii cu 4 bani pe litru. Compania mai precizeaza ca evolutia preturilor Petrom se bazeaza pe cotatiile internationale la carburanti si pe concurenta pe piata, fiind in plus influentate de politica fiscala si de cursul de schimb. Ieftinirea are loc pe fondul protestelor din ultima vreme ale soferilor fata de scumpirea carburantilor, de la 1 ianuarie.