Leul a mai inregistrat o sedinta de apreciere in fata monedei unice, in contra-tendinta cu evolutia celorlalte monede regionale. BNR a cotat un euro la 4,2261 lei, fata de cotatia de marti, de 4,2350 lei/euro. Si fata de dolar leul s-a intarit usor, moneda americana evoluand de la 3,1067 lei (marti) la 3,0800lei. Dealerii bancilor comerciale nu exclud ca aceasta evolutie sa fie o consecinta a interventiilor Bancii Nationale. "Asa cum am vazut pe parcursul ultimelor trei sedinte evolutia monedei nationale pare sa fie condusa de alti factori", se arata in raportul zilnic al ING.

"Ratele de dobanda de pe piata monetara a monedei nationale au inregistrat cresteri ieri. Ratele O/N au castigat

evolutie zlot

evolutie zlot

Foto: Hotnews

25pb pana la 3%, in timp ce randamentele implicite swap pentru scadente intre o luna si trei luni s-au majorat pana la 4,90-5,05%. Ratele pentru scadentele de sase luni si un an s-au tranzactionat la 5%, respectiv la 5,2%, niveluri cu 15pb mai ridicate. Credem ca aceste cresteri ar putea fi rezultatul presupuselor interventii recente ale BNR pe piata valutara prin care a retras lichiditate. In aceasta dimineata ratele de dobanda care acopera prima zi a noii perioade de constituire a rezervelor se situeaza sub nivelul ratei de dobanda de politica monetara de 6,25% la 5,5/6% si credem ca reprezinta un indiciu bun pentru nivelul ratelor de dobanda pe termen scurt pe parcursul sedintelor urmatoare", se mai arata in documentul citat.

Pe piaţa monetară, dobânzile pe termen foarte scurt au scăzut comparativ cu şedinţa precedentă şi se situează sub rata dobânzii de politică monetară, de 6,25% pe an. BNR a afişat în prima parte a zilei un nivel mediu al dobânzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 2,27% pe an, faţă de 3,04% în şedinţa precedentă, iar pentru depozitele

evolutie forint

evolutie forint

Foto: Hotnews

overnight plasate (ROBOR), dobânda a coborât la 2,77% pe an, de la 3,54% în şedinţa anterioară.

BNR nu comenteaza legat de posibilele interventii in piata, dar nu ar fi prima data cand intervine. In urma cu doi ani, intr-un raport oficial, Banca Mondiala a indicat faptul ca Banca Nationala a Romaniei a intervenit in piata interbancara cu aproximativ 4,5 miliarde de euro din rezerve, din luna octombrie 2008 pana in prezent, pentru a diminua volatilitatea cursului, se arata in Strategia de parteneriat cu Romania a Bancii Mondiale.

"Piata bancara a fost perturbata in luna octombrie 2008 de zvonurile privind problemele de lichiditate ale unei banci comerciale, ceea ce a dus la cresterea dobanzilor, care au ramas la un nivel relativ ridicat datorita apetitului redus pentru risc, cresterii aversiunii la risc si segmentarii pietei pe fondul unei distributii inegale a titlurilor de stat eligibile pentru imprumuturile de la BNR", scrie in raport.

Economistii Bancii Mondiale arata ca, din octombrie si pana in prezent, presiunile asupra balantei de plati au dus

evolutie coroana ceha

evolutie coroana ceha

Foto: Hotnews

la deprecierea cu 15% a leului fata de euro, punand presiune pe datoriile populatiei, companiilor si pe bilanturile bancilor.

"Pentru a controla volatilitatea cursului de schimb, banca centrala a intervenit pe piata la vedere, cu aproximativ 4,5 miliarde euro din rezerve de la sfarsitul lunii octombrie", se arata in documentul institutiei internationale.

La vremea respectiva, oficialii BNR s-au declarat mirati de asemenea luari de pozitii ale Bancii Mondiale in chestiuni sensibile cum sunt cele legate de interventiile pe curs.