"Este imperios necesar să asigurăm coerenţa politicilor şi un ritm susţinut al reformelor, astfel încât adoptarea euro să devină posibilă la o dată cât mai apropiată de 2015", a declarat guvernatorul BNR Mugur Isarescu la inaugurarea expozitiei Euro. Pentru România, a mai adaugat Isarescu, este vitală pregătirea temeinică în vederea îndeplinirii tuturor criteriilor, fără excepţie. "Este important totodată să avem definită o ţintă. Iar această ţintă trebuie să fie păstrată, chiar dacă pe parcurs ar putea fi modificată, astfel încât apetitul pentru reformele necesare să nu fie diminuat. Faptul că, începând cu februarie 2010, în BNR a luat fiinţă Comitetul pentru Pregătirea Trecerii la Euro, iar din octombrie 2010, la lucrările acestui comitet participă şi reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice este o dovadă relevantă că ne preocupă viitorul ţării noastre în Zona Euro", a mai spus Guvernatorul.

Mugur IsarescuFoto: Agerpres

Expoziţia Euro le oferă vizitatorilor o experienţă practică legată de moneda unică europeană. Obiectivul principal al acestei expoziţii itinerante este familiarizarea publicului cu bancnotele şi monedele euro într-un mod interactiv.

Isarescu a mai amintit legaturile monetare ale Romaniei cu spatiul european. "Invocarea contextului european nu este nicidecum convenţională. Şi nici protocolară. Ea relevă faptul că Leul Românesc se numără între rădăcinile istorice puternice prin care România este legată de Europa. Aceasta deoarece, originile monedei noastre, Leul, în străvechiul leeuwendaalder sau talerul-leu exprimă nu doar descendenţa din străvechea monedă olandeză (şi înrudirea, prin această descendenţă, cu dolarul american), dar şi vocaţia sa europeană prin aceea că, încă de la naşterea sa, la scurt timp după crearea statului român modern, leul nostru a fost francez. În sensul că Legea monetară din 1867 a fost concepută cu faţa la Uniunea Latină şi în primul rând la Franţa. Se prevedea confecţionarea monedelor metalice după modelul celor din Franţa. Dar legăturile europene erau mai largi, pentru că legea stipula că monedele de aur şi de argint ale Franţei, Belgiei, Italiei şi Elveţiei (ţările din componenţa Uniunii Latine) se vor primi în ţară la toate casele publice deopotrivă cu moneda legală a României", a mai spus IOsarescu.

În perspectiva adoptării euro de către România, a mai precizat acesta, informarea publicului nu poate fi decât un proces continuu, pe care îl pregătim de multă vreme şi se derulează deja.