Cutremurul care a lovit Japonia ar putea costa cea de a treia economie a lumii aproximativ 140 de miliarde de euro, potrivit bancii americane Goldman Sachs.

"Estimam costurile totale ale daunelor provocate de cutremur (si tsunamiul devastator) din 11 martie s-ar putea ridica la 16.000 de miliarde de yeni", scriu economistii de la Goldman Sachs.

Aceasta factura este mai mare decat cea a cutremurului din Kobe din 1995 (9.600 miliarde de yeni), considerata pana acum de Goldman Sachs drept cea mai costisitoare catastrofa naturala din punct de vedere economic.

Cu toate acestea, ciferele sunt sub estimarile oficiale anuntate in ziua precedenta de catre guvernul japonez. Potrivit Guvernului cutremurul din 11 martie ar putea costa peste 200 de miliarde de euro, fara a lua in calcul impactul asupra afacerilor si consecintele accidentului nuclear de la Fukushima. Cifrele ar reprezenta 4,5% din produsul intern brut (PIB) al arhipelagului, o statistica apropiata si de estimarile Bancii Mondiale.

Ca si in cazul estimarilor oficiale, cifrele oferite de Goldman Sachs iau in calcul daunele la infrastructura, locuinte si intreprinderile din regiunea afectata si cresterea "semnificativa" a cheltuielilor publice in urmatorii ani.

Potrivit economistilor la banca, o inrautatire a situatiei de la centrala nucleara Fukushima, ar putea ridica "semnificativ" suma. Pentru ca acest incident nu numai ca submineaza increderea consumatorilor japonezi, dar ridica, de asemenea, suspiciuni in privinta produselor importate din insule.