Ungaria intentioneaza sa ofere incepand din luna mai 2011 tuturor gospodăriilor care deţin împrumuturi în franci elveţieni posibilitatea de a fixa rambursările lunare la un curs de cel mult 200 forinti pe franc, pentru ca acestia sa poata rambursa ratele bancare mai usor, a declarat pentru Reuters un parlamentar din partidul de guvernământ. "Statul va garanta (acest cont) la bănci, şi băncile ar plăti o taxă de garanţie în schimb", a mai spus el.

Diferenţa faţă de actualul curs de schimb ar urma să apară într-un cont în forinţi pe cinci ani garantat de guvern. Rogan nu a precizat care ar fi nivelul la care va fi fixat francul elveţian, dar a adăugat că va fi vorba de un curs inferior celui actual, cel mai probabil sub pragul de 200 de forinţi pentru un franc.

În perioada de boom economic, la fel ca si in Romania, maghiarii au luat credite in monede exotice in valoare de mii de miliarde de lei. Pe atunci, cursul de schimb era de 160 de forinţi pentru un franc, dar în prezent un franc a ajuns la peste 200 de forinţi şi multe gospodării au probleme cu rambursarea imprumuturilor bancare.

“Astăzi, când facem pasi activi pentru protecţia debitorilor în valută, trebuie să avem grijă în principal de aceia care nu mai pot să-şi plătească datoriile”, a declarat parlamentarul Fidesz, Antal Rogan pentru postul de televiziune TV2, precizând că aceştia reprezintă o minoritate. Antal Rogan a adăugat că ar fi o greşeală dacă guvernul nu ar pune la punct şi o soluţie pentru a-i ajuta pe majoritatea celor care continuă să-şi ramburseze creditele. În opinia lui, o soluţie ar putea consta în fixarea ratelor lunare la un curs de sub 200 de forinţi pentru un franc.

Rogan a adăugat totuşi că ar fi "o greşeală foarte mare" daca guvernul nu va gasi o modalitate de a ajuta ca gospodăriile sa nu poata achita la timp imprumuturile. "Oamenii ar începe rambursarea împrumuturilor lor la o rată de schimb mai mic decât în prezent, dar diferenţa ar materializa într-un cont pe termen de, să zicem, 5 ani", a spus Rogan.