"Intarzierile la plata ale firmelor de stat au depasit 4% din PIB. Cu toate eforturile facute in plata unor datorii, daca nu rezolvam cauza - acumularea de noi datorii, nu facem nimic. ​Primele 10 companii de stat clasate din punct de vedere al platilor restante insumeaza trei sferturi din totalul arieratelor companiilor de stat, cresterile cele mai mari fiind in domeniile feroviar si minier. In privinta arieratelor guvernamentale- tinta mereu ratata in relatia cu Fondul, 81 la suta dintre acestea sunt la bugetele locale", a declarat joi presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.

Ionut Dumitru, presedintele Consiliului FiscalFoto: HotNews.ro
  • Firme de stat tinute artificial in viata. Cui foloseste?

18% din cifra de afaceri a companiilor de stat apartine unor companii aflate in insolventa, a mai spus seful Consiliului Fiscal. Acestea concentreaza 67% din volumul arieratelor firmelor de stat si primesc 37% din subventii. "Practic, daca nu ar primi aceste subventii, situatia lor ar fi si mai grava", a mai precizat Dumitru

companii de stat pondere

companii de stat pondere

Foto: consiliul fiscal

0,1% din totalul companiilor de stat detineau 27% din arieratele totale din economie. Oficialii Consiliului Fiscal au impartit firmele de stat care genereaza arierate in patru categorii: cele care au solvabilitate negativa dar genereaza cash-flow pozitiv, cele cu solvabilitate negativa cu cash-flow negativ si simetric companiile de stat cu solvabilitate pozitiva-cashflow pe plus respectiv pe minus.

Din categoria firmelor care au si solvabilitate pe minus si cashflow negativ fac parte : CFR, Apaterm, Oltchim, Termoelectrica, CFR Marfa, CET Iasi si Radet.

Dealtfle, potrivit CF, primele 10 companii de stat clasate din punct de vedere al plăţilor restante însumează aproximativ 73% din totalul arieratelor companiilor de stat .

  • Care sunt cauzele arieratelor?

Cauzele, explica Ionut Dumitru, sunt: bugetele întreprinderilor publice sunt deseori aprobate fără ca autorităţile să se asigure că întreprinderea va fi capabilă să îşi plătească obligaţiile bugetare, prevederi legislative care favorizează lipsa de disciplină financiară si stergeri de datorii (6 miliarde lei între 2006 şi 2010)

evolutie arierate

evolutie arierate

Foto: consiliul fiscal

Din pacate, facturile neachitate au crescut continuu, ajungand la 4,2% din PIB la finele lui 2010.

"Cea mai mare rata de crestere se intregistreaza la nivelul platilor catre companii private si banci. Impactul asupra bugetului este evident- privarea de venituri datorate. Acumularea de arierate catre sectorul privat genereaza probleme de lichiditate si franeaza revenirea economica", a mai explicat seful CF.

"In companiile generatoare de arierate (cele de stat) lucreaza 28% din numarul angajatilor la stat. 18% din cifra de afaceri produsă la nivelul companiilor de stat apartine unor companii aflate de fapt în insolvenţă (au capitaluri proprii negative).Aceste companii concentrează circa 67% din totalul arieratelor companiilor de stat. Mai mult, ele atrag 37% din subvenţiile totale acordate acestora si produc peste 66% din pierderile companiilor de stat", mai arata Ionut Dumitru

Chiar şi companiile de stat care au solvabilitate pozitivă beneficiază de subvenţii mari (circa 63% din subvenţiile totale acordate companiilor de stat) care îmbunătăţesc artificial situaţia lor financiară şi o parte semnificativă a lor au cash-flow-uri negative care le erodează solvabilitatea.

Pierderile semnificative acumulate in sectorul companiilor de stat au potentialul de a afecta negativ soldul BGC in viitor prin includerea in sfera de cuprindere a sectorului public conform ESA95

Ca scurt rememer, la finele anului 2009, contribuţia companiilor de stat la cifra de afaceri totală era de doar 6%, în timp ce

arierate buget

arierate buget

Foto: consiliul fiscal

plăţile restante acumulate de acestea reprezentau 27,1% din totalul de arierate înregistrat la nivelul întregii economii. Aceasta a facut ca, desi cheltuielile cu bunuri şi servicii erau prevazute a scădea cu 10% faţă de nivelul anului 2009, ele s-au majorat cu 5.2%, pentru achitarea arieratelor din sectorul bugetar

  • Facturile neplatite ale guvernului

Continuă să existe presiuni la nivelul bugetelor locale, ale caror plati restante au avut o tendinţa constantă de creştere până în trimestrul III al anului.

Continuarea eforturilor pentru imbunatatirea colectarii taxelor, solutionarea presiunilor asupra cheltuielilor, in special in sectorul de sanatate, si reducerea arieratelor vor fi cruciale pentru sustinerea diminuarii deficitului bugetar, considera reprezentantii Fondului Monetar International (FMI).

"Ajustarea fiscala va continua. Masurile dificile din domeniul fiscal adoptate in 2010, insotite de continuarea politicilor prudente de cheltuieli, fac ca tintele de deficit fiscal cash, de 4,4% din PIB pentru 2011 si 3% din PIB anul viitor, sa fie accesibile", se arata intr-un comunicat al FMI