Impactul cresterii pretului la combustibili asupra economiei este dificil de estimat, intrucat nu a fost dezvoltat un model econometric care sa masoare toate influentele, au declarat pentru HotNews oficiali apropiati Bancii Centrale. Asupra inflatiei, influenta este cunoscuta- o crestere cu 10 pp a pretului duce la cresterea inflatiei anuale cu 0.5 pp. “Asupra PIB-ului e mai dificil de calculat pentru ca in unele industrii bazate pe petrol- cea chimica, transporturi s.a., consumul ar putea scadea mai repede decat creste businessul generat de scumpire. Statul incaseaza mai mult din accize, dar numai daca nu scade consumul sub un ritm-prag”, au mai spus specialistii contactati de HotNews.

Unele tari au trecut la inghetarea preturilor la combustibili, in vreme ce altele au respins ideea, arata o documentare HotNews.

  • Bulgaria- Guvernul cere inghetarea timp de o luna a preturilor

Creşterea preţurilor la benzină în Bulgaria a determinat guvernul de la Sofia să ia măsuri drastice, potrivit Reuters. Prim-ministrul Boris Borisov şi ministrul de finanţe s-au întâlnit cu reprezentanţii industriei petroliere, in urma intalnirii luandu-se de comun acord decizia inghetarii preţurilor la benzină pe perioada a 30 de zile. Sofia a început negocierile în urma protestelor în care zeci de mii de oameni au dat frâu liber nemulţumirii lor privind

consum romania

consum romania

Foto: Hotnews

preţurile de combustibil. În Bulgaria, preţul unui litru de benzină este de EUR 1.4, mult mai mare comparativ cu ţări precum Spania, Estonia sau Polonia.

  • Franta- rafinariile si distribuitorii vor suporta o parte din scumpiri

Rafinariile si distribuitorii de carburant vor suporta o parte din scumpiri, „subventionand” cresterea preturilor la carburant intr-o proportie negociata cu Guvernul. Procedura, denumita „Barem forfetar kilometric”, le va costa pe rafinarii si distribuitori circa 115 milioane de euro, rafinariile urmand a suporta 60% iar distribuitorii diferenta de 40%.

  • Marea Britanie- se reduce acciza si cresc taxele "petrolistilor"

Ministrul George Osborne a anuntat ca va reduce nivelul accizei la combustibil mai intai cu 1 pp urmand ca reducerea nivelului accizei sa ajunga la 4pp pana in 2012. In plus, Anglia va introduce un mecanism de stabilizare, crescand pentru urmatorii cinci ani taxele percepute rafinariilor si distribuitorilor.

  • Irlanda de Nord- inghet la mal pana in octombrie

Firmus Energy, unul dintre cei mai importanti distribuitori din tara a anuntat ca va ingheta pana in octombrie pretul combustibililor, primind in acest sens aprobarea Consiliului Concurentei.

  • Pakistan- se cauta modalitati de recalculare a pretului

Pakistanul menţine blocarea preţurilor de benzină impusa la inceputul acestui an, urmand ca partidele politice să continue să negocieze un nou mecanism de stabilire a preţurilor, potrivit unor reprezentanti ai Autoritatii de Reglementare in domeniu. Guvernul va suferi pierderi de 7,7 miliarde de rupii (89,8 milioane dolari), din cauza blocarii preturilor la carburanti, importurile de combustibil ale Pakistanului fiind de 80 la sută din consumul total.

  • Taiwan- inghetarea preturilor nu e o solutie

Guvernul nu va îngheţa creşterea preţurilor combustibilului, a declarat ministrul adjunct al economiei Lin Sheng-Chung, in timpul unei audieri in Parlament. Pentru a amortiza impactul scumpirilor pe plan international, autoritatea de reglementare va pune in practica un plan de absorbţie prin care rafinăriile de stat vor absorbi o parte din scumpiri.