In primele trei luni din acest an, incasarile din TVA au crescut cu 35,8% fata de primul trimestru al anului trecut, in timp ce incasarile din accize s-au majorat cu 10,3%. In cifre absolute, cresterea a fost de 2,7 miliarde lei la TVA (sau 0,7 miliarde lei daca exceptam cresterea cotei) si 0,34 miliarde lei la accize, aceasta evolutie avand loc in conditiile in care consumul nu da semne de revenire. De unde vin totusi banii? scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Atat in cazul accizelor, cat si in cazul TVA, cresterile inregistrate in februarie si martie au fost semnificativ mai mari decat cele inregistrate in ianuarie, si cum arestarile vamesilor s-au produs la inceputul anului, nu putem sa nu corelam cresterea brusca a incasarilor cu actiunea respectiva (mai ales in ce priveste accizele).

Mai mult, potrivit unui raport al companiei de cercetare Novel, piata neagra a tigaretelor s-a redus drastic de cand au inceput arestarile: de la 36,2% in ianuarie 2010, la 22,5% in ianuarie 2011 si 14,7% in martie 2011, si cum reducerea cu un punct procentual genereaza incasari bugetare de 30 milioane euro, daca actualul nivel al pietei negre se mentine pana la sfarsitul anului, incasarile la buget ar urma sa creasca cu 4-500 milioane euro numai prin reducerea contrabandei cu tigari.

Cat pierde bugetul din cauza evaziunii fiscale

Raportul Consiliului Fiscal publicat recent arata ca, in 2009, bugetul a pierdut 45,3 miliarde lei sau 9% din PIB datorita evaziunii fiscale, 19,1 miliarde lei reprezentand frauda la TVA, iar 21,2 miliarde lei evaziunea fiscala din munca la negru, detalii in tabel.

Acum, daca luam in considerare rezultatele obtinute de ANAF in primele trei luni rezulta ca, in 2011, evaziunea fiscala din domeniul TVA va fi redusa cu cel mult 15%, iar asta inseamna ca bugetul va pierde anul acesta cel putin 15-16 miliarde lei doar in acest sector.

Pe de alta parte nu s-au observat progrese in ce priveste combaterea muncii la negru, cei 1,6-1,7 milioane de romani care lucreaza fara niciun fel de acte si companiile care ii angajeaza evitand plata unor taxe si impozite in valoare de peste 5 miliarde euro anual.

Pentru comparatie, daca macar 20% din munca la negru ar fi scoasa la suprafata, acel miliard de euro incasat in plus la buget ar oferi guvernului posibilitatea reducerii CAS nu cu 2 puncte procentuale asa cum intentioneaza, ci cu 5-6 puncte procentuale.

Citeste si comenteaza pe Businessday.ro.