Economistul sef al Fondului Monetar International (FMI), Olivier Blanchard, a declarat ca Statele Unite ale Americii nu au "un plan credibil, pe termen mediu, pentru reducerea deficitelor bugetare", intr-un interviu acordat cotidianului Le Monde si citat de AFP.

"Exista motive de neliniste", a declarat Olivier Blanchard, intrebat despre masurile de asanare bugetara adoptate de SUA, dupa ce agentia Standard and Poor's a retrogradat perspectiva datoriei pe termen lung a Americii la categoria "negativ".

Olivier Blanchard afirma ca "Statelor Unite le lipseste un plan credibil, pe termen mediu, pentru reducerea deficitelor bugetare", adaugand ca desi "discursul presedintelui Barack Obama, pronuntat in 13 aprilie, merge in directia buna" "deciziile concrete raman inca de adoptat".

Pentru economistul sef al FMI "dezbaterea dintre cele doua partide (republican si democrat) care s-a incheiat in 8 aprilie cu un plan de economii de 39 miliarde dolari a fost insuficienta".

"Prapastia ideologica este enorma intre democrati si republicani in ceea ce priveste abordarea problemei", a subliniat el.

Luni, Standard and Poor's a retrogradat de la "stabil" la "negativ" perspectiva asupra ratingului datoriei statului federal, estimand ca exista o sansa din trei ca SUA sa-si piarda ratingul maximal, "AAA", in urmatorii doi ani.

Presedintele Barack Obama si secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner, au subliniat ca nu vor permite ca acest lucru sa se intample.