Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) si-a redus prognoza cu privire la cresterea economica a Japoniei in acest an la 0,8%, de la 1,7% cat estima anterior, potrivit AFP. Totodata, OECD a imbunatatit estimarile pentru anul 2012, cand economia va beneficia de pe urma lucrarilor de reconstructie a zonelor afectate de tsunami.

"Cutremurul a avut loc in momentul in care Japonia parea sa revina pe crestere dupa incetinirea inregistrata la finele lui 2010. Impactul imediat al acestui dezastru va fi unul important, care va fi resimtit si dincolo de zonele distruse de seism si tsunami", se spune intr-un raport al organizatiei.

Reprezentantii OECD mai arata ca experienta dezastrelor precedente din Japonia si din alte tari dezvoltate arata ca acest soc pe termen scurt va fi urmat de o relansare incurajata de lucrarile de reconstructie.

Astfel, organizatia estimeaza ca a treia economie a lumii va inregistra o crestere de 0,8% in 2011, fata de 1,7% cat se estima anterior, insa in 2012 avansul va fi de 2,3%, in loc de 1,3% cat era prognoza precedenta.