Bugetul general consolidat a inregistrat in primul trimestru al anului un deficit de 5,2 miliarde de lei, adica 1,0% din Produsul Intern Brut (PIB), dupa ce la finele lunii martie deficitul a fost de 2,3 miliarde de lei (0,4% din PIB). Conform datelor pezentate de Ministerul Finantelor Publice (MFP), cheltuielile bugetare au fost de 46,8 miliarde de lei, in vreme ce veniturile au ajuns la 41,6 miliarde de lei.

Datele prezentate arata ca veniturile estimate la bugetul general consolidat sunt cu 10,2% mai mari decat cele din perioada similara a anului trecut, iar cheltuielile au urcat cu 1,3%.

Veniturile bugetului general consolidat au insumat 41,6 mld lei, iar cheltuielile - 46,8 mld lei.

Deficitul bugetar dupa trei luni

La capitolul venituri, incasarile din taxa pe valoare adaugata au urcat cu 35,9%, cele din accize cu 20,4%, iar veniturile nefiscale cu 5,9%. Incasarile din contributii de asigurari sociale au fost cu 2,5% mai mari fata de aceeasi perioada din anul precedent.

In acelasi timp, sumele incasate din impozitul pe profit au scazut in termeni nominali cu 13,3% fata de perioada similara a anului precedent, iar incasarile din impozitul pe venit s-au diminuat cu 4,5%.

Ministerul Finantelor arata ca avansul cu 1,3% a cheltuielilor bugetare s-a datorat, in mare parte, platilor pentru proiecte cu finantare din fonduri UE care au evoluat de la 0,6 miliarde de lei pe primele trei luni ale anului precedent la 2,2 miliarde de lei. Totodata, cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 18% fata de aceeasi perioada a anului precedent, ca urmare a platilor pentru servicii medicale si medicamente.

Cheltuielile cu asistenta sociala s-au majorat cu 2,8%, iar cele de personal s-au redus cu 20,6%.

Deficitul bugetar dupa trei luni

In acelasi timp, cheltuielile de personal s-au redus cu 20,6% comparativ cu perioada similara din 2010, iar subventiile si cheltuielile cu asistenta sociala au scazut cu 16,5%, respectiv 2,8%.

Cheltuielile cu dobanzi au urcat cu 34,8 % ca urmare a datoriei contractate pentru finantarea deficitelor bugetare acumulate din anii precedenti si a celor curente.

Cheltuielile pentru investitii care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost pe primele trei luni in suma de 6,2 miliarde lei, respectiv 1,1% din PIB.