Majoritatea economistilor se asteapta ca Rezerva Federala sa mentina rata dobanzii de politica monetara la nivelul actual, aproape de zero, pana la sfarsitul anului, in pofida semnelor de crestere a inflatiei, arata un sondaj Reuters.

Presedintele Fed Ben Bernanke a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, in urma unei reuniuni a Comitetului de Politica Monetara, ca in timp ce scumpirea petrolului duce la cresterea inflatiei, acestepresiuni asupra pretului sunt asteptate sa fie de scurta durata.

Doar doi din cei 17 dealeri care au raspuns la sondaj se asteapta ca banca centrala sa creasca ratele dobanzii inainte de sfarsitul anului 2011, scrie Reuters.

Fed a revizuit in crestere miercuri, estimarea privind inflatia in SUA in 2011 de la 2,1 la suta la 2,8 la suta, pe fondul cresterii pretului petrolului.

Cu toate acestea, Banca centrala a precizat in declaratia sa ca "inflatia s-a accelerat in ultimele luni, dar asteptarile inflationiste pe termen mai lung au ramas stabile si masurile de control al inflatiei sunt aplicate in continuare".

Fed a reiterat, de asemenea, intentia sa mentina ratele dobanzii de politica monetara la nivelul actual aproape de zero pentru o perioada "extinsa".