Cifrele produsului intern brut american publicate joi au confirmat incetinirea evidenta a economiei Statelor Unite in primul trimestru, dar acest acces de slabiciune este perceput pentru moment ca nefiind decat trecator, relateaza AFP.

Potrivit primei estimari a Departamentului Comertului pentru lunile ianuarie - martie, PIB-ul Americii a crescut cu 1,8% in ritm anual, in conditiile in care creterea a fost de 3,1% in timpul toamnei.

Presedintele bancii centrale americane (Fed) Ben Bernanke afirmase deja miercuri ca progresul PIB-ului este "slab" in primul trimestru.

El a insistat insa asupra factorilor pasageri care ar explica aceasta incetinire a ritmului activitatii economice: puternica scadere a cheltuielilor publice de aparare, "care va trebui foarte probabil sa fie compensata" in trimestrul II, reducerea exporturilor, care ar urma insa sa se relanseze, "avand in vedere cresterea economiei mondiale", si inclusiv zapada care a paralizat regiuni intregi ale tarii in ianuarie si in februarie.

Mai multi economisti impartasesc acest punct de vedere.

"Nu este un dezastru, al doilea trimestru va fi mai bun", crede Ian Shepherdson, economist la cabinetul HFE.

Thomas Julien, de la banca franceza Natixis, noteaza ca "decelerarea consumului a fost mai putin puternica decat s-a crezut". Pentru el, "incetinirea este imputabila in principal factorilor sezonieri".

Motor traditional al cresterii SUA, cheltuielile pentru consum ale gospodariilor nu au crescut decat cu cu 2,7% in timpul celor trei luni ale acestui an, fata de 4,0% in ultimul trimestru din 2010, potrivit cifrelor oficiale.

Totusi, rezistenta consumatorilor pare satisfacatoare avand in vedere evenimentele negative care continua sa afecteze economia SUA: cresterea preturilor la petrol si la materii prime provocate de instabilitatea din lumea araba, alaturi de incertitudinea provocata de seismul din Japonia.

Potrivit Casei Albe, continuarea relansarii economice este "incurajanta", dar SUA are nevoie de o "crestere mai puternica" pentru a se putea restabili dupa teribila recesiune din 2007-2009.