Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Rezerva valutara a BNR a coborat la 32,07 miliarde de euro dupa ce banca centrala a eliberat un miliard de euro in piata

Rezerva valutara a Bancii Nationale a Romaniei a coborat la putin peste 32 de miliarde de euro, dupa ce banca centrala a eliberat un miliard de euro in piata. Explicatia scaderii cu circa 700 de milioane de euro in luna aprilie consta in reducerea nivelului rezervelor minime obligatorii. Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a decis pe 30 martie sa reduca rata rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută cu scadenţă reziduală de sub doi ani la nivelul de 20 la sută, de la 25%. Potrivit datelor furnizate de banca de emisiune, in cursul ultimelor 30 de zile, au avut loc intrari la rezerve de peste 750 de milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internaţionale şi altele. In aceeasi perioada, au "iesit" din vistieria BNR 1,453 de miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi aferente datoriei publice externe directe şi garantate de stat, precum şi deprecierea dolarului american şi a lirei sterline faţă de euro. Potrivit guvernatorului Mugur Isarescu, scopul rezervelor internaţionale este de a spori credibilitatea si de a oferi posibilitatea unor împrumuturi în conditii bune pe pietele externe.

Gheorghe Gherghina, Finante: Luni am lucrat cu delegatia de experti ai FMI pe cifre, rezultatele fiind bune pentru noi

Delegaţia Fondului Monetar International evaluează îndeplinirea de către România a condiţionalităţilor din acordul de tip preventiv, convenit cu autorităţile române. Secretarul de Stat din Ministerul Finantelor, Gheorghe Gherghina, a declarat pentru HotNews.ro ca discutiile cu oficialii fondului au fost mai degraba tehnice. "S-a lucrat mult pe cifre, s-au facut calcule si scenarii, rezultatul fiind pozitiv. Una peste alta, suntem multumiti de evolutia discutiilor. Ne-am intalnit nu doar la Ministerul Finantelor, ci si la Ministerul Economiei, tot la nivel de experti", a declarat Gherghina. Potrivit acestuia, agenda discutiilor de luni nu a inclus acuzatiile Eurostat privind posibila transmitere de date eronate. “Discutia pe aceasta tema a fost epuizata in ziua in care ea a aparut. De atunci nu aveam ce sa mai dezbatem pe aceasta tema, cata vreme suntem in ordine cu cifrele transmise”, a precizat secretarul de stat. Acordul Stand-By dintre România şi FMI a început pe 31 martie si se va derula pe timp de doi ani, fiind unul de tip preventiv. Miza financiara a acestui acord este de 3,6 miliarde de euro, reprezentând aproximativ 300% din cota tarii noastre la Fond.

Bugetul Japoniei a fost suplimentat cu 33 miliarde euro pentru reconstructia zonelor afectate de tsunami

Parlamentul japonez a adoptat un buget suplimentar de aproximativ 33 miliarde de euro, pentru a finanta prima faza a reconstructiei zonei devastate de cutremur si tsunami. Camera superioara a Parlamentului a votat in favoarea acestui proiect, dupa ce sambata si camera inferioara a votat suplimentarea bugetului. Fondurile, care suplimenteaza bugetul pe acest an fiscal, includ o suma de 10 miliarde de euro pentru reabilitarea infrastructurii publice, circa 3 miliarde de euro pentru constructia de locuinte temporare, dar si sume pentru tratarea deseurilor si pentru reabilitarea scolilor. Guvernul nu va fi nevoit sa se imprumute din piata pentru aceste fonduri, a anuntat premierul nipon, care a precizat ca un al doilea astfel de proiect este in curs de pregatire si va fi finantat printr-o emisiune de obligatiuni. Guvernul de la Tokyo a estimat la 210 miliarde de euro pagubele provocate de dezastrul din luna martie.

Numai tigarile cu tendinta redusa de aprindere vor putea fi vandute in Uniunea Europeana incepand cu 17 noiembrie 2011

Incepand cu data de 17 noiembrie, pe piata comunitara vor putea fi puse in vanzare numai tigari cu tendinta redusa de aprindere, a anuntat Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor. Tigara cu tendinta redusa de aprindere se stinge singura daca nu este fumata activ, inainte sa arda pe intreaga sa lungime. Atat producatorii si importatorii de tigari, cat si vanzatorii cu amanuntul au obligatia de a nu mai introduce pe piata tigari fara tendinta redusa de aprindere dupa data de 17 noiembrie 2011 si vor lichida stocurile existente inainte de aceasta data.