Euro a atins miercuri cel mai ridicat nivel fata de dolar de dupa decembrie 2009, in urma speculatiilor ca presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, va semnala noi majorari ale dobanzii cheie, dupa sedinta de politica monetara de joi, potrivit Mediafax care citeaza Bloomberg. Moneda unica europeana s-a apreciat fata de majoritatea valutelor, in urma datelor privind accelerarea cresterii in sectorul serviciilor si cel al industriei prelucratoare din Europa.

"BCE si-a arborat clar politica antiinflationista, in timp ce Rezerva Federala a Statelor Unite nici macar nu este pe cale sa faca acest lucru", a declarat Steven Barrow, analist la Standard Bank in Londra. Barrow crede insa ca aprecierea euro nu va merge prea departe daca politica BCE nu va fi atat de ferma cat anticipeaza pietele.

La ora 8:37, euro era tranzactionat la New York in crestere cu 0,5%, la 1,49 dolari pe unitate, comparativ cu 1,4825 dolari/euro la inchiderea sedintei de marti. In timpul tranzactiilor, euro a atins un varf de 1,4915 dolari pe unitate, cel mai ridicat nivel dupa decembrie 2009.

Moneda americana s-a depreciat fata de majoritatea valutelor importante, dupa ce compania de recrutare ADP a anuntat crearea a 179.000 de slujbe de catre companiile americane, in aprilie. Analistii anticipau ca in aprilie au fost infiintate 198.000 de slujbe in SUA.

Indicele dolarului, care masoara evolutia monedei americane fata de un cos de sase valute importante, a scazut cu 0,4%, la 72,848.