"Profesorul Kiriţescu, care a fost părintele monedei noastre a scris prin '93, într-un ziar: "Nimeni nu a murit de inflaţie". În '96, când am venit eu la Banca Naţională şi când i-am fost prezentat, l-am întrebat dacă mai crede în ideea asta. Cu umorul lui, mi-a spus: "Ştii, dragul meu, aşa am scris, că nimeni nu a murit de inflaţie, dar de atunci au mai murit câţiva". Dincolo de această glumă, realitatea este că inflaţia omoară. Inflaţia omoară motivaţia muncii", a spus la o conferinta organizata de Ziarul Financiar Adrian Vasilescu, consilierul lui Mugur Isarescu.

Dialogul a intervenit dupa ce fostul ministru de Finante, Sebastian Vladescu, a fost provocat sa discute despre perioada sa de mandat. "Eu nu am spus niciodata ca inflatia ne va ajuta, asa cum sustin unii, ci ca daca nu facem corectiile cuvenite, le va face inflatia. In principiu, inflatia este periculoasa. Vreau sa il parafrazez pe dl. consilier Vasilescu, spunand ca inflatia nu a omorat pe nimeni in Romania", a mai spus Vladescu.

Aceasta dezbatere despre inflatie, deflatie, stagflatie este de mare actualitate, a mai explicat Vladescu. "Astazi multe tari incearca sa isi provoace artificial inflatie. Pentru unii inflatia poate fi utila. Totusi, revenind la Romania, cred ca atunci cand BNR se arata surprinsa de cresterea inflatiei din cresterea accizelor, e loc de discutii. BNR stia bine ca urmeaza potrivit acordurilor semnate de Romania asemenea cresteri. Dar astea sunt deja discutii tehnice".

La randul lui, Vasilescu a mai admis ca intr-o lume in care fluxurile financiare sunt globale, masa monetara intra si ea in vartejul globalizarii, iar parghiile monetare sunt tot mai ineficiente.