Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

China are cele mai mari sanse intre tarile asiatice de a continua cresterea economica rapida

China este pe primul loc in randul a 22 de state emergente din Asia, in privinta probabilitatii de a inregistra o crestere economica stabila si rapida in urmatorii cinci ani, potrivit unui indice calculat de Bloomberg.

Probabilitatea ca economia chineza sa continue sa inregistreze un ritm ridicat si stabil de dezvoltare este de 76,2%.

La calcularea indicelui au fost luate in calcul 16 domenii, intre care concurenta economica, nivelul de educatie, migratia populatiei in mediul urban, exporturile de inalta tehnologie si inflatia.

India s-a plasat pe locul al doilea, cu o probabilitate de 64,1%, urmata de Vietnam, cu 61,9%.

Indicele sugereaza ca dezvoltarea economica din China si India este durabila si va continua sa alimenteze cresterea economiei mondiale, in conditiile in care SUA, Europa si Japonia inregistreaza avansuri mai lente.

Produsul Intern Brut a crescut trimestrial in primele trei state asiatice din clasament cu cel putin 5,4%, in medie, in intervalul 2008-2009, perioada in care SUA, zona euro si Japonia au intrat in recesiune.

In ultimii 30 de ani, economia chineza a avansat in medie cu 10% pe an, prin modernizarea companiilor de stat si atragerea investitiilor straine.

Intre economiile cu un Produs Intern Brut de peste 1.000 de miliarde de dolari, India a inregistrat anul trecut al doilea ritm de crestere economica dupa China, cu un avans de 8,2% in trimestrul patru.

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica anticipeaza pentru acest an o crestere de 2,6% in SUA, 2% in zona euro si o scadere de 0,9% in Japonia.

Totusi, in China exista riscuri legate de subevaluarea datoriilor. Fitch Ratings a avertizat in martie ca exista o probabilitate de 60% pentru o criza bancara in China, in 2013, in urma cresterii record a creditarii si a preturilor imobiliare.

Emil Boc: Banii de la FMI, BM si CE s-au dus in finantarea deficitului bugetar

Banii luati de Guvern de la Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana s-au dus in finantarea deficitului bugetar, a declarat premierul Emil Boc. Potrivit acestuia, Romania a imprumutat prin acordul cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana 17 miliarde de euro dintre care numai Banca Nationala a Romaniei a luat 9,7 miliarde de euro.

El a sustinut ca prin acest imprumut au fost salvate firme, dar si romani care aveau credite in valuta.

"Guvernul, pana la acest moment, a luat 7,3 miliarde de euro, bani pentru plata investitiilor, pentru sustinerea deficitului bugetar. Astfel 2,1 miliarde de la FMI a luat Guvernul, 4,8 miliarde de la Comisia Europeana si 0,3 miliarde de la Banca Mondiala - acestia sunt banii pe care i-am luat in ultimii doi ani de zile", a explicat premierul.

FMI respinge informatiile ca Grecia ar fi ratat toate tintele fiscale

Fondul Monetar International (FMI) respinge informatiile conform carora Grecia ar fi ratat toate tintele fiscale stabilite in programul international de finantare.

Un purtator de cuvant al FMI a aratat ca discutiile cu autoritatile elene continua si se realizeaza progrese.

Saptamanalul german Spiegel a relatat saptamana trecuta ca delegatii FMI, ai Comisiei Europene (CE) si ai Bancii Centrale Europene (BCE) au scris in raportul care va fi prezentat saptamana viitoare ca Grecia a ratat toate tintele bugetare convenite in planul de sustinere de 110 miliarde de euro, stabilit anul trecut.

Presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, a avertizat, ca FMI ar putea sa nu aprobe Greciei a cincea transa de imprumut, intrucat statul elen nu are garantii de refinantare pe urmatoarele 12 luni.