Romania a imprumutat 1,5 miliarde de euro prin vanzarea de titluri de stat pe cinci ani pe piata externa, la un cupon de 5,25% si un randament de 5,298% pe an, potrivit datelor Erste Group, unul dintre administratorii programului de finantare externa pe termen mediu (EMTN). Emisiunea a fost suprasubscrisa de doua ori, valoarea subscrierilor ridicandu-se la circa trei miliarde de euro.

Aceasta a fost prima vanzare lansata in cadrul programului de finantare externa pe termen mediu (EMTN), cu valoarea maxima de sapte miliarde de euro.

Ministerul Finantelor Publice s-a imprumutat mai scump decat in luna martie a anului trecut, cand a emis eurobonduri pe cinci ani de un miliard de euro cu un randament de 5,17%. Suma atrasa de Romania este insa cu 500 milioane de euro peste peste suma atrasa emisiunea de eurobonduri din martie 2010.

Bogdan Dragoi, secretar de stat in MF, a declarat ca o alta emisiune de titluri din cadrul programului EMTN este programata in a doua jumatate a anului, insa nu se stie inca moneda in care vor fi emise titlurile - euro sau dolarul.

Administratorii programului de finantare externa pe termen mediu sunt Societe Generale - BRD si Erste Group - BCR.