In perioada 2007-2013, Uniunea Europeana pune la dispozitia Romaniei o suma de 19,2 miliarde euro reprezentand fonduri structurale, bani care trebuie cheltuiti pana in 2015. La sfarsitul lunii mai 2011, platile efectuate catre beneficiarii de fonduri au totalizat aproape 9,7 miliarde lei sau 2,37 miliarde euro, astfel incat rata de absorbtie a ajuns la 12,4%, in crestere de la 11,74% in aprilie, si 8,62% la sfarsitul anului trecut, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

In sume absolute, platile efectuate in luna mai au totalizat 464,4 milioane lei, cu 64% mai mult decat in mai 2010, iar de la inceputul anului, platile au insumat 2,6 miliarde lei, fata de 0,94 miliarde lei in aceeasi perioada a anului trecut.

Evolutia lunara a platilor in ultimii doi ani si jumatate se poate observa in grafic.

Guvernul si-a propus ca in acest an sa efectueze plati in valoare de peste 3 miliarde euro, dar performanta inregistrata in primele 5 luni este dezamagitoare, cu atat mai mult cu cat absorbtia fondurilor europene este una dintre prioritatile guvernului, premierul si presedintele vorbind despre acest lucru ori de cate ori au ocazia.

Pe sectoare, cel mai prost stau transporturile, aici gradul de absorbtie fiind de doar 2,61%, ceea ce inseamna ca s-au facut plati in valoare de 0,5 miliarde lei, desi avem la dispozitie aproape 19 miliarde lei.

Este adevarat ca in ultimele saptamani s-au semnat contracte in valoare de peste 4 miliarde lei, iar platile ce vor fi efectuate in iunie vor ajunge la 0,5 miliarde lei, astfel incat gradul de absorbtie probabil ca se va dubla, dar avand in vedere baza de pornire, aceasta dublare nu inseamna mare lucru.

Per total, valoarea proiectelor depuse totalizeaza 222 miliarde lei (!!), valoarea proiectelor aprobate este de 76,4 miliarde lei, iar valoarea eligibila este de 54 miliarde lei, suma din care contributia UE ar urma sa fie de 42,7 miliarde lei.

Daca platile ce vor fi efectuate in urmatoarele 7 luni se vor apropia de 2 miliarde euro, cresterea economica va ajunge probabil la 2% in 2011 pe fondul cresterii semnificative a formarii brute de capital, sector care genereaza aproximativ 20% din PIB.

Citeste si comenteaza pe Businessday.ro.