Deteriorarea apetitului fata de risc la nivel global si temerile legate de slabiciunile zonei euro au dus la un refugiu al investitorilor catre stabilitate si lichiditate. Dolarul a devansat francul si yenul in ultimele saptamani, fiind principalul beneficiar al declinului burselor internationale. Rezerva Federala se intruneste astazi pentru a stabili politica monetara pentru urmatoarea perioada si pentru a-si prezenta viziunea asupra economiei, scriu analistii Admiral Market intr-o analiza remisa HotNews.ro

Cea mai mare economie mondiala a dat semne de incetinire in ultimele luni, dar presiunile inflationiste s-au intensificat. Intrebarea cheie pe care investitorii si-o pun acum este ce va sustine Banca Centrala Americana, revenirea economiei sau reducerea inflatiei? Asteptarile actuale privesc finalizarea de catre FED, pana la sfarsitul lunii, a programul de stimulare a economiei in valoare de 600 miliarde USD si majorarea dobanzii de referinta cu 0.25% in urmatoarele 12 luni. Orice modificare a acestor perspective va crea fluctuatii ample in pietele financiare globale.

Care este impactul acestui acestui eveniment mult asteptat, pe plan international si local? Potrivit specialistilor, in cazul in care Rezerva Federala se asteapta la o revenire a economiei in a doua jumatate a anului si considera nivelul inflatiei amenintator, dolarul va primi un suport consistent. Cursul Eur/Usd ar ajunge in zona 1.37, iar Usd/Ron la 3.1 in urmatoarele 2 saptamani, chiar 3.3 spre finalul anului. Indicii bursieri americani vor reveni la minimul anului si vor ameninta trendul ascendent din ultimii 2 ani, ce va panica investitorii locali incepand cu sesiunea de joi, dar efectul va fi de durata si extrem de dureros.

In acelasi timp, daca oficialii americani sunt ingrijorati de evolutia lenta a economiei si neglijeaza inflatia, investitorii o vor percepe ca un semnal de mentinere a dobanzilor la nivelul 0 in urmatoarele 12 luni. Apetitul pentru risc se va imbunatatii si pe termen scurt vom avea o crestere a burselor internationale si locale, iar dolarul va evolua spre minimul ultimilor doi ani, atins la inceputul lunii mai.

„Din nefericire, efectul pozitiv va fi doar temporar si o adevarata capcana pentru investitorii care asteapta noi maxime, pentru ca declinul este iminent si nu poate fi evitat. Evolutia din 2008 se va repeta cat de curand”, sunt de parere expertii de la Admiral Markets.