Grecia trebuie sa adopte noul plan de austeritate cerut de UE si programul de privatizare pana la sfarsitul acestei luni daca vrea sa fie ajutata de statele europene, a declarat joi Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri economice si monetare, citat de AFP.

"Grecia va fi cu siguranta un punct pe ordinea de zi a discutiilor" din cadrul Consiliului European (CE), a aratat el.

"Ma astept ca CE sa reitereze mesajul Eurogrup si al Comisiei Europene, care au subliniat importanta adoptarii strategiei bugetare pe termen mediu si a programului de privatizare pana la sfarsitul lunii iunie", a adaugat Olli Rehn.

Potrivit oficialului european, "prioritatea este ca Grecia sa se ajute pe sine, pentru ca alte state europene sa o poata ajuta".

Olli Rehn a cerut de asemenea un "consens transpartinic in Grecia", in conditiile in care opozitia de dreapta refuza sa sustina planul de austeritate al guvernului socialist.

Totodata, comisarul european pentru afaceri economice si monetare a confirmat ca liderii europeni lucreaza la o solutie pentru a implica creditorii privati ai Greciei pe baza de voluntariat in rezolvarea crizei datoriei statului elen.