Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Martin Harris, a afirmat, intr-o postare pe blogul sau, ca Romania si Marea Britanie au facut primii pasi pentru usurarea mediului de afaceri in cadrul intalnirii Consiliului European, in conditiile in care ambele tari se confrunta cu cresteri economice reduse. Potrivit acestuia, birocratia la nivel european trebuie redusa, pentru a stimula firmele mici.

"Cand presedintele Basescu si David Cameron s-au intalnit in Downing Street pe 6 iunie, au cazut de acord sa colaboreze pentru a promova noi forme cresteri in economia europeana, inclusiv prin usurarea reglementarilor mediului de afaceri. Am luat primii pasi pentru a implementa aceasta agenda la Consiliul European ieri (vineri - n.r.). Romania si Marea Britanie au lucrat impreuna pentru a asigura noi angajamente de a reduce birocratia europeana inutila si a reduce costurile unei afaceri, in special pentru firmele mai mici," scrie Harris.

"Pentru microintreprinderi, cele care au sub 20 de angajati, UE va incerca sa vada daca nu ar putea fi excluse de la anumite reglementari," a adaugat ambasadorul.

Harris mentioneaza ca, la nivelul UE, costul pentru a demara o afacere este prea mare - 2.285 de dolari fata de 644 euro in SUA, 158 euro in Canada sau 593 euro cat este in Brazilia, tara cu economie emergenta.

Potrivit lui Harris, firmele mici sunt cele care au cel mai mare impact asupra cresterii economice.