Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

​Raport al Bancii Mondiale: Incapatanarea Guvernului de a infiinta doi campioni energetici a alungat investitorii

Banca Mondiala recomanda Ministerului Economiei sa renunte la crearea a "doi campioni nationali" in sectorul energetic. Un raport al Bancii obtinut de HotNews.ro arata ca planurile privind infiintarea celor doua companii au blocat investitiile in domeniu. De asemenea, recomanda elaborarea unui set de reforme la companiile de stat, acestea presupunand printre altele, vanzarea unor pachete de actiuni de la Hidroelectrica si Nuclearelectrica, lichidarea unitatilor care nu sunt viabile si vanzarea energiei electrice si a gazelor pe bursa, intr-un mod transparent. Recomandarile sunt cuprinse intr-un document de aproape 200 de pagini. Potrivit evaluarii, prin contractele bilaterale incheiate in mod netransparent, Hidroelectrica a pierdut circa 5 miliarde de lei. Ministerul Economiei considera ca aplicarea unora din aceste recomandari ar putea avea consecinte negative. Potrivit Bancii Mondiale, necesarul de investitii in sectorul energetic este de aproximativ 35 de miliarde de euro in urmatorii 10 de ani, din care jumatate in productia de energie electrica. Raportul arata ca sunt necesare masuri urgente pentru a restabili credibilitatea Romaniei in domendiul energiei.

75 de documente clasificate ale RA pentru Activitati Nucleare - declarate iremediabil pierdute."Siguranta nationala nu e prejudiciata", spun oficialii

75 de documente clasificate ale Regiei Autome pentru Activitati Nucleare au fost declarate iremediabil pierdute. Cu ocazia unui inventar de rutina, conducerea Regiei Autome pentru Activitati Nucleare - Sucursala Cercetari Nucleare Pitesti a constatat lipsa acestor documente care cuprind informatii clasificate, din domeniul cercetarii nucleare. Directorul Structurii de Securitate, Marin Ciocanescu, a confirmat pentru HotNews.ro existenta unei anchete, mentionand insa ca documentele pierdute nu prejudiciaza siguranta nationala. Presedintele Controlului Activităţilor Nucleare, Vajda Borbala, a declarat pentru HotNews.ro ca cei care raspundeau de gestiunea acestor documente vor fi sanctionati potrivit legii. Potrivit surselor HotNews.ro, printre cele 75 de documente sunt propuneri de inventii, planuri de testare a fabricatiei diferitilor combustibili, propuneri de contracte de colaborare si o serie de documentatii. “Comisia a stabilit ca imprejurarile in care a avut loc eventuala compromitere a informatiilor secrete de stat pot fi legate de reorganizarile institutului, schimbarile repetate referitoare la subordonare prin trecerea de la un for superior la altul, schimbarea conducerii, disponibilizarile de personal in perioada 1990-2001”, se arata intr-o nota a Sucursalei Cercetari Nucleare Pitesti. SRI se ocupa de acest caz prin intermediul unitatii sale specializate, Oficiul pentru Supravegherea Secretelor de Stat. Ministrul Economiei, Ion Ariton, a anuntat ca a dispus declanşarea unei anchete a Corpului de Control al Ministrului in acest caz.

File-sharing-ul, retelele sociale si jocurile online sunt activitatile pe care angajatorii le interzic cel mai des

Peste jumatate dintre companii interzic total accesul angajatilor la retele sociale. Iar aproape 60% le interzic salariatilor sa faca file-sharing. Concluziile apartin unui studiu al Kaspersky realizat in randul a 1.300 de profesionisti de IT, in 11 tari. Multe companii interzic aceste lucruri fiindca le percep ca o amenintare la adresa productivitatii si ca sursa de malware. Socializarea online a devenit a doua cea mai interzisa activitate in timpul serviciului, dupa cea de partajare de fisiere prin retelele peer-to-peer. Printre alte activitati interzise de companii se numara si online gaming-ul, accesarea de site-uri cu un continut neadecvat, streaming-ul video si serviciile de mesagerie instant. Peste o treime dintre companiile chestionate interzic total serviciile de upload de fisiere si FTP, iar 31% dintre firme nu le dau voie salariatilor sa acceseze e-mail-ul personal. "Companiile sunt ingrijorate atat de productivitate, cat si de securitate, de aceea anumite activitati ale angajatilor sunt restrictionate", sustine Costin Raiu, Director al Global Research & Analysis Team la Kaspersky Lab. "Socializarea online este privita ca fiind consumatoare de timp, dar si ca sursa potentiala de atacuri informatice, deci o amenintare asupra informatiilor confidentiale din companie", precizeaza acesta.