Motivele pentru care vrei sa faci o investitie imobiliara sunt de tot felul: te-ai saturat sa platesti chirie si vrei sa ai o casa doar a ta, te-ai casatorit si nu mai vrei sa stai cu parintii, ai divortat si nu mai suporti sa stai cu "fostul", astepti un copil si ai nevoie de mai mult spatiu sau pur si simplu vrei sa faci o investitie. Indiferent de scop, e esential sa te uiti cu atentie la avantajele si mai ales la dezavantajele fiecarei optiuni. In fond, sunt banii tai si vrei sa obtii maximn de satisfactie cheltuindu-i.

  • Cum sa evaluezi corect calitatea unei investitii imobiliare ?

Cumpararea unei locuinte este o decizie importanta si, financiar vorbind, pentru multi este cea mai importanta investitie a vietii. De aceea, este necesar sa analizezi nevoile si sa-ti stabilesti prioritatile. Intocmeste o lista cu lucrurile esentiale pentru tine: locul de amplasare al locuintei, pretul la care faci achizitia, calitatea materialelor de constructie utilizate, vecinatatile (si in special accesul la mijloacele de transport in comun si existenta gradinitelor ori a scolilor) reprezinta primele lucruri la care trebuie sa fim atenti atunci cand facem o investitie imobiliara. Poate ca, dupa ce te gandesti la aceste lucruri, merita sa vezi si ce recomanda specialistii.

  • La ce sa fim atenti in primul rand? 

In luarea deciziei privind locuinta la care ai visat - apartament la bloc sau casa la curte, trebuie sa iei in calcul atat pretul imobilului si banii de care dispui, cat si avantajele si dezavantajele fiecareia dintre variante, sau impactul cheltuielilor viitoare in bugetul tau. De pilda, nu strica sa stii ca nivelul cheltuielilor lunare de intretinere, este mai mic in cazul unui apartament la bloc decat in unei case sau ca imobilele noi sunt mai scumpe la cumparare, dar costurile de intretinere in primii ani sunt mai mici.

BCR vine cu o solutie eficienta. Acceseaza portalul special creat www.bcrimobiliare.ro si vei regasi unele dintre cele mai cunoscute agentii imobiliare, dar si dezvoltatori si constructori parteneri BCR, care ofera conditii avantajoase clientilor interesati de achizitionarea unei locuinte prin credit BCR.

Odata ce am ales tipul de imobil si zona, trebuie acordata atentie urmatoarelor elemente pentru a face alegerea corecta:

  • La ce distanta sunt dispuse magazinele de cartier sau hypermarketurile in asa fel incat sa nu trebuiasca sa ma duc cu masina dupa o paine. Nu trebuie aleasa in mod necesar o artera comerciala - zgomotul din timpul zilei ar putea sa va deranjeze prea tare.
  • Mijloacele de transport. Aveti in apropiere statii de metrou sau autobuz? Nici chiar deasupra statiei de tramvai nu e chiar cel mai bun loc - vibratiile si zgomotul v-ar putea deranja la fel de mult.
  • Apropierea de scoli: Daca aveti copii sau vi-i planificati, proximitatea unei scoli este un avantaj, deoarece dupa o anumita varsta vor putea merge singuri la scoala, economisind timp si bani din bugetul dumneavoastra.
  • Parcuri si gradini. E ideal sa aveti in apropiere, pentru situatia in care doriti sa iesiti cu copilul sau cu sotul/sotia la o plimbare.

Daca ai totusi indoieli legate de decizia ta, cel mai bun lucru e sa arunci o privire asupra celor cu experienta.

Poti afla lucruri noi care sa te ajute:

  • Uitati-va si la calitatea vecinilor sau la calitatea vietii din bloc. Daca la parter aveti un bar, poate ca nu e cea mai buna alegere. Zgomotele, mai ales pe timp de seara, pot fi foarte enervante.
  • Atentie la instalatiile sanitare. Conductele vechi a caror inlocuire v-ar supune unor presiuni puternice, ar trebui sa va faca sa cantariti mai atent daca merita efortul.
  • Orientarea apartamentului. Dupa cum stiti, soarele rasare de la est si apune la vest. Expunerea la soare pe timp de zi da valoare apartamentului, chiar daca dezavantajul este ca temperatura pe timp de vara e mai ridicata. Apartamentele intunecate se vand mai dificil.
  • Uitati-va daca aveti la dispozitie o parcare pentru autoturismul dumneavoastra si daca in parcare sunt si locuri libere. Pentru a verifica acest lucru, cel mai simplu e sa te plimbi seara pe la ora 21 atunci cand majoritatea celor din bloc sunt acasa sau dimineata inainte de 8, cand oamenii inca nu au plecat la serviciu.

Arunca-ti un ochi si pe studiul privind comportamentul la cumparare al celor care doresc sa isi cumpere o locuinta. Nu ai decat de castigat.

  • Crede, dar cerceteaza in acelasi timp

De multe ori, atunci cand ai anumite intrebari legate de viitoarea locuinta, actualul proprietar ar putea sa nu fie foarte sincer. Nu uitati ca proprietarul doreste sa vanda si prin urmare interesul lui nu coincide cu cel al tau. In plus, mai apare si diferenta personala de perceptie. Un exemplu? Sa luam de exemplu cazul in care doriti sa aflati cat de linistita e zona. Un batran pe care il irita orice zgomot cat de mic va va spune ca nu e foarte liniste. In schimb, un tanar care asculta toata ziua muzica si da petreceri va va spune ca e cel mai linistit loc de pe pamant. De la o persoana la alta, perceptia poate fi foarte diferita. Solutia? Nu va bazati pe o singura opinie. Discutati si cu viitorii vecini si solicitati-le parerile.

Daca ai gasit un imobil care iti place, trebuie sa stii ca verificarea existentei actelor de proprietate ale vanzatorului si veridicitatea acestora este un pas foarte important.

Pentru a putea fi vandut, un imobil trebuie sa aiba obligatoriu cadastru si sa fie intabulat la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara e in Cartea Funciara.

Ai intrebari? Scrie-ne la sectiunea de intrebari si raspunsuri de pe pagina de Facebook a BCRsi vei primi raspuns in maxim 24 de ore.