In baza noului acord Stand-by incheiat cu Fondul Monetar International s-a initiat actiunea de monitorizare a operatorilor economici cu patrimoniu/capital integral/majoritar de stat de subordonare locala. In cadrul acestei actiuni au fost identificati ca fiind viabili un numar de 477 operatori economici care au totalizat la 31 decembrie 2010 arierate in valoare de 3,707 miliarde de lei. In prezent se lucreaza la identificarea celor care se afla in procedura de insolventa, faliment, lichidare, radiere, activitate suspendata temporar", au transmis reprezentantii Ministerului de Finante la solicitarea HotNews.ro

Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, declarase la randul lui ca arieratele statului la nivel central au fost aproape eliminate, iar la nivel local legislatia permite un control mai bun, astfel ca in noul acord atentia va fi orientata spre datoriile companiilor de stat.

Statul a raportat in mod constant existenta unor datorii restante catre firme cu peste 90 de zile si a cerut la fiecare vizita a delegatiei FMI derogare de la indeplinirea tintelor sta­bi­lite. Guvernul s-a angajat, in ultimul acord cu FMI, sa privatizeze in totalitate sau partial o mare parte dintre firmele pe care le are in subordine si sa angajeze, pana la sfarsitul anului, ma­nageri privati.

O parte din firmele de stat vor fi lasate sa intre in faliment, creantele urmand apoi sa fie recuperate de creditori. Companiile care detin cash flow vor fi obligate sa isi achite restantele pe baza unui program de plati, iar in cazul firmelor neviabile, Guvernul va realiza aranjamente pentru a sterge sau a ierta arieratele companiilor de stat catre bugetul general consolidat.