Incapacitatea parlamentarilor americani de a ajunge la un acord inainte de 2 august asupra majorarii plafonului de indatorare a tarii ar fi un test dificil pentru cea mai mare economie mondiala, amenintata de o criza a carei amploare este insa foarte greu de evaluat, relateaza AFP.

Aceasta perspectiva ridica temeri legate de "efectul de fluture", principiul potrivit caruia o bataie a aripilor acestei insecte poate starni o furtuna in Texas. Care este probabilitatea ca un impas in Congresul american sa blocheze cresterea la scara planetara? Nimeni nu are cu adevarat un raspuns.

Concret, Trezoreria americana afirma ca dupa data de 2 august, daca parlamentarii nu reusesc sa voteze majorarea limitei legale a datoriei statului federal, acesta nu va mai putea sa-si onoreze in integralitate angajamentele.

Avand in vedere ca aproximativ 40% din cheltuieli sunt finantate din imprumuturi, statul federal american va fi pus in situatia de a face alegeri dramatice intre platile pe care le va efectua si cele pe care le va amana. Acest lucru ar insemna paralizia unor sectoare ale administratiei, incertitudine privind plata prestatiilor sociale sau intarziere in plata furnizorilor.

"Nota AAA acordata datoriei tarii noastre va fi scazuta", afirma luni presedintele Barack Obama. "Rata dobanzilor va incepe sa creasca" si "riscam sa provocam o profunda criza economica".

Directoarea Fondului Monetar International, Christine Lagarde, este categorica in acest sens: "A avea o incetare de plati sau o reducere importanta a ratingului atribuit semnaturii Statelor Unite ar fi un eveniment foarte, foarte, foarte grav. Nu doar pentru Statele Unite, dar pentru economia mondiala in general".

Economistii FMI au publicat ieri concluziile unui exercitiu complex efectuat pentru prima oara: evaluarea efectelor evenimentelor economice si financiare din SUA asupra restului lumii.

"Repercusiunile transfrontaliere pe termen scurt pornind din SUA asupra cresterii in strainatate sunt unice prin importanta lor, aratand rolul central al pietelor americane in fixarea mondiala a pretului activelor", au aratat acestia.

Potrivit calculelor economistilor FMI, in momentele bune, atunci cand cresterea americana se majoreaza cu un punct procentual, cea a "majoritatii tarilor din G20" castiga circa o jumatate de punct. Ei nu au facut insa si calculul in sens invers, atunci cand cresterea americana incetineste.

Dar "o pierdere de incredere" in "credibilitatea bugetara" a Washingtonului "genereaza repercusiuni negative majore pentru restul lumii, tinand cont de rolul de referinta mondiala a randamentelor obigatiunilor statului american", au avertizat acestia.

Or, cea mai mare economie mondiala nu se afla in cea mai buna forma. Cresterea sa a scazut la 1,7% in ritm anualizat in trimestrul II, potrivit previziunilor analistilor inainte de publicarea, vineri, a primei estimari a guvernului american.

Chiar daca "Statele Unite isi pot plati facturile" in ritm normal, si chiar daca aceasta criza s-ar rezolva rapid, "nu este chiar cel mai bun moment sa se intample acest lucru", explica Nariman Behravesh, economist sef al cabinetului de consultanta economica IHS Global Insight.

"Consecintele in alte regiuni ale lumii vor fi spectaculoase, in special in cele cu o crestere lenta, cum este Europa. Deoarece comertul cu Statele Unite va fi afectat", adauga el.