La finalul sedintei de Guvern de miercuri, cu numai o zi inainte ca ministrul Cseke sa demisioneze, titularul portofoliului Finantelor a vorbit despre relatia cu ministerul Sanatatii. Joi, Cseke si-a depus demisia, acuzandu-l pe Ialomitianu ca nu a facut niciun efort pentru a se consulta in privinta rectificarii. Intrucat ministrul Ialomitianu nu a putut fi contactat pana la aceasta ora, reproducem declaratiile sale facute miercuri imediat dupa sedinta de Guvern. In discursul sau, Ministrul Finantelor explica de ce nu a dat bani Sanatatii si in ce conditii ar incepe sa elibereze finantarea catre spitale. "Pe măsură ce vine cu modificări şi apar progrese în sistemul de sănătate privind cheltuirea banului public, sigur vom aloca bani pentru plata arieratelor", a spus Ialomitianu.

Gheorghe Ialomitianu, intr-un rar dialog cu presaFoto: Agerpres

Reporter: Sănătatea, înţeleg de la domnul prim-ministru, că a primit 300 de milioane de lei. Înainte de această rectificare ministrul Cseke Attila spunea că are nevoie de un miliard de euro. Este suficientă această sumă?

Gheorghe Ialomiţianu: Noi am discutat cu experţii de la Banca Mondială, Fondul Monetar, Comisia Europeană. Am spus că arieratele sigur trebuie să le plătim. Dar se pune problema să luăm măsuri să nu mai reapară arierate. Şi anul trecut când au venit cei de la FMI, CE şi Banca Mondială în octombrie au spus că trebuie să rezolvăm problema arieratelor. Deci şi atunci am spus, şi acum spun: vom da acei bani pe măsură ce se vor înregistra progrese pentru ca acele arierate să nu mai apară. Nu este corect ca problema arieratelor din sănătate să o rezolvăm în felul următor, să luăm bani de la investiţii şi să plătim arierate. Atunci când suntem asiguraţi că nu mai apr noi arierate, sigur că banii o să-i punem pentru plata arieratelor.

Reporter: La ce interval de timp veţi acorda sumele necesare Ministerului Sănătăţii?

Gheorghe Ialomiţianu: Trebuie să ne asigurăm că acele cheltuieli din sănătate sunt sub control, cu medicamente, cum se cheltuiesc bani în spitale. Aţi văzut că şi domnul Vlădescu, fostul ministru al Finanţelor, a spus că în perioada 2001-2004 am avut aproape 4 miliarde de lei acum avem 16 miliarde de lei la fondul de sănătate, iar pacienţii nu sunt mulţumiţi. Problema este că trebuie să facem ordine în spitale şi în achiziţionarea de medicamente.

Reporter: Ştiu că aţi negociat cu domnul ministru al Sănătăţii, are un termen limită, peste o lună, peste două luni?

Gheorghe Ialomiţianu: Pe măsură ce vine cu modificări şi apar progrese în sistemul de sănătate privind cheltuirea banului public, sigur vom aloca bani pentru plata arieratelor.

Reporter: Dacă Ministerul Sănătăţii la ora actuală ar fi avut totul în regulă, ar fi făcut reforma necesară, Ministerul Finanţelor ar fi avut acum la dispoziţie suficienţi bani pentru a acorda cât cerea Ministrul Sănătăţii?

Gheorghe Ialomiţianu: Dacă s-ar fi făcut ordine nu apăreau arieratele.

Text preluat de pe site-ul Guvernului Romaniei