China "are de acum toate drepturile de a cere Statelor Unite sa atace problema structurala a datoriei", dupa ce ratingul celei mai mari economii din lume a fost scazut de Standard & Poor's, pentru prima oara in istorie, a scris sambata agentia chineza de stat, China Noua, preluata de AFP.

"Zilele in care unchiul Sam, paralizat de datorii, putea cu usurinta sa delapideze cantitati infinite de imprumuturi din strainatate par numarate", a adaugat China Noua, in acest prim comentariu publicat dupa ce agentia de evaluare financiara americana a privat SUA de ratingul "AAA".

China, de departe cel mai mare imprumutator al Statelor Unite, a criticat dur adoptarea planului de evitare a intrarii in incetare de plati adoptat de Congres pe ultima suta de metri, estimand ca problemele datgoriei suverane nu au fost rezolvate.

Acum, China Noua vorbeste in termeni extrem de duri de starea finantelor americane.

"Pentru a-si ingriji dependenta de datorii, Statele Unite trebuie sa restabileasca principiul de bun simt potrivit caruia trebuie sa traiesti dupa mijloace", a continuat agentia chineza.

Daca Washingtonul nu efectueaza taieri importante in "cheltuielile militare gigantice" precum si in "costurile supra-umflate de ajutor social", reducerea la care a recurs Standard & Poor's nu va fi decat "un preludiu la alte scacderi devastatoare ale ratingului" américan, a avertizat China Noua.

Agentia chineza de rating Dagong, care nu are credibilitatea sau importanta concurentelor sale anglo-saxone, scazuse miercuri ratingul datoriei suverane a SUA de la A+ la A, cu perspectiva negativa.

"Acum S&P a dovedit ca agentia chineza nu a facut altceva decat sa spuna oribilul adevar investitorilor din lumea intreaga", a comentat China Noua.

Standard and Poor's a scazut vineri ratingul SUA pentru prima oara in istorie, citand "riscuri politice" in fata provocarilor bugetare.

China afirmase miercuri ca SUA au esuat in dezamorsarea "bombei datoriilor", in ciuda acordului de ridicare a plafonului de indatorare, si a avertizat ca Banca centrala chineza va continua sa-si diversifice investitiile in valute internationale in fata amenintarilor care apasa asupra dolarului.

Rezervele de valute ale Chinei, cele mai mari din lume, au atins 3.197 miliarde de dolari la finele lui iunie, in crestere cu 30,3% in cifre anualizate. China detinea in mai aproximativ 1.160 miliarde de dolari in titluri ale Trezoreriei americane.