Retrogradarea ratingului SUA a pus pe jar bursele din intreaga lume, care au scazut in linie. Putini stiu insa ca un angajat interimar al Trezoreriei americane a descoperit o eroare de 2 trilioane de dolari in calculelele agentiei Standard&Poora's si a fost cat pe ce sa salveze "onoarea" SUA.

Dupa ce agentia Standard&Poor's a informat guvernul american de intentia de a retrograda ratingul de tara la nivelul AA+ de la AAA, oficialii au incercat cu disperarea sa inteleaga motivele. Un angajat interimar, John Bellows, a fost cel care a descoperit, dupa doar cateva minute de la primirea comunicatului, faptul ca S&P a comis o eroare majora, potrivit thedailybeast.com, scrie Mediafax.

Astfel, calculele agentiei aratau un deficit al SUA mai mare cu aroape 2,1 trilioane de dolari decat era acesta in realitate. In acelasi moment, secretarul Trezoreriei, Tim Geithner, a reactionat virulent cerand celor de la S&P sa-si indrepte greseala.

Agentia de rating si-a recunoscut eroarea, insa, a mentionat ca ratingul SUA va fi oricum retrogradat. In aceeasi seara, a fost facut si anuntul oficial care a adus incertitudine pe bursele din intreaga lume. Apoi, luminile reflectoarelor s-au mutat pe Bellows si toata lumea a incercat sa afle cine este el. John Bellows este angajat interimar si ocupa pozitia de secretar adjunct in cadrul departamentului de politici economice.

Dupa ce a observat greseala, el a postat pe blogul personal un material acid despre greseala agentiei de rating. "Dupa ce Trezoreria a identificat aceasta eroare, S&P si-a mentinut decizia de a cobori ratingul, pur si simplu si-a schimbat principiul decizional dintr-unul economic in unul politic", a aratat el.