Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Decizia S&P de a reduce ratingul SUA este analizata de Senat

Comisia Bancara a Senatului Statelor Unite analizeaza decizia de saptamana trecuta a Standard & Poor's de a retrograda ratingul SUA, a declarat un consilier citat de Reuters. Acesta a precizat ca nu a fost lansata o investigatie oficiala, insa sunt luate in calcul toate optiunile.

Comisia strange informatii privind decizia S&P si insa nu a fost luata o decizie daca oficiali ai agentiei de evaluare financiara vor fi convocati la audieri.

Vineri, Standard & Poor's a redus cu o treapta ratingul Statelor Unite, de la "AAA" la "AA plus". Agentia a aratat ca reducerea ratingului se datoreaza incapacitatii autoritatilor de la Washington de a face economii de cel putin patru miliarde de dolari pe termen lung, in conditiile in care datoria publica se ridica la 14.300 miliarde de dolari.

Deficitul comercial a scazut cu 7% in primul semestru, la 4,5 miliarde de euro

Deficitul comercial a scazut cu 7% in prima jumatate a acestui an, la 4,5 miliarde de euro, exporturile crescand mai rapid decat importurile, arata datele publicate de Institutul National de Statistica (INS).

In primele sase luni, exporturile au fost de 22 miliarde de euro, cu 28,2% mai mari fata de cele inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut, iar importurile au urcat cu 20,4%, la 26,5 miliarde de euro. Tranzactiile cu masini si echipamente de transport au reprezentat 42,1% din exporturi si 33,8% din importuri.

Produsele manufacturate exportate de Romania au acoperit 33,5% din total, iar la importuri ponderea acestora a fost de 30,5%.

Un decalaj important a avut loc la produsele chimice, unde Romania a importat de doua ori mai mult decat a exportat (6,2% la export si 13,4% la import).

La produsele alimentare, bauturi si tutun, importurile au reprezentat 6,9% din total, depasind exporturile, a caror pomdere a fost de 5%.

Importurile de combustibili minerali si lubrifianti au reprezentat 11,7% din total, fata de 6,6% la exporturi.

Pe langa masini, echipamente de transport si produse manufacturate exporturile au fost mai mari decat importurile la materii prime si materiale (6,6% din total exporturi si 3,7% din total importuri).

Cea mai mare parte a schimburilor comerciale din primul semestru al anului a fost realizata cu Uniunea Europeana.

Astfel, exporturile intracomunitare au fost de 15,74 miliarde euro, reprezentand 71,5% din total, in timp ce intrarile de 18,92 miliarde de euro au avut o pondere de 71,2% din total importuri.

Inflatia din China, la cel mai inalt nivel din ultimii trei ani

Indicele preturilor de consum, principalul indicator al inflatiei din China, a atins 6,4%, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, a anuntat marti Biroul National de Statistica (BNS). Aceasta cifra, care marcheaza cea mai mare crestere din iunie 2008, este peste obiectivul guvernului chinez de limitare a cresterii de preturi la 4% pentru acest an.

Cifra pentru luna iulie este de natura sa consolideze preocuparile guvernului referitoare la riscurile sociale si politice reprezentate de preturile ridicate, in timp ce diferenta dintre bogati si saraci creste periculos in China. Preturile la produsele alimentare au crescut cu 14,8% in luna iulie.

In ultimele luni au avut loc miscari sociale importante in China impotriva cresterii preturilor in marile orase, inclusiv protestele a mii de soferi de taxi sau de camion impotriva cresterea pretului la combustibil.

Premierul Wen Jiabao a anuntat in cele din urma in iunie ca va incerca sa limiteze cresterea preturilor sub 5% in acest an, dar seria de masuri luate de guvernul sau pentru a incerca sa controleze inflatia nu si-a demonstrat pana acum efectul.