Grecia nu isi va putea atinge obiectivul de deficit bugetar pentru 2011 si nici planul sau privind privatizarile, de care depinde ajutorul financiar international, nu merge prea bine, a dezvaluit joi o sursa apropiata inspectorilor FMI si UE prezenti zilele acestea la Atena pentru o noua misiune de evaluare, scrie Reuters.

Potrivit cifrelor inca preliminare, deficitul bugetar al Greciei, in 2011 va fi de cel putin 8,6% din produsul intern brut (PIB), fata de un obiectiv de 7,6% din PIB, a spus sursa.

Guvernul grec estimase la randul sau ca deficitul bugetar va atinge 8,1% - 8,2% din PIB, a declarat pentru Reuters o sursa bine informata. Ea a spus ca guvernul motiveaza depasirea obiectivului printr-o "recesiune mai profunda decat se astepta".

TVA pentru restaurante, cafenele si baruri a crescut cu 10% din 1 septembrie

Intre timp, Guvernul ia noi masuri pentru dimunuarea deficitului. Din 1 septembrie, taxa pe valoare adaugata pentru restaurante, cafenele si baruri a fost majorata de la 13 la 23%.

Masura de austeritate a guvernului de la Atena a starnit ample nemultumiri. Proprietarii localurilor avertizeaza ca vor inceta platile catre stat, daca autoritatile nu vor anula aceasta decizie. Mai mult, acestia solicita guvernului incadrarea magazinelor de alimentatie publica in categoria cu cel mai scazut TVA, respectiv 6,5%.