Samsung a anuntat oficial, luni dimineata, ca bateriile telefoanelor Galaxy Note 7 sunt de vina pentru faptul ca mai multe astfel de telefoane au luat foc, potrivit AFP. Reamintim ca Samsung a decis, in octombrie anul trecut, sa renunte la producerea si vanzarea acestui telefon, dupa ce a constatat ca produsul are defecte fundamentale. Compania spune ca nu va lansa Galaxy S8 la Mobile World Congress Barcelona in februarie, ci mai tarziu.

DJ Koh, presedinte al diviziei mobile SamsungFoto: Samsung

Samsung facuse initial un recall de 2,5 milioane de smartphone-uri Galaxy Note 7 in septembrie si spunea atunci ca de vina au fost problemele de fabricatie de la unul dintre furnizori. Insa telefoanele au continuat sa ia foc si dupa ce furnizorul a fost schimbat.

Samsung a facut publice rezultatele anchetei interne facuta de trei companii. Au lucrat 700 de cercetatori si s-au facut teste pe 200.000 de telefoane si 30.000 de baterii.

Concluzia a fost ca la prima transa de baterii acestea nu s-au potrivi9t perfect in lacasul din telefon si din aceasta cauza s-au petrecut scurtcircuite ce in cateva zeci de cazuri au facut ca telefoanele sa ia foc.

A doua transa de baterii, provenita de la un alt furnizor, au avut si ele defecte de fabricatie, aparand si aici cazuri in care telefoanele au luat foc. Samsung nu a pronuntat numele furnizorilor, insa acestea se stiu.

Samsung a inceput sa livreze Galaxy Note in august, iar bateriile erau furnizate de doua companii: fie de Samsung SDI Co, fie de Amperex Technology Ltd (Hong Kong). Initial s-a crezut ca au existat probleme doar la telefoanele cu baterii de la Samsung SDI si a fost crescuta productia de baterii la celalalt furnizor, insa in octombrie au aparut incidente si la Amperex,

Anuntul arunca aproape toata vina pe furnizori si nu spune nimic despre rolul pe care Samsung si cultura sa corporatista l-au avut in acest scandal, stiut fiind ca au fostmai multe relatari despre modul in care sefii cer de la ingineri minuni tehnice care uneori sunt imposibil de realizat.

In vara anului trecut s-au semnalat primele cazuri in care telefoanele Galaxy Note 7 au explodat, fiind vorba despre cateva zeci de cazuri. In septembrie a fost declansat recall-ul, iar in octombrie s-a renuntat la producerea telefoanului, insa compania nu a comunicat, la acel moment, motivul pentru care telefoanele au luat foc.

Samsung promite ca luat masuri, astfel ca pe viitor astfel de lucruri sa nu se mai intample.

Iata ce spune compania

Pe baza rezultatelor cercetarilor interne, Samsung a implementat atat o gama de procese privind calitatea si siguranta produselor, cat si protocoale aditionale, precum masuri suplimentare de siguranta a bateriilor, dezvoltate pe mai multe nivele. De asemenea, Samsung a format un grup de consilieri externi, academicieni si cercetatori pentru a se asigura ca mentine o perspectiva clara si obiectiva privind siguranta bateriei. Grupul de consilieri a fost format din urmatorii:

Clare Grey, doctor si profesor de chimie, University of Cambridge

Gerbrand Ceder, doctor si profesor de stiinta si inginerie, UC Berkeley

Yi Cui, doctor si profesor de stiinta si inginerie, Stanford University

Toru Amazutsumi, doctor, CEO, Amaz Techno-consultant