Adobe a anunțat marți că intenționează să implementeze în programul său de editare a imaginilor Photoshop un instrument care va permite generarea „în întregime” a unor imagini cu ajutorul inteligenței artificiale (A.I.), relatează Reuters.

Adobe PhotoshopFoto: Ahmet Okur / AFP / Profimedia Images

Instrumentele Adobe de editare a imaginilor și înregistrărilor video sunt folosite pe scară largă de profesioniștii din aceste domenii, însă produsele companiei se confruntă cu o concurență tot mai mare din partea unor startup-uri precum OpenAI, Midjourney sau Stability AI. Spre deosebire de Adobe, aceste companii oferă servicii care pot genera imagini din comenzi text.

Adobe lucrează la Firefly, propriul instrument A.I. de generare a unor imagini, acesta fiind instruit cu date asupra cărora Adobe deține drepturile de autor, pentru a preveni eventuale acțiuni în instanță privind încălcarea legislației în materie de copyright.

În trecut, Adobe a lansat pentru Photoshop instrumente de generare a imaginilor care pot „umple” sau extinde părți ale unor imagini existente. Însă compania a anunțat marți în cadrul unei conferințe ce a avut loc la Londra că intenționează să lanseze până la sfârșitul acestui an un instrument numit „Firefly Image 3”, care va putea genera „pe deplin” imagini cu ajutorul A.I.

Adobe a explicat că instrumentul a fost dezvoltat ca parte a eforturilor de a-i ajuta pe cei care folosesc Photoshop să își termine mai rapid munca.

Exemplul dat de Adobe privind viitoarea funcționalitate a Photoshop

Noul instrument de generare a imaginilor va avea abilitatea de a folosi o imagine încărcată de utilizator drept punct de referință pentru compoziția generală a imaginii generate.

De exemplu, un designer ar putea face o schiță rapidă a unei scene pe o foaie, fotografia acea schiță cu un telefon smart și cere apoi Photoshop să genereze o imagine completă în mai multe stiluri, a explicat Ely Greenfield, director de tehnologie media digitală la Adobe.

„În loc să descriem cu atenție exact ce trebuie să vină unde și să încercăm să ne asigurăm că explicăm cu exactitate lucrurile pe care le vrem și lucrurile pe care nu le vrem, se împrumută din acest punct de referință”, a explicat el diferența dintre modul în care va funcționa „Firefly Image 3” și instrumentele deja existente.

„Deci aceasta este o capabilitate uimitor de puternică”, a subliniat el. Adobe a precizat că o versiune „beta” a instrumentului va putea fi încercată încă de marți de unii utilizatori, dar deocamdată nu a anunțat când el va fi lansat anul acesta și pentru publicul larg.