Bjorn Hauge, managerul companiei care a cumparat 800 de apartamente noi: Piata imobiliara din Romania este foarte ciudata, pentru ca s-a oprit dintr-o data din crestere

de Ioana Morovan     HotNews.ro
Luni, 28 iulie 2008, 16:40 Economie | Imobiliar


Cu 800 de apartamente achizitionate in noile proiecte rezidentiale si nici unul vandut pana in prezent, Bjorn Hauge, managerul companiei imobiliare norvegiene Romania Invest, se arata optimist in privinta evolutiei pietei. O piata despre care recunoaste ca "este foarte ciudata, pentru ca s-a oprit din crestere efectiv dintr-o data, in mai putin de o luna”. Acesta a declarat, intr-un interviu acordat HotNews.ro, ca piata are un potential enorm, ca bancile ar trebui sa se bata pe creditele ipotecare si ca trei institutii financiare vor sosi in curand in Romania special pentru segmentul imobiliar. Criza de pe piata imobiliara? "Piata va creste inapoi", sustine el.

Rep: Cand ati inceput sa cumparati in Romania, si care sunt datele investitiei, pana in prezent?
Bjorn Hauge: Am inceput afacerea in Romania in 2006, cand am inceput si negocierile pentru primul proiect rezidential, dar achizitiile propriu-zise au inceput in 2007. In 2007 si 2008 am cumparat aproape 800 de apartamente in sapte proiecte diferite: German Residence, Vitan Platinum Towers, Planorama, Blue Tower, Ten blocks, Armonia, My dream Residence. Suma investita se ridica la aproximativ 85 milioane de euro.

Rep: Ce anume ati vandut din toate acestea?
Bjorn Hauge: Deocamdata, nimic. Pana saptamana viitoare vom definitiva strategia pentru primele 35 de apartamente pe care le punem in vanzare, in German Residence. Despre preturi, nu pot spune inca nimic, dar probabil vor fi in zona preturilor actuale.

 
• Companie norvegiana
• Capacitatea totala de investitii este 100 milioane euro
• Actionarii sunt institutii si persoane private
• Strategia principala este axata pe investitii pe piata de real estate, in Romania
• Consiliul director este format din oameni de afaceri norvegieni, unii avand experienta in investitii in Polonia si alte state din Balcani
 
 
Romania Invest
Rep: Mai cumparati, in contextul actual al scaderii pietei?
Bjorn Hauge: Asteptam alte doua proiecte rezidentiale, nu va pot spune numele, dar va pot spune ca unul este situate in Militari si altul in Pipera. Deci da, continuam sa cumparam, numai ca la un ritm mai lent decat in anul trecut. Probabil, anul acesta vom ajunge la 400 de apartamente, cam la jumatate fata de anul trecut.

Din cauza ca piata a scazut, nu facem maximul de profit pe care l-am putea realiza in acest moment. Insa, cand piata isi va reveni, vom recastiga profiturile pe care le-am pierdut in aceasta perioada, din vanzarea apartamentelor pe care le achizitionam acum.

Piata este foarte ciudata in Romania, s-a oprit din crestere dintr-o data, in mai putin de o luna

Rep: Cum se va realiza asta, daca, asa cum ati spus, cumparati mai putin decat anul trecut?
Bjorn Hauge: Da, insa nu vindem acum tot ce am cumparat atunci. Poate vindem circa 100 de apartamente in aceasta perioada, dar pe celelalte le pastram pentru momentul in care speram ca piata va reveni. Credem ca acest lucru se va intampla spre sfarsitul anului. Este foarte ciudata piata din Romania, pentru ca s-a oprit din crestere efectiv dintr-o data, in mai putin de o luna.

Rep: Care credeti ca sunt motivele?
Bjorn Hauge: Cred ca sunt in cea mai mare proportie psihologice. Nu cred ca sunt cauze economice predominante. Cred ca romanii se tem ca nu vor primi ceea ce le-a fost promis, la termenul promis. Daca astepti un anumit apartament intr-un proiect si se intarzie, este o problema.

In acelasi timp, nu toate proiectele sunt de aceeasi calitate. De aceea, suntem curiosi cum vor reactiona cumparatorii cand noi vom vinde primele apartamente, care sunt finalizate, in acest an. Adica oamenii chiar vor sti pe ce anume dau banii.

Rep: Si totusi, exista si problema preturilor.
Bjorn Hauge: Preturile in Bucuresti nu sunt foarte ridicate, comparativ cu alte tari europene, la locuintele de nivel mediu. Este adevarat ca exista un decalaj intre salarii si cresterea preturilor. Mai ales acum, cand cresc costurile cu materialele de constructii, oamenii simt ca este din ce in ce mai scump.

Problema este ca salariile nu sunt la nivelul din Spania sau Statele Unite. Altfel, cererea este foarte mare, in fiecare an vin in Bucuresti intre 50.000 si 100.000 de persoane care trebuie sa locuiasca undeva. Teoretic, toate proiectele sunt deja vandute, ce-i drept, la un ritm mai lent.

Castigul vizat: 40% crestere a preturilor din momentul achizitiei, pana la momentul vanzarii

Rep: Dar poate nu toti vor sa cumpere un apartament.
Bjorn Hauge: Nu, insa vor dori sa inchirieze. Si atunci va creste cererea din partea celor care doresc sa cumpere apartamente pentru le inchiria. Diferite date prezentate de companiile impobiliare arata ca nevoia de apartamente in acest moment este de 200.000 - 300.000.

Strategia noastra pentru viitor este sa ne pastram in segmentul de piata mediu - scazut; nu cautam apartamente de lux, pentru ca acestea vor fi dificil de vandut. Este mai simplu, fiindca avem ca target 40% crestere la pretul unui apartament de la inceputul proiectului si pana la final. Este mai probabil ca un apartament sa creasca de la 100.000 la 140.000 decat de la 300.000 la 420.000, de exemplu.

Rep: Ati anticipat, in 2006, aceasta scadere a pietei?
Bjorn Hauge: Piata a crescut mai intai foarte mult, inainte de a scadea, asa ca inca suntem pe plus. Stiam ca exista evolutii ciclice, insa nu am anticipat ca perioada va fi in 2007 si ca va fi atat de lunga. Dar suntem convinsi ca va creste inapoi. Nu am fi aici, cumparand apartamente, daca nu am crede in revigorarea pietei.

Problema este ca nu putem vinde apartmentele la pretul maxim pe care il puteam obtine, sa spunem, cu jumatate de an sau un an in urma. Dar inca suntem in grafic. Cresterea pe care o asteptam pe apartamentele cumparate este de 40%. Dar, am fi putut obtine mai mult. In acelasi timp, unele proiecte se vor finaliza abia in 2009, asa ca, poate, vom recupera "terenul" pana atunci.

”Creditele, in Romania, sunt un cosmar”

Rep: Mai exista si problema restrictiilor la acordarea de credite, mai ales cele care sunt acum in pregatire! Nu credeti ca vor frana si mai mult cererea?
Bjorn Hauge: Creditele in Romania sunt un cosmar. De indata ce bancile vor intelege ca piata creditelor ipotecare are cel mai mare potential, va incepe adevarata batalie pentru clientii care solicita acest tip de credit. Asa cum companiile de telefonie mobila se lupta pentru clienti, cu mai multe tipuri de servicii si telefoane gratuite, tot asa si bancile vor proceda, in curand, cu creditele ipotecare. Nu stiu de ce nu se intelege, inca, acest lucru. Imaginati-va 1.000.000 de persoane platind un credit timp de 30 de ani: este un venit enorm pentru banca.

Rep: Dar unele restrictii nu provin de la banci, ci sunt impuse de Banca Nationala.
Bjorn Hauge: Este adevarat, insa acestea vor fi adaptate la regulamentele europene si in cativa ani se vor schimba. In curand, cetatenii - aflati acum pe piata europeana - vor putea avea acces si la banci din alte tari. Piata este enorma in Romania si este numai o chestiune de timp pana cand bancile vor realiza potentialul real al creditelor ipotecare, din care se obtin cele mai mari venituri.

Stiu cateva companii straine care vor intra pe piata romaneasca special pentru acest segment si vor oferi leasing si credite ipotecare. Nu va pot spune numele, dar doua sunt din Israel si una din Olanda. Miza este foarte mare si vor mai sosi, cu siguranta, si alti jucatori.

Rep: Criza de pe pietele din Marea Britanie si Spania nu va avea ecouri si in Romania?
Bjorn Hauge: Nu, este o situatie cu totul diferita. Acolo, bancile au acordat credite de pana la 100% si chiar mai mult. Daca vrei sa iei o casa, spuneau, iti dam 100.000 euro, daca mai ai nevoie si de o masina, iti dam 110.000 euro. Si cand valoarea casei scade sub 80.000 euro, a crescut expunerea la risc, pentru banci. Dar aceasta, tocmai fiindca bancile s-au batut pe aceste credite.

Cred ca Banca Nationala si bancile comerciale abordeaza situatia intr-un mod gresit. Daca exista o ipoteca si, sa spunem, imobilul este distrus de un incendiu, clientul bancii tot trebuie sa plateasca, poate o viata intreaga rata la banca, nu scapa de asta, chiar daca ipoteca nu mai exista.

Rep: Cum „gandesc” bancile din Norvegia, spre comparatie?
Bjorn Hauge: In Norvegia, daca mergi sa obtii un credit pe o companie nou infiintata nu exista nici o problema, sunt cel putin patru banci care se bat pe tine, pe cand in Romania iti cer de exemplu sa fi avut profit timp de doi ani! Acest lucru, oricum, nu demonstreaza nimic, fiindca nu garanteaza ca va exista profit si in cel de-al treilea an.

De asemenea, in Norvegia, forta bancilor nu consta in numarul de sucursale. Spre exemplu, exista o banca fara niciun birou, totul se desfasoara online si are numai 30 de agajati. Te intreaba pentru ce doresti imprumutul, apoi ce suma si care sunt veniturile si numarul de asigurare sociala. Intr-o ora primesti raspunsul, pe email. Apoi, se poate intampla si ca, dupa ce primesti raspunsul poizitiv, sa te caute o alta banca si sa ofere conditii mai bune pentru acelasi credit!

Ceea ce vreau sa spun este ca piata este enorma, exista profituri potentiale de sute de milioane de euro pentru banci. In Romania, ma intreb cat timp vor mai continua sa se lupte pentru o cota de piata bazata pe sucursalele deschise in orase. Mi se pare foarte ciudat pentru ca, in orice alta tara am merge, bancile isi inchid sucursalele!

Rep: Sa nu uitam ca accesul la internet banking depinde, mai ales, de accesul populatiei, in general, la Internet.
Bjorn Hauge: Este adevarat, dar in cativa ani situatia se va schimba si in Romania!

”Vom continua sa investim in Romania pentru cel putin inca cinci ani”

Rep: Care este pretul pe care nu l-ati plati pentru o locuinta?
Bjorn Hauge: Cel mai scump apartament pe care l-am cumparat pana acum este de 1.250 euro/mp. Este greu de spus ce pret nu as oferi, dar cred ca nu este undeva in jur de 1.500 de euro /mp. Cum analizam pretul? In primul rand, este vorba de locatie, ce proiecte mai sunt in vecinantate, cine este dezvoltatorul, de asemenea comparam cu preturile altor proiecte aflate in zona.

Rep: Omul de afaceri roman Dinu Patriciu a spus de curind ca piata nu poate creste inapoi decat la maxim nivelul actual.
Bjorn Hauge: Nu sunt de acord, daca ne gandim la contextual economic si la cresterea salariilor, in mod cert va creste peste nivelul actual. Este adevarat, revenirea poate dura ceva mai mult timp. Poate nu se va intampla anul acesta, ci anul viitor, dar cu siguranta va creste.

Rep: Este posibil sa vindeti intregul portofoliu unui alt investitor? In ce conditii?
Bjorn Hauge: Da, exista si posibilitatea aceasta. Nu cred ca am vinde mai putin de un proiect. Nu vindem totul, oricum. Am lua aceasta varianta in considerare. Nu avem oferte inca. Probabil ca mai sunt si alte companii care procedeaza ca si noi. Apoi, sunt jucatori mari pe piata europeana care se uita spre Romania, nu va pot da nume, dar sunt mai multi.

Rep: In ce conditii ati pleca din Romania?
Bjorn Hauge: Fondul de investitii are exit peste cinci ani, deci oricum nu vom pleca mai devreme de acel moment. Avem peste 500 de actionari in Norvegia si trebuie sa le gestionam banii foarte prudent. Apoi, cred ca vom mai ramane in Romania pentru inca cinci ani, nu stiu insa daca ne vom ocupa cu acelasi lucru ca si acum. Credem ca piata din Romania va fi in crestere pentru urmatorii zece ani. Vedem multe oportunitati de investiti aici. In Romania, acum, daca ai lichiditati, esti foarte puternic.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13250 vizualizari

 • +13 (13 voturi)    
  Cat se poate de sec (Luni, 28 iulie 2008, 16:54)

  sile [anonim]

  Corporate speak pentru "n-am stiut in ce ma bag" si "bancile ar trebui sa dea mai multe credite sa-mi creasca mie apartamentele cumparate deja".

  Ma rog, omul isi spune oful, dar nu cred ca opinia lui e reprezentativa pentru piata in vreun fel.
  • +8 (8 voturi)    
   re: Cat se poate de sec (Luni, 28 iulie 2008, 17:01)

   machiavelly [utilizator] i-a raspuns lui sile

   Adica mai pe scurt "am pus-o".
   • -1 (1 vot)    
    ce nu intelege lumea (Marţi, 29 iulie 2008, 17:07)

    BISNITARUL [anonim] i-a raspuns lui machiavelly

    nu se sperie niciun speculator de scaderea preturilor. poate doar cei care au cumparat tarziu in vederea revanzarii. dar sunt putini astia. cel din articol a cumparat demult.
    si eu imi doresc sa scada pretul la apartamente pana la 50.000 ca sa mai cumpar cateva pe care apoi sa le inchiriez. si crescand eu cererea ca si altii ca mine vor creste si preturile inapoi.
    dar intre timp am mai cumparat cateva apt la 50.000.
    sa vedeti ce-o sa mai rad cand unii vor astepta sa scada la 30.000. si o sa astepte, si o sa astepte.
    si eu (speculatorul) si voi (pomanagii) asteptam sa scada pretul.
    • 0 (0 voturi)    
     sa vedem (Joi, 31 iulie 2008, 19:14)

     livio [anonim] i-a raspuns lui BISNITARUL

     piata imobiliara e ciclica...asa a fost de cind lume...dar pe viitor nu o sa mai fie pomana de acum citiva ani...
  • +6 (6 voturi)    
   e acord (Luni, 28 iulie 2008, 17:01)

   Dedalus [anonim] i-a raspuns lui sile

   Exact!

   Chiar interviul asta ii este oarecum de ajutor, dar numai in conditiile in care mai gaseste fraieri care sa creada ca o locuinta in Romania, de doua ori mai proasta decat una din Germania, paote fi de 2 ori mai scumpa decat in Germania...
  • +8 (8 voturi)    
   bisnitari (Luni, 28 iulie 2008, 17:07)

   george [anonim] i-a raspuns lui sile

   halucinant interviu....

   romani haideti sa construim apartamente la 1200eur/mp pana ne plictisim sa ramana domnu Bjorn cu apartamentele alea si sa le vand cand oi zice eu :))

   Bai Bjorn ai luat teapa ma!
  • +7 (7 voturi)    
   Good Point, "sile"! (Luni, 28 iulie 2008, 17:14)

   Norsk Hydro [anonim] i-a raspuns lui sile

   Exact, individul credea ca romanii sunt ca si altii, cu turma, ori ei sunt mult mai inventivi, "smecherasi" si dinamici ca altii, in cateva saptamani si-a dat seama toata lumea ca trebuie maxim de prudenta, in timp ce prin alte tari e nevoie de 1-2 ani pana se vede clar fenomenul! Recte, norvegianul n-a stiut in ce mediu intra.
   Evident, vrea sa-si vanda investitiile si e cam disperat si putin speriat, interviul "pica" ca o publicitate (o fi una?!:)) pt. "ia credit si cumpara-mi marfa"!
   Tind sa am mai mare incredere in Dinu Patriciu, uns cu toate alifiile de pe Dambovitza si bun cunoscator al mentalitatilor de pe aici decat intr-un norvegian parasutat de un fond de investitii:)
   • +1 (3 voturi)    
    PIB-uri (Luni, 28 iulie 2008, 20:57)

    Cifrus [anonim] i-a raspuns lui Norsk Hydro

    Anul 2007, PIB global, la paritatea puterii de cumparare, in dolari, sursa CIA:
    Norvegia, locul 43 in lume cu 247,4 miliarde; Romania, locul 44 in lume cu 245,5 miliarde.
    La sf. lui 2008 Romania va depasi Norvegia in termeni de PIB (ppp) !
    Romania a depasit Ungaria si Danemarca in 2006, iar in 2007 a depasit Portugalia. La sf. lui 2008, Romania va depasi o alta tara membra UE, Cehia.
    In clar, potentialul romanesc (a 7-a tara din UE ca populatie, suprafata si potential economic) e pe cale de a fi concretizat datorita ritmului foarte ridicat de crestere a PIB (medie de peste 5,5% in ultimii 8 ani), pe anul 2000 estimarea "joasa" fiind de peste 7% !
    In cativa ani, un prim-ministru roman va avea un cuvant mai "greu" de spus (economic) decat unul norvegian fata de alte "puteri" europene :)
    Inutil de bagat in seama un vestic doar pt. pasaportul sau, conteaza ce a realizat concret acest domn, ce fonduri a gestionat si cu ce succes!
    • +2 (2 voturi)    
     Ce vrei sa spui cu asta ? (Marţi, 29 iulie 2008, 7:58)

     Marius [anonim] i-a raspuns lui Cifrus

     In 2007 situatia a fost urmatoarea (PIB/loc):
     Norvegia : 53000$
     Cehia : 24000$
     Portugalia : 21700$
     Danemarca : 37000$
     Ungaria: 19000$
     .......
     Romania : 11400$

     Sursa : https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook

     Deci Norvegia are o populatie de 4 mil, Danemarca de 7 mil, Ungaria de 9 mil, Portugalia de 9 mil, Cehia 9 mil si Romania de 22 mil.

     In concluzie Romania nu va ajunge niciodata una din aceste tari la PIB/LOC in urmatorii 10 ani. Este evident ca o crestere de 7% pe an nu inseamna mare lucru cand pornesti de la un nivel foarte scazut si apoi oricum cresterea se va tempera in timp. Sa nu-si inchipuie cineva ca Romania va sustine acest ritm timp de 10 ani. Pentru asta ai nevoie de strategii de dezvoltare pe 20-30 de ani, de oameni care sa gandeasca pentru viitor, rigurozitate si disciplina in orice domeniu. Noi doar ne inscriem in trendul regional (balcanic) si nu avem capacitatea de a face salturi civilizationale.
     PS : Guvernul din Taiwan a decis in urma cu 30 de ani ca ar fi bine sa dezvolte industria in domeniul cercetarii si proiectarii de microcipuri, cicuite integrate. Astazi Taiwanul produce 90% din cardurile de memorie vandute la nivel mondial si au cercetari continue in aceasta directie(si in multe altele).
     Romania a decis in 1960 ca trebuie sa produca otel,ingrasaminte chimice si tractoare. Astazi nu mai produce aproape nimic din toate astea ( deoarece au o valoare adaugata minima)
  • +7 (7 voturi)    
   Mr Hauge...party is over :) (Luni, 28 iulie 2008, 19:25)

   Marian [anonim] i-a raspuns lui sile

   Cum se poate ca un astefl de om sa ajunga fund manager?
   El nu vede din turnul lui de fildes ce se intmpla in jur…sau conduce fondul de la Oslo?

   Cine mai e nebun sa platesca preturile astea aberante la ap din Buc?
   Este clar ca va fi o corectie de cel putin 30-40% a preturilor.

   Presiune s-a mutat la cei care au cumparat cu intentia de a face un castig rapid. Cine a cumparat la maxim mai bine sa nu mai urmareasca ce o sa urmeze...
   • -1 (1 vot)    
    The party isn't over yet! (Marţi, 29 iulie 2008, 2:38)

    warchild [anonim] i-a raspuns lui Marian

    ar fi foarte bine insa nu se poate ca romanii au si ei nevoie de bani nu ne referim aici doar la piata imobiliara ar fi bine sa ne uitam si pe piata auto o masina in state costa 23000 usd si adusa aici costa 23000 euro adica aproape dublu! pana nu ne trezim si nu vedem ca veniturile nu sunt ce ar trebui sa fie si preturile a tot ce avem sunt duble fata de cat ar fi trebuit the party will go on! sorry about this!
  • +2 (2 voturi)    
   ce bine imi pare.... (Marţi, 29 iulie 2008, 8:58)

   mamalustefancelmare [utilizator] i-a raspuns lui sile

   ...ca a luat tzeapa...s-a trezit si el acu la sfarsitul jocului.
  • 0 (0 voturi)    
   bine spus! (Marţi, 29 iulie 2008, 9:49)

   nelu pionieru [anonim] i-a raspuns lui sile

   ai dreptate
 • +9 (11 voturi)    
  spera (Luni, 28 iulie 2008, 17:00)

  andrei [anonim]

  spera si el sa il creada careva (cand face pe specialistu) si sa dea un trend...
  m-am saturat de astia care dau cu parerea, din cauza lor au ajuns preturile la apartamente in gaura asta de oras mai mari decat la apartamente in orase adevarate din Europa.
  speculantu naibii
 • +6 (8 voturi)    
  cred ca managerului o sa-i fie luat capul (Luni, 28 iulie 2008, 17:02)

  hau [anonim]

  bineinteles de catre fondul de investitii, riscant, sa investesti intr=o afacere imobiliara la noi, speculativa, pretul nu are cum sa mai creasca, asta e clar, toti romanii cam au datorii pe 30 de ani deja, va scadea pana la pretul de salariu mediu romania = 1 mp2 de constructie.
  • +1 (9 voturi)    
   pasarea mihai viteazu, iubite! (Luni, 28 iulie 2008, 17:28)

   clujean [anonim] i-a raspuns lui hau

   ceea ce spui tu s-ar putea intampla doar printr-un boicot de ani de zile, adica prin mentinerea actualei blocari a pietei imobiliare pe termen nedefinit! asta ar inseamna ca sute de mii de oameni sa ramana in chirie sau la parinti sau in maghernite insalubre doar pentru a nu plati cat li se cere; uiti un lucru esential: oferta de apartamente si case de buna calitate este mult sub cererea solvabila! nu confunda sirurile de baraci cu locuintele adevarate, fie ele si in blocuri ceausiste, dar amplasate in buricul targului! valoarea unei locuinte e data atat de confortul oferit cat si de zona si calitatea imprejurimilor! o vila la mahala face cat un apratament bun la bloc intr-o zona eleganta, ce Dumnezeu, chiar atat de greu e de inteles?
   • +4 (6 voturi)    
    Romani plecati in UE (Luni, 28 iulie 2008, 17:50)

    Dana [anonim] i-a raspuns lui clujean

    Omule, sunt romani care au plecat in Europa pentru totdeauna si care nu se vor intoarce sa mai locuiasca in Romania. In Romania isi vor vizita prietenii si rudele care le-au mai ramas.
    • 0 (0 voturi)    
     Romani plecati in UE (Marţi, 29 iulie 2008, 10:52)

     Anne [anonim] i-a raspuns lui Dana

     Chiar crezi ca romanii plecati din tara sint ATIT DE MULTI incit sa influenteze ce se intimpla pe piata imobiliara din tara???? Imi pare rau, dar dupa mine, clujean are perfecta dreptate - spre deosebire de multi altii, afirmatiile lui au logica practica.
     • 0 (0 voturi)    
      cerere 'ireala' (Miercuri, 30 iulie 2008, 13:59)

      Ovidiu [anonim] i-a raspuns lui Anne

      Faptul ca un roman vrea ap nu inseamna ca pune presiune pe piata.
      Cererea reala este data de romanii care au bani si vor un apartament si acestia sunt tot mai putini.
      Cred cu tarie ca acum doar speculatorii mai au bani sa cumpere imobiliare.

      Cine are casuta lui nici nu vrea sa auda sa se mai incarce la banci vazand situatia mondiala.

      Iar speculatorii nu pot influenta piata acum.
   • +1 (1 vot)    
    Vorbim despre lucruri diferite? (Marţi, 29 iulie 2008, 13:22)

    Luk [anonim] i-a raspuns lui clujean

    hau vorbea despre cererea solvabila dragule. Tu vorbesti despre oferta si atat. Mai judeca putin: cei care-si pot cumpara apartamente cu banii jos sunt (in majoritate) cei care se joaca pe piata imobiliarelor. Ceilalti trebuie sa ia credite, da? Chiria este o solutie, nu trebuie sa cumparam toti case, chiar daca-i mai "eficient". In plus, n-ai dreptate cu "blocarea pietei imobiliare pe termen nedefinit". In 6 luni preturile locuintelor se vor reduce pana la o valoare mai apropiata de realitate. Nici vorba de "termen nedefinit". Mai vorbim in primavara despre piata asta, ok? Succes in afaceri!
  • -2 (6 voturi)    
   te invit sa-mi faci casa (Luni, 28 iulie 2008, 17:39)

   accidutzu [anonim] i-a raspuns lui hau

   te invit sa-mi faci casa la pretul ala pe metru patrat. si daca faci treaba buna si chiar reusesti sa construiesti la pretul ala, unde bineinteles ar fii trebuit sa incluzi si pretul terenului, poate ne mai intelegem la inca vreo doua, trei :)))))))
   ridicol!
 • +7 (7 voturi)    
  ce? (Luni, 28 iulie 2008, 17:11)

  adrian [anonim]

  omul asta stie ca piata in us s-a dus in cap din cauza creditelor date la toti parlitii, care nu au avut cu ce sa plateasca creditele?
  ce nonsalant ne spune el ca are un profit de " 40%". in tarile alea pe care le aclameaza de ce nu spune ca firmele nu viseaza la un revenue mai mare de 3-5 %?
 • +8 (8 voturi)    
  pai... (Luni, 28 iulie 2008, 17:11)

  expertu lu' peste [anonim]

  pai, musiu s-a'nfintat la noi nu ca sa "produca" ceva ci doar sa speculeze... sa mulga "fraierii"...
  Si acum ca nu-i mai iasa... striga in gura mare ca e de partea noastra... doar, doar cineva va mai relaxa creditele...
 • +7 (7 voturi)    
  ilar (Luni, 28 iulie 2008, 17:12)

  Agent imobiliar [anonim]

  Va spun din proprie experienta ca tipul creaza ilaritate la agentiile imobiliare cand incearca sa-si vanda apartamentele. Nu vrea sa inteleaga ca piata e in scadere, defapt e blocata. Actionarii norvegieni vor avea o surpriza si sunt sigur ca exitul companiei, peste 5 ani, nu o sa-l prinda de dl Hauge pe aici (si cu atat mai putin in Norvegia).
 • +6 (8 voturi)    
  Ce bine-mi pare ca ai luat tzeapa, ce bine-mi pare ca ai pierdut... (Luni, 28 iulie 2008, 17:14)

  Anonim [anonim]

  Ce bine-mi pare ca ai luat tzeapa, ce bine-mi pare ca ai pierdut...
 • +9 (9 voturi)    
  Ne pare rau (Luni, 28 iulie 2008, 17:16)

  Zoii [anonim]

  de dumneata dle Bjorn Hauge, dar mult mai rau ne pare de noi. Esti din alt film! Eu m-as opri la cele 800 de apartamente.
 • +6 (8 voturi)    
  Ai luat teapa! (Luni, 28 iulie 2008, 17:18)

  Dragos [anonim]

  Ai luat teapa nene Hauge .. tu n-ai vazut ca piata era deja pe culmi de glorie .. exista o corelatie stransa intre veniturile populatiei si preturile locuintelor. Pe termen scurt intrarea unor fonduri straine poate dezechilibra balanta dar pe termen lung se coreleaza cu posibilitatile financiare ale oamenilor.. singura solutie ar fi ca sa asteptati suficient ca salariile romanilor sa creasca la nivelul celor de afara ..succes :)
 • -4 (8 voturi)    
  @dedalus (Luni, 28 iulie 2008, 17:18)

  gogu [anonim]

  "o locuinta in Romania, de doua ori mai proasta decat una din Germania, paote fi de 2 ori mai scumpa decat in Germania..."

  ai macar o idee cit de vaga despre cam cit costa cu adevarat o locuinta in occident - in afara de aiurelile vehiculate de presa romaneasca gen apartamente la Berlin cu 15.000 euro ?
  daca nu, mai bine taci si te informezi
  • +6 (8 voturi)    
   faci ce vrei (Luni, 28 iulie 2008, 17:46)

   Dedalus [anonim] i-a raspuns lui gogu

   OK, atunci cumpara dumneata o casa in Bucuresti de 400 m2 (total), din care 120 m2 construiti cu 500,000 EUR, in locul uneia in Germania cu 250,000 EUR.

   Ia si un imprumut cu DAE 10% pentru casa aia.

   Pe urma uita-te si cum arata instalatiile sanitare intr-o locuinta din Germania si uita-te cum arata ale noastre. Cred ca le vei prefera pe ale naostre.

   Da-ti tu copilul sa invete la Universitatea din Bucuresti, pe ideeea ca e muuult mai buna decat Universitatea Tehnica din Hamburg.

   Si distreaza-te cu manelele vecinului, ca sunt mult mai instructive decat potentialul cultural din Munchen.

   Si munceste la Guvernul Romaniei, ca e mult mai instructiv decat sa lucrezi pentru o companie privata din Germania, ai mai multe sanse de realizare.

   Vorbesc serios, daca asa cum ai postat asa crezi, fa cum crezi. In definitiv faci ce vrei cu banii tai.
   • +2 (2 voturi)    
    Romania (Marţi, 29 iulie 2008, 9:12)

    b09d4n [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

    Conform rationamentului dumneavoastra ar trebui sa plecam in America cu totii, pentru ca, nu-i asa, acolo sunt cele mai mici preturi si cele mai bune conditii de viata.

    Continuand, cei care raman in tara se supun autoflagelarii din moment ce platesc dublu pe locuinte mai proaste, au conditii inferioare de trai si protectie sociala.

    Din punct de vedere al rationamentului inclin sa va dau dreptate. Mai ales ca am stat cativa ani cu documentele de emigrare in sertar pana au expirat. Intervine insa si latura emotionala si contrar rationamentului, in acest caz am ales sa raman in Romania.

    Am gresit ? Eu sper ca nu.
    • 0 (0 voturi)    
     ma refeream doar la locuinte (Marţi, 29 iulie 2008, 10:51)

     Dedalus [anonim] i-a raspuns lui b09d4n

     Argumentele mele erau doar in sensul de a nu plati mai mult pe o casa in Ro decat pe una in De, cat timp majoritatea conditiilor arata ca o casa in Ro ar trebui sa fie mai ieftina decat una in De.

     Acum, sunt 2 alternative (macar...)

     a) pretuirle se mentin sau cresc usor la locuinte => daca ai 500,000 EUR e mai convenabil sa cumperi o casa in De cu 200,000 EUR si sa traiesti cu restul pana cand reusesti sa te angajezi pe undeva (simplist vorbind) decat sa cumperi cu 500,000 EUR o casa in Ro.

     Aceasta ar arata, logic vorbind, ca e int-adevar mult mai bine sa emigrezi/sa lucrezi in alt stat.

     b) Preturile scad la un "normal", adica la o casa in RO mai ieftina decat in De.

     Aceasta alternativa ar arata, logic vorbind, ca e mai bine sa ramai in RO.

     Astfel de rationamente vor fi foarte curand obisnuite, in conditiile in care libera circulatie permite sa lucrezi in, sa zicem, Paris, la fel cum iti permitea inainte sa te fi nascut in - sa zicem - Caracal- sa si lucrezi in- sa zicem- Urati.

     ... si mi-e teama ca o sa dispara partea emotionala, deoarece un roman care lucreaza in Germania, NU emigreaza (legal vorbind), ci doar lucreaza in alt Stat Membru UE.
     • 0 (0 voturi)    
      teoria chibritului (Miercuri, 30 iulie 2008, 15:27)

      me [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

      Prietene, in Germania este oferta care este (pret + calitate) pur si simplu pentru ca au construit de mai mult timp, sunt mai multi mp construiti si acumularea cantitativa duce la un salt calitativ.
      In Ro de-abia s-a inceput sa se construiasca si n-avea grija, in vreo 10 ani vei gasi si preturile si calitatea din Germania acum.
      Cum casele NU sunt bunuri usor transportabile, ca sucurile si mancarea, a face o comparatie pret/calitate intre Germania si Ro (sau intre oricare alte 2 puncte de pe glob) este aberant, pt ca in fiecare loc piata depinde de economia locala, cererea de locuinte locala si alti factori.
      Si mai uiti ceva: si eu muncesc in UE de cativa ani (Olanda) si faza cu mutarea si integrarea nu e asa de simpla pe cat o prezinti tu: sunt bariera lingvistica, birocratia, adaptarea sociala care se aplica la fiecare tara in parte. UE nu e nici pe departe USA iar mutarea & adaptarea de la un stat la altul nu e nici pe departe asa usoara pe cat o descrii.
      • 0 (0 voturi)    
       rationament (Miercuri, 30 iulie 2008, 16:38)

       Dedalus [anonim] i-a raspuns lui me

       Daca e vorba de a lucra in alt Stat Membru, sigur ca e dificil. Nu a zis nimeni ca e usor, am spus doar ca este posibil si ca nu partea sentimentala dicteaza acum.

       Mi se pare mult mai convenabil sa incerci sa te integrezi intr-o comunitate in care ai sanse de realizare- cum cred ca ai decis si tu, dealtfel- decat sa te lupti aici cu tot soiul de kretini, fara nici o sansa de a te realiza in vreun fel si sa mai dai si aprope toti banii pe o casa de slaba calitate.

       Altfel spus, eu cred ca in momentul de fata, pentru persoanele care isi doresc ceva de la viata, este cel putin la fel de greu sa stati ca si sa pleci.

       Rationamentul meu pleca de la premisa ca daca iti doresti o casa de calitate, este de presupus ca iti doresti si o viata pe masura. Si cattimp o viata de calitate este clar ca nu poti sa duci aici, decizia de a pleca e naturala.

       Rezulta ca persoanele care ar fi dispuse sa dea bani multi pe o locuinta sunt aceleasi cu cele care isi doresc sau sunt nevoite sa plece.

       In plus, diferenta e in unele cazuri atat de mare, incat poti trai bine mersi din ea. Iti dau un caz clar: cineva mi-a cerut 500,000 EUR pe o casa cu 2 camere, construita acum 40 de ani, pe 200 m2 in Bucuresti, finisajele fiind cele asolut obisnuite.

       Bun, spune-mi tu (sunt chiar curios, nu e o intrebare retorica), ce ai face daca ai locui in Bucuresti si ai avea banii astia dintr-un credit ipotecar? Ai cumpara casa?

       Persupunind ca ai peste 30 de ani si muncesti pe un salariu care-ti permite sa iei acel credit acoperind 80% din veniturile familiei?

       Nu e cazul meu, eu oricum nu am banii aia nici prin credit nici prin nimic, dar trebuie sa discutam un caz posibil ca sa tragem o concluzie, nu?
 • +7 (7 voturi)    
  Luminati-ma si pe mine (Luni, 28 iulie 2008, 17:23)

  gica [anonim]

  Poate n-am inteles eu: deci, compania a cumparat 800 ( optsute ) de apartamente si n-a vandut niciunul pana acum, in conditiile in care se stie ce preturi erau, iar acum, cand piata scade eu viseaza sa vanda si sa-si ia si un profit frumusel ?!
  Cred ca dl. Hauge a luat-o rau de tot pe aratura de crede ca noi romanii suntem chiar asa de prosti sa '' punem botu' '' la abereratiile lui !
  Sfatul meu pt. el este ori sa ramana definitiv in Romania ori sa se ascunda pe undeva prin Africa, pt. ca o sa-l cam ia la intrebari investitorii :))
  • 0 (0 voturi)    
   Te lamuresc eu! (Marţi, 29 iulie 2008, 10:24)

   Lamuritorul! [anonim] i-a raspuns lui gica

   Trebuie facut o MARE RECTIFICARE / Lamurire
   Aceasta companie si orice alt 'Mare" investitor "pardon" speculator nu cumpara aceste apartamente!
   doar incheie promisiune de cumparare(antecnotract) pe o suna de cateva mii de euro(3-4mii)
   si banii muuulti urmeaza sa plateasca developer-ului doar cand incaseaza de la cumparatorul final!

   Pe scurt ei de fapt nu au foarte multi bani blocati in afacera asta, cateva sute de mii max si isi permit sa o lungeasca ceva ani agonia

   pe cealalta parte developer-ul opreste constructia dupa cateva etaje pe lipsa de cash, dar anunta ca a vandut tot si se pune pe asteptare si isi pierde timpul cu comunicate care mai de care fanteziste despre cum o sa mai creasca preturile

   Jocul cu asteptatul o sa fie luung!

   vai de noi!
   • 0 (0 voturi)    
    Nu neaparat (Marţi, 29 iulie 2008, 11:08)

    Anne [anonim] i-a raspuns lui Lamuritorul!

    Fondurile de investitii (nu investitorii) cumpara efectiv proiectul, in faza off-plan. Atunci cind un dezvoltator vinde un proiect unui fond de investitii, de cele mai multe ori inseamna ca nu a avut decit terenul (cumparat inainte de a creste preturile), planul si aprobarile si ori nu are forta financiara sa inceapa efectiv constructia, ori nu vrea sa-si bata capul cu ea.
   • 0 (0 voturi)    
    nu cred (Miercuri, 30 iulie 2008, 15:31)

    A [anonim] i-a raspuns lui Lamuritorul!

    Nu te cred. Cumparatul "in faza de proiect" inseamna cel putin o parte consistenta din pretul apartamentului, daca nu tot, banii jos de la inceput. Chiar daca se angajeaza sa ii plateasca la date ulterioare, violarea contractului se poate ataca in instanta.
 • +8 (8 voturi)    
  Nu-i e rusine! (Luni, 28 iulie 2008, 17:25)

  Alius [anonim]

  Vrea 40%!!! Da 10% nu mai exista pe lumea asta? Vreti numai sa va imbogatiti, nu sa faceti afaceri...
  • 0 (0 voturi)    
   specula (Marţi, 29 iulie 2008, 10:17)

   alexa [anonim] i-a raspuns lui Alius

   Da, e si specula o forma de a face bani. Pentru cei care au cap si stomac sa o faca !

   Profitul se face raportat la avansul dat; scupul acestui gen de tranzactii este sa-ti recuperezei cel putin 100% avansul.
   In conditiile in care cumperi devreme si vinzi tarziu, cand preturile au cresut, 100% pe avans este perfect realist.
 • +7 (7 voturi)    
  Completare la "ce bine-mi pare ca ai luat tzeapa" (Luni, 28 iulie 2008, 17:30)

  Anonim [anonim]

  Peste 2-3 ani cand preturile o sa-si revina (dar nu asa cum visezi tu la nivelul de anul trecut, alea nu se vor mai repeta NICIODATA in Romania) si creditorii/investitorii o sa-ti ceara scoteala pentru banii lor, o sa vinzi panicat cele 1200 de apartamente, te asigur, pentru ca cunosc genul tau de investitor (atunci o sa fii incoronat regele prostilor, te asigur si de asta...):

  "Din cauza ca piata a scazut, nu facem maximul de profit pe care l-am putea realiza in acest moment. Insa, cand piata isi va reveni, vom recastiga profiturile pe care le-am pierdut in aceasta perioada, din vanzarea apartamentelor pe care le achizitionam acum."

  "Din cauza ca piata a scazut, nu facem maximul de profit pe care l-am putea realiza in acest moment. " -- adica vrei sa spui ca aveti pierderi....

  "Insa, cand piata isi va reveni"
  Piata isi va reveni, dar nu la nivelurile de anul trecut, nici de acum ci undeva pe la 50% din maximul de anul trecut.
  Apropo, stii adagiul ala... "piata poate sa stea irationala mai mult timp decat poti tu sa stai solvabil".

  "din vanzarea apartamentelor pe care le achizitionam acum"
  Uite, inca un sfat(adagiu...): "nu incerca sa prinzi un cutit in cadere" (sau varianta romaneasca "sa nu faci pisu in vant").
  Sa-ti explic: ai cumparat anul trecut 800 de apartamente la MAXIMUL MAXIMULUI, pentru ca sa recuperezi jumatate din scadere anul asta trebuia sa cumperi 1600; daca mai scad si la anul, tot pentru a-ti recupera jumatate (!!!) din pierdere o sa trebuiasca sa cumperi 3200 de apartamente, ori tu ai cumparat anul asta doar 400 (!!!) iar la anul te asigur ca n-o sa mai ai cu ce sa cumperi nici un apartament, pentru ca nici un investitor sanatos la cap nu o sa-ti mai dea bani dupa ce-ai comis-o in asa hal....
  • -1 (7 voturi)    
   nu ati inteles (Luni, 28 iulie 2008, 18:57)

   Mihai [anonim] i-a raspuns lui Anonim

   Daca cititi numele proiectelor, va dati seama ca sunt proiecte lansate acum 2-3 ani: Planorama, Vitan Towers
   Cand gogu asta zice c-a cumparat 800 de apt, de fapt inseamna ca a dat avans 15-25% la aceste apt. Mai mult, pt ca a cumparat "angro", posibil sa fi obtinut si ceva discount-uri.

   Sa vedem, acum 2+ ani in Planorama un apt de 3 camere era pe undeva la 100k, cred. Sa zicem ca au dat avans 20k. Acuma, cu tot blocajul si toate alea, tot spera sa ia vreo 140k (a si dat exemplu omu :)). Si de fapt, tu ca "fraieru" dai 140k, el achita mai departe 80k la dezvoltator, achita si creditul si dobanda la aia 20k (ca doar nu credeti ca aveau 85 milioane cash :D), sa zicem ca asta inseamna 30k, deci mai raman 30k profit. Asta ar insemna un profit mult peste 40% cat zice nenea.
   • -1 (5 voturi)    
    felicitari mihai (Luni, 28 iulie 2008, 19:18)

    alfapi [anonim] i-a raspuns lui Mihai

    este primul comentariu pertinent. omul a cumparat cu 25% avans cand pretul era pana in 1000 euro (a dat 250 euro pe mp) si vrea sa vanda acum cand pretul ajunge la 1400. mai are da dat la dezvoltator 750 euro pe mp. daca incaseaza acum 1250 pe mp pentru un apt gata inseamna un venit de 500 euro / mp la o investitie de 250 euro pe mp.. el se gandeste la un profit de 40% daca vinde la 1100. nu este bun un profit de 40% in 2 ani? nu credeti c apoate obtine 1100 pe mp?
    voi astia care va bucurati de raul omului mai intai ganditi si apoi scrieti
    • +1 (3 voturi)    
     poate voi nu ati inteles (Luni, 28 iulie 2008, 20:07)

     gimini [utilizator] i-a raspuns lui alfapi

     Acest individ a declarat in mai multe randuri, fara echivoc, ca a cumparat in intregime acele apartamente, nu (doar) cu avans, partial sau mai stiu eu cum. Si poate nu ati mai inteles ca pretul mediu cu care a luat el, de 1250 E, este deja pret de discount, fiindca habaucii isi inchipuiau ca preturile vor ajunge pe la 2-3000 E. Omul, ma rog, fondul asta, este proprietar absolut pe aceste apartamente si nu mai are nici o datorie la dezvoltator, poate doar chestii care tin de intretinere si curatenie. Dar problema lui e ca are pe bune 800 de apartamente de care trebuie sa scape.
     • 0 (0 voturi)    
      Ai dreptate partial (Marţi, 29 iulie 2008, 9:29)

      Beson [anonim] i-a raspuns lui gimini

      Gimini, ai si tu dreptate dar partial, iar Mihai si Alfapi se inseala. Va spun din propria experienta pt ca am cumparat 3 garsoniere in Planorama in 2006 cu pretul de 850 E/mp - 33,500 Euro la promotie. Achitarea se face pe etape de constructie iar in prezent mai am de achitat 10% (transa finala din pretul lor). Un ap cu 2 camere era atunci 55,000 E parca...dar erau deja vandute. Probabil norvegianul asta a cumparat cu discount undeva la 800 E/mp, iar pretul a ramas fix in toti acesti ani conform contractului. Ba mai mult...din cauza intarzierilor i se va returna aprox 10% din bani inapoi ca penalitati - conform contractului. Desi el plateste ratele la antreprenorul general (si va achita integral apartamentele din banii lui), pretul este inca cu mult mai mic decat ce se vehiculeaza acum pe piata. Putin probabil sa piarda. Va face probabil un profit undeva la 10-20%, dar de pierdut nu va pierde. Parerea mea...
      • 0 (0 voturi)    
       :))) (Marţi, 29 iulie 2008, 10:14)

       Anonim [anonim] i-a raspuns lui Beson

       "Va face probabil un profit undeva la 10-20%, dar de pierdut nu va pierde."

       Profit de 10-20% in 5 ani = PIERDERE COLOSALA!!!
       • 0 (0 voturi)    
        Ai dreptate...mai simplu ii baga in banca (Miercuri, 30 iulie 2008, 13:52)

        radu [anonim] i-a raspuns lui Anonim

        s
     • -2 (2 voturi)    
      eu stiu ce spun, voi dati cu minus (Marţi, 29 iulie 2008, 9:47)

      alfapi [anonim] i-a raspuns lui gimini

      gimini, chiar stiu cu cat a cumparat omul apartamentele (lucrez pentru unul din cei 6 dezvoltatori enumerati el). calculele mele de mai sus (si ale lui mihai de asemenea) sunt corecte.
      dar voi dati cu minus si bucurati-va de raul aluia cat timp asteptati sa se ieftineasca apartamentele.
      chiar credeti ca vor ajunge apartementele la 40.000 euro? ha ha ha la daca ajung la 50.000 mai cumpar 3 pe langa cele 2 cumparate la 60.000 acum un an. si ghici ce? multi prieteni ai mei asa gandesc. rezultatul? va creste cererea si apoi si pretul.
      in loc sa asteptati sa scada preturile mai bine v-ati gandi ce sa faceti sa fiti mai buni decat sunteti acum, sa castigati mai mult decat colegul/vecinul vostru care asteapta si el sa se ieftineasca apartamentele.
      eu niciodata nu am asteptat sa scada. am asteptat sa se linisteasca cresterea dar nu sa scada. timp in care m-am gandit ce sa fac ca sa castig mai multi bani ca sa-mi permit un apartament.
      • 0 (0 voturi)    
       40.000 (Marţi, 29 iulie 2008, 10:14)

       gimini [utilizator] i-a raspuns lui alfapi

       Daca zici ca lucrezi pentru unul din dezvoltatori, atunci daca preturile vor ajunge la 40.000 crede-ma ca nu vei avea bani sa le cumperi.

       Vei fi somer. Si ca tine multi altii.
      • 0 (0 voturi)    
       Eu stiu ce spui... (Marţi, 29 iulie 2008, 10:20)

       Anonim [anonim] i-a raspuns lui alfapi

       "pe langa cele 2 cumparate la 60.000 acum un an"

       Tu de fapt spui ca ti-e ciuda ca n-ai vandut cand erau 120.000 si astepti "sa-si revina piata".
       Sa-ti explic, pe Wall Street circula o vorba: "Bulls Make Money, Bears Make Money, Pigs Get Slaughtered ".
       Bull = persoana care crede in cresterea pietei
       Bear = persoana care crede in cresterea pietei
       Pig(tu) = (sursa investopedia) "An investor who is often seen as greedy, having forgotten his or her original investment strategy to focus on securing unrealistic future gains. After experiencing a gain, these investors often have very high expectations about the future prospects of the investment and, therefore, do not sell their position to realize the gain."

       Eu cred ca dupa toate standardele, la capitol investitional intri la categoria Pig si TE ASIGUR ca nu vei mai marca profiturile ci vei ingrosa randurile celor care-si vor lua MAREA TZEAPA IMOBILIARA.
       • 0 (0 voturi)    
        explica-mi si mie (Marţi, 29 iulie 2008, 11:53)

        alfapi [anonim] i-a raspuns lui Anonim

        @anonim
        ce diferenta este intre bulls si bears, ca zici ca amandoi cred in crestrea pietei.
        nu am intentionat sa vand niciun apt - in unul stau, celalalt e inchiriat. deci nu ma calicesc la un profit mare.
        @gimini
        daca vor ajunge apt la 40.000 voi fi somer. dar ghici ce? nu vor scadea la 40.000.
        @beson
        unde ma insel? cand cred lucrez la unul din dezvoltatorii la care au cumparat mai multi investitori intre care si asta? cand citesc contractul prin care asta a achitat avans 25% si restul la finalizare?
        • 0 (0 voturi)    
         explicatie (Miercuri, 30 iulie 2008, 15:38)

         io [anonim] i-a raspuns lui alfapi

         A facut eroare de cut-n-paste. Bear inseamna scaderea pietei.
      • 0 (0 voturi)    
       fugi de-acolo (Marţi, 29 iulie 2008, 10:28)

       alin [anonim] i-a raspuns lui alfapi

       inca mai ai ceva reminiscente de om normal la cap, dar daca mai lucrezi mult la astia, o sa-ti spele complet creierul si maine-poimaine ai sa ajungi sa faci articole ca cel de mai sus.
      • +1 (1 vot)    
       Tu spui ce speri, noi dam cu minus (Marţi, 29 iulie 2008, 13:32)

       Luk [utilizator] i-a raspuns lui alfapi

       Cumpara tu mosule inca 3 apartamente sa ai 5 in total. Spor in viata! Am uitat sa intreb: ce faci cu ele mosu? Dai cu chirie? :))
      • 0 (0 voturi)    
       Dupa logica ta... (Marţi, 29 iulie 2008, 14:20)

       Alius [anonim] i-a raspuns lui alfapi

       In doi ani de zile o sa vinzi unul din multele alea apartamente achizitionate de tine cu 1.000.000 de ieuroi... Probabil unuia la fel de destept ca tine, poate unuia dintre prietenii tai. Vi le vindeti intre voi, ca numai voi aveti atatia bani sa dati. Pai ce sa zic? Mult succes!

       Cu alte cuvinte, ce spui tu suna cam asa: munciti, invatati sa castigati cat mai mult, ca sa va putem jumuli eu si cu prietenii mei jmecheri...
       • 0 (0 voturi)    
        asta ai inteles tu? (Marţi, 29 iulie 2008, 15:07)

        alfapi [anonim] i-a raspuns lui Alius

        "Cu alte cuvinte, ce spui tu suna cam asa: munciti, invatati sa castigati cat mai mult, ca sa va putem jumuli eu si cu prietenii mei jmecheri... " - asta e tot ce-ai inteles?
        cine pe cine jumuleste? daca tu castigi 1000 de euro si pretul scade si nu mai jumuleste nimeni pe nimeni crezi ca vei castiga 1500?
        • 0 (0 voturi)    
         Problema nu e cat castig eu... (Marţi, 29 iulie 2008, 15:43)

         Alius [anonim] i-a raspuns lui alfapi

         Problema e ca voi vreti sa castigati 100%, cel putin. Si oricat as castiga eu, nu am de ce sa te imbogatesc pe tine si pe altii ca tine. Si nu am de ce sa platesc ceva ce nu merita atatia bani, doar ca unii fac specula. Prefer sa cumpar pamant in Euador decat sa-ti dau tie profit de 100%.

         Acu' percepusi?...
         • 0 (0 voturi)    
          eu nu caut profit 100% (Marţi, 29 iulie 2008, 17:00)

          alfapi [anonim] i-a raspuns lui Alius

          daca voi mai cumpara apartamente le voi inchiria si la batranete voi avea si eu o pensie linistita nu cea de la stat.
     • 0 (0 voturi)    
      cum se fac speculatiile (Marţi, 29 iulie 2008, 10:10)

      alexa [anonim] i-a raspuns lui gimini

      1. Cand un investitor declara ca a "cumparat", inseamna ca a dat avans. Asa este intelept, din punc de vedere investitional.
      2. Daca cumpara en-gros, pretul este puternic negociat.
      3. Se asteapta o vreme cu apartamentele, perioada in care dezvoltatorul direct creste preturile.
      4. Se cesioneaza ante-contractele cu profit. Profitul de 40% este perfect realizabil pentru a luat la pret mic, a cumparat devreme, inainte de lansarea pe piata - asa ca pretul initial oricum a fost muult mai mic decat pretul cu care eu si voi pitem cumpara.

      Motivul pt care nu a vandut este ca de-abia le-a luat, si maximizare profitului aparare pentru cei care asteapta.

      Pe de alta parte, fondul este foarte mare, asa ca isi poate permite sa achite integreal apartamentele cumparate cel mai devreme.
 • +3 (3 voturi)    
  inceput de criza (Luni, 28 iulie 2008, 17:32)

  Adaada [anonim]

  interesant, nu a vanzut NIMIC. hahahah. si greu o sa mai vanda de acum.
  piata e full de oferte scumpe, proaste si tot ce se poate mai rau... la un pret fantastic.
  o sa scada rau, rau ...deja sunt -10% ap vechi.
  sunt convins ca si cele noi vor scadea.....si sa vezi atunci ......e atat de logic sa fie asa.
  cum e posibil ca in bomba numita bucuresti sa fie preturile duble ca in Budapesta ?????
  s.au dus vremurile castigurilor peste noapte.....
  • 0 (0 voturi)    
   inceput de criza (Marţi, 29 iulie 2008, 11:50)

   Anne [anonim] i-a raspuns lui Adaada

   Or sa continue sa scada APARTAMENTELE VECHI, nu cele noi. Romanul are impresia, ca de obicei, ca el e altfel decit restul lumii. In realitate, ceea ce se intimpla la noi acum e departe de a fi o criza imobiliara, nu este nimic altceva decit una din fazele de evolutie a unei piete imobiliare. Faza asta are citeva caracteristici: motorul ei este exact nesustenabilitatea preturilor, care determina dezvoltarea pietei de inchirieri pe de-o parte, si ... cresterea discernamintului cumparatorilor, pe de alta parte.
 • +6 (6 voturi)    
  penal (Luni, 28 iulie 2008, 17:32)

  iul [anonim]

  Baiatul asta hauge e penal ! Auzi 'piata e ciudata'. Ha ha ha ... piata nu greseste niciodata. Mai ales atunci cand iti taie profitul. Lasa ca vin alea 3 banci specializate sa-l scoata din probleme :)
 • +2 (4 voturi)    
  la piata (Luni, 28 iulie 2008, 17:41)

  un anonim [anonim]

  "Este foarte ciudata piata din Romania, pentru ca s-a oprit din crestere efectiv dintr-o data, in mai putin de o luna."

  TZAPAA!
  Welcome to Romanica.
 • -8 (10 voturi)    
  acri sunt strugurii (Luni, 28 iulie 2008, 18:04)

  gig olteanu [anonim]

  Am impresia ca toti care comentati aici aveti salarii de 5-700 euro maxim si tot visati sa scada pretuile la apartamente ca sa va permiteti si voi ceva.
  Imi pare rau pentru voi sincer dar preturile nu vor scadea ci dimpotriva.
  Un sfat pentru voi: nu mai asteptati sa scada preturile si sa isi permita tot romanul un apartament in bucuresti, mai bine folositi-va de timp pentru a munci, pentru a face un ban. Ceausescu a murit de mult dar mentalitatea voastra a ramas aceiasi.
  Sunt acri strugurii cand nu poti ajunge la ei. Nu-i asa?
  • +5 (7 voturi)    
   da, foarte acri :) (Luni, 28 iulie 2008, 18:43)

   stefan [anonim] i-a raspuns lui gig olteanu

   te-au dat afara, sau urmeaza sa te dea afara de la o agentie imobiliara? cui vrei sa vinzi apartamentele, la aia care castiga 2-3000 euro/ luna? cati is aia, te-ai gandit? sunt 20%? pe aia cati crezi ca se bat? vor scadea, relaxeaza-te, lasa-ne pe noi in amarul nostru cu salarul de 5-700 euro. v-ati lacomit prea tare, si acum mi-e teama sa nu o luam in jos cu toate din cauza voastra. sa te linistesc: nu as sta la bucuresti, nici daca mi-ai face cadou apartamentul - cel mai fericit moment, e cand sunt cu masina pe DN1 directia Ploiesti - poate sa fie apartamentul 30-40-50 sau 200 sau 500 de mii de euro, ma lasa absolut rece.
   • 0 (0 voturi)    
    salarii (Vineri, 20 februarie 2009, 10:35)

    bunutzas [anonim] i-a raspuns lui stefan

    VENITURI de peste 3000 euro pe luna are mai toata lumea care lucreaza la stat....venituri, nu salarii ca alea sint la 1000 VENITURI!
  • +3 (5 voturi)    
   apartamentele :) (Luni, 28 iulie 2008, 18:49)

   Anonim [anonim] i-a raspuns lui gig olteanu

   E posibil sa ai dreptate, dar cand ma uit in jur la colegi cu salariu de 1700+ care nu vor sa mai cumpere in Romania ma gandesc ca e mai groasa treaba decat iti poti tu inchipui.
   Deci ai dreptate, preturile sunt MIIIIICI, CEREREA e URIAAASA.... atunci care e problema?
   DE CE avem scaderea preturilor daca toate sunt roz?
   Stiu: pentru ca "piata imobiliara din Romania este foarte ciudata".

   =))
  • +4 (4 voturi)    
   Nu e vorba de struguri aici... (Luni, 28 iulie 2008, 19:00)

   Alius [anonim] i-a raspuns lui gig olteanu

   E vorba de lacomie. Cum a fost si in state: bani cat mai multi, nu conteaza cum. Profituri cu nesimtire de 100%, 50%... si uite unde se ajunge. Ca de-aia s-a ajuns unde s-a ajuns in state.

   Si aici la fel este: omu' vrea profit de 40%, ca ce-i aia 10%? Asa ca poate ai tu 5.000 euroi salariu, da tot prostie se numeste atunci cand dai bani mai mult decat face cand e vorba sa cumperi ceva.
  • +7 (7 voturi)    
   amice.... (Luni, 28 iulie 2008, 19:03)

   John [anonim] i-a raspuns lui gig olteanu

   felicitari...ai cel mai inept comentariu scris vreodat' pe acest site...
   News = in Romanistan nu iti permiti un apartament nici daca ai un salar de 3 ori mai mare decat cel mentionat di matale... si multi de-astia, carele s-au infipt la credite pentru cloace comuniste inca nu s-au prins ca nu si-l permit.
   Dar, ma rog... nu crez ca percutezi matale chestiunea zilei...
  • 0 (6 voturi)    
   si piersicile zemoase te strica la stomac (Luni, 28 iulie 2008, 20:15)

   gimini [utilizator] i-a raspuns lui gig olteanu

   Eu castig 4000 de RON. Fa tu socoteala in euro cat inseamna asta. "Ceausescu a murit de mult dar mentalitatea ta a ramas aceeasi": adica vrei sa stai degeaba si sa devii tot mai bogat fiindca esti fericitul posesor al unui apartament comunist. Timpul trece, leafa merge, nu? Asa au invatat toti securistii ca se face treaba.
  • +2 (2 voturi)    
   Te inseli amice... (Marţi, 29 iulie 2008, 9:39)

   Beson [anonim] i-a raspuns lui gig olteanu

   Gigi....batrane te inseli amarnic. Hai sa iti zic eu cum sta treaba dpdv al unuia care lucreaza World Wide ca si consultant pe oli&gas. Poate stii si tu cat castiga baietii astia din oil&gas nu? ;). Asadar, am cumparat prin 2006 vreo 3 garsoniere la un pret mediu de 35,000 Euro. Am vrut apoi sa mai cumpar si in 2007, dar cand am vazut preturile nesimtite cerute de voi, "analistii imobiliari" si le-am comparat cu cele vazute de mine la dezvolatorii din Germania, Olanda, Austria, Emirate si pe unde am mai fost...mi-am zis ca ceva e putred. Am preferat sa astept...nu de alta dar nu vreau sa fiu tepuit la mine acasa. Nu se poate ca un ap studio din Bucuresti sa coste cat unul din Dubai! Pur si simplu este ilogic... Deci eu fac parte din cererea solvabila...am banii in banca dar astept. Cat? Pai cat de mult vrei tu....eu am timp, am unde sa stau, am deja investitii facute pe care le voi inchiria...am timp sa astept. Tu ai?
 • +5 (7 voturi)    
  QED: (Luni, 28 iulie 2008, 18:14)

  Anonim [anonim]

  "Capacitatea totala de investitii este 100 milioane euro"

  800 + 400 = 1200 => un pret mediu de 83.000 de euro pe apartament (asta in conditiile in care au cumparat de toti banii, si daca au cumparat de toti banii, cu ce o sa mai cumpere la anul?).
  Deci cifrele NU se prea potrivesc cam deloc:
  -ori mintiti cu nerusinare legat de pretul de achizitie (sunt convins)
  -ori mintiti legat de suma disponibila (nu prea cred)
  -ori spuneti adevarul si in cazul asta ati cam ramas fara bani si v-ati lacomit anul trecut la 800 de apartamente si anul asta pur si simplu nu ati mai avut bani si de asta ati cumparat doar 400 (repet, in conditiile in care, daca ati fi fost convins de revenirea pietei ati fi cumparat cel putin dublu).
  Cred ca domnul Bjorn e FOARTE disperat in acest moment, sau daca nu e inseamna ca e cam inconstient si nu stie ce e aia "money management".
 • +7 (9 voturi)    
  stire comandata, dar buna (Luni, 28 iulie 2008, 19:43)

  goe [anonim]

  Prin gestul disperat al acestui "investitor" care stie ca a luat teapa, am primit inca o confirmare ca piata o ia la vale. N-a vandut nimic fiindca n-a putut! Dar spera sa recupereze? In vis poate. Si mai cumpara? Hahaha, am si eu sa-i vand un pod!
  Pe curba unei bule speculative ne aflam trecuti de punctul de maxim, acela in care se instaleaza PANICA. Urmeaza caderea. Oricine incearca sa schimbe cursul evenimentelor in momentul asta face o treaba contra vantului. Nu e frumos sa te bucuri de raul altuia, dar nu ma pot abtine...
  • -1 (1 vot)    
   nici eu ... (Luni, 28 iulie 2008, 22:59)

   DanDa [utilizator] i-a raspuns lui goe

   hi, hi, hi, ce fofanac.
 • +5 (5 voturi)    
  Interviu reclama (Luni, 28 iulie 2008, 19:58)

  laurentiu [anonim]

  Frumos acest interviu reclama siinteresant daca il citesti cu atentie.Sa tragem concluziile:
  Fondurile de investitii straine au cam 10 din buget pe care-l aloca pentru investitii cu risc crescut in piete emergente.Ce au facut de fapt cum apare un proiect nou ei cumpara blocind accesul altor persoane ducind asfel la crsterea preturilor.(se numeste manipularea pietii).2.Acest fond a inceput sa-si puna intrebari:vinde 100 de apartamente (spune) deci ori nu mai au bani(lichiditati);sau de fapt incep sa se retraga si nu ies in piata cu toate sa nu scada pretul.Se ajuta cu sceme de finantare bani din tara mama(tot iei iti fac rostul si de banca de imprumut.)Daca tipul da chix il pensioneaza anticipat.Vezi ce s-a intimplat cu tipul de la UPS.Un apartament cu 4 dormitoare costa 130.000 de euro in Milano.(unde un mp de teren ajunge la 14 000de euro.Cu respect.
 • +5 (5 voturi)    
  Concluzie (Luni, 28 iulie 2008, 20:07)

  Ovidiu [anonim]

  Concluzia e ca omul e disperat si articolul seamana a "comandat". Isi face singur publicitate la amarati sa-i cumpere apartamentele ca sa nu iasa in pierdere.

  Isi incurajeaza prietenii sa nu iasa de pe piata si sa nu vanda, ca sa mentina preturile mari!

  Daca se face un curent, ca toti speculatorii sa vanda ce au, se panicheaza si o sa fie 30-40% cadere. Abia astept.
 • +5 (5 voturi)    
  Vai, ce interesant !!! (Luni, 28 iulie 2008, 20:54)

  interesanta.claus [anonim]

  "Piata imobiliara din Romania este foarte ciudata, pentru ca s-a oprit dintr-o data din crestere". Chiar ca e ciudata, deoarece pana acum se "credea" (mai precis erau cretinii facuti sa creada) ca "piata imobiliara din Romania" are o singura directie de dezvoltare: in sus. Si acum, ce ciudatenie, bula s-a spart si incep sa iasa la iveala lucruri nu tocmai placut mirositoare.
  In rest, no comment, nu am mai citit de mult atatea abureli la un loc.
 • +5 (5 voturi)    
  pe curand (Luni, 28 iulie 2008, 23:11)

  Caritas [anonim]

  bula din piata imobiliara romaneasca a fost costient creata pe aceleasi principii cu acelasi scop si cam de aceeasi oameni dar va avea si aceleasi efecte ca fenomenul Caritas si in general fenomenul jocurilor piramidale adica in esenta inducerea la oamenii dornici de imbogatire rapida si fara munca a ideii ca toata lumea va casiga un fel de perpetum mobile al inavutirii.Consecintele in curand
  • 0 (0 voturi)    
   Cum zici asa sa fie! (Marţi, 29 iulie 2008, 2:53)

   warchild [anonim] i-a raspuns lui Caritas

   Pe consecinte le asteptam cu inima-n dinti si cu multa multa placere!
 • -1 (3 voturi)    
  mama (Marţi, 29 iulie 2008, 3:47)

  moi [anonim]

  toti l-ati belit pe norvegian.. insa cred ca si-a facut el calculele bine, a cumparat mai jos decat ati crede si stie exact la ce se asteapta. va rog comentariile dupa meci.
  • +1 (3 voturi)    
   fotbal cu sare pe rana (Marţi, 29 iulie 2008, 7:49)

   gimini [utilizator] i-a raspuns lui moi

   pai asta si facem monsher... comentam _dupa_ meci... numai norvegianul asta si cu unii ca tine mai bat mingea pe stadionul gol si au impresia ca sunt dati la televizor, ha ha ha!
  • 0 (0 voturi)    
   Ai dreptate (Marţi, 29 iulie 2008, 9:43)

   Beson [anonim] i-a raspuns lui moi

   Am explicat mai sus de ce si cum sta treaba in cazul lui...
 • +1 (3 voturi)    
  solutie salvatoare (Marţi, 29 iulie 2008, 8:39)

  alex.dumitrascu [anonim]

  Gugustiucul asta are o solutie simpla sa-si vanda "marfa". Sa-si exporte apartamentele in Norvegia si sa le vanda acolo.
  Ca doar daca e libera circulatie a persoanelor si a capitalurilor trebuie sa fie si a imobilelor, nu?
  Transportul o sa fie cam scump, dar la profit de 40% merge, nu?
 • -2 (2 voturi)    
  bisnita (Marţi, 29 iulie 2008, 8:49)

  croc [anonim]

  poate o fura bisnitatii astia ca mor de ras !!!
 • -2 (4 voturi)    
  In RO nu exista "piete". (Marţi, 29 iulie 2008, 8:56)

  Lucius [anonim]

  Asta e prost? Care "piata"?
  Tocmai ca specific in RO postdecembrista e lipsa pietei libere economice, totul (preturi, curs valutar) fiind coordonat de la niste centre de comanda alcatuite din politicieni, servicii secrete, gangsterii care ii finanteaza pe politicieni si interesele de profit ale multinationalelor aciuate aici.
 • 0 (4 voturi)    
  Asta este firma de investitii ?! (Marţi, 29 iulie 2008, 8:58)

  b09d4n [utilizator]

  "Bjorn Hauge, managerul companiei imobiliare norvegiene Romania Invest"

  Corect ar fi sa-si fi ales numele Romania Specula.
 • +3 (3 voturi)    
  care calcule... (Marţi, 29 iulie 2008, 9:02)

  lucy [anonim]

  se vede de la o posta ce disperat este... normal ca piata a fost in crestere, au concurat rechinii intre ei... acum s-au trezit la realitate, lipseste un lucru esential:cumparatorul cu capital!
 • +4 (4 voturi)    
  Re: piata imobiliara (Marţi, 29 iulie 2008, 9:47)

  Roman [anonim]

  Adica preturile nu-s destul de mari. Adica Romanul normal trebuie sa munceasca doua vieti si sa nu consume nimic , nici macar mancare sa-si poata lua un apartament.
  Asta ca sa sature dorinta de castig si speculatiile imobiliare al unora.Ba sa scada pana la NORMAL !
 • +1 (1 vot)    
  &*$^#* (Marţi, 29 iulie 2008, 10:25)

  festinalente [utilizator]

  "Cred ca romanii se tem ca nu vor primi ceea ce le-a fost promis, la termenul promis" ... "Preturile in Bucuresti nu sunt foarte ridicate, comparativ cu alte tari europene, la locuintele de nivel mediu." - adica zice el... prostilor ... cumparati-mi casele ca eu le-am luat ca sa le vand. Nu va uitati ca de abia aveti bani sa le cumparati si sa mai existati dupa... eu imi iau banii si in 10 ani promit ca plec din Romania.
 • 0 (0 voturi)    
  cei pui de naparci suntem ! (Marţi, 29 iulie 2008, 10:35)

  alin [anonim]

  pana nu se bucura romanul de necazul altuia, nu are liniste.
  de aia n-aveti noroc ba !
  in loc sa va vedeti de viata voastra, va bucurati ca un vai mama lui de norvegian, a investit prost.
  si mie mi se pare la fel de ridicol articolul, dar nu inteleg care-i motivul vostru de bucurie. necazul altuia ? pai de asta o sa aveti parte.
  • 0 (0 voturi)    
   ne bucuram (Marţi, 29 iulie 2008, 11:03)

   je [anonim] i-a raspuns lui alin

   pentru ca si din cauza celor(speculanti) ca distrusul asta au crescut preurile in halul asta.
   ei lasa sa nu mai obtina el un profit de sute de mii de euro(din acel 40% pe care il vrea) de pe carca noastra ,a celor cu salarii de 500-600 de euro.anunt imp ptr bjorg si pentru restu :s-a inchis robinetu tata!
   hai ura si la gara!
 • 0 (0 voturi)    
  speculanti (tiagni in varianta norvegiana) (Marţi, 29 iulie 2008, 10:35)

  cristian [anonim]

  Este o mare abureala ca preturile apartamentelor din Romania sunt ca in Europa.
  Ex: Un apartament 2 camere in Germania (Berlin) este 70.000 euro. Intr-un orasel mic de provincie (200.000 locuitori) din Germania, un apartament cu 2 camere este 40-50.000 euro. exemplele pot continua si cu alte tari. Momentan cred ca Banca Nationala incearca sa ne protejeze de toti acesti speculanti care cumpara la stadiul de proiect si vand cu 40 % mai scump bietilor romani. ROMANIA TREZESTE-TE.
 • +1 (1 vot)    
  e disperat nenea bjorg (Marţi, 29 iulie 2008, 10:36)

  je [anonim]

  asta e prietene.ai gustat si tu putin din 'placerile' Romaniei.sincer esti chiar fraier daca mai achizitionezi doar 400.cumpara 100 de mii sa stii o treaba ..sa te decapiteze aia cand te intorci la oslo!:)))
  sa cumperi nenea bjorg ca eu sunt primu care o sa cumpar care o sa cumpar cu 40% mai scump de la matale!sa nu ma uiti!
  reporter:'bai moshule ,efectiv cate ai vandut din cele 800?'
  auzi la el:'deocamdata nici unul':)))))))))e demential nenea asta!!!!!!!!!
 • +1 (1 vot)    
  sa fim seriosi! (Marţi, 29 iulie 2008, 10:49)

  mihai [anonim]

  nu avem cu ce sa ne facem norma de articole sau interviuri si apelam la un maimutoi norvegian care isi da si el cu parerea degeaba, plus mentalitatea romaneasca: orice strain care iti iese in cale e desteptul desteptilor.
 • +2 (2 voturi)    
  I.N.C.R.E.D.I.B.I.L. (Marţi, 29 iulie 2008, 11:49)

  adishaq [anonim]

  De mult nu am mai vazut un articol atat de bun. Daca pana acum stateam in dubiu daca vor scadea ori ba preturile, acum sunt absolut sigur ca preturile vor scadea.

  Nenea asta e panicat la maxim. NU mai poate.

  In prima faza, eram tentat sa injur hotnews, ca au ajuns atat de jos incat sa se vanda ieftin, unui "investitor" venit din tari straine.

  Dar, se pare ca efectul este exact invers. Daca stii sa citesti, vezi ironia care poate razbate din raspunsurile lui dezlanate. Poti chiar sa razi de incoerenta lui, la gandul ca nu este totul pierdut, sansele de redresare ale pietei imobiliare fiind reale.

  Si uite asa, dintr-o prostie (adica un articol de 2 bani), a aparut un subiect cu raspunsuri mult mai bune si mai pertinente.

  P.S. Cum putem sa investim si noi in f(uo)ndul d-lui norvegian???
  :))))
 • 0 (0 voturi)    
  Lasati-l in pace pe norvegian! (Marţi, 29 iulie 2008, 12:00)

  idan [utilizator]

  Fondul de investitii norvegian si-a ales numele de Romania Invest !!! Ciudat nume, sinistru personaj dl. Bjorn.
  A investit in 800 apartamante si n-a vandut nimic.
  Mai cumpara anul asta inca vreo 400, sau 800, ce conteaza?!
  Piata e in (s)cadere libera iar investitorul se mira ca vitelul la poarta noua!
  Spera in profituri de 40%...
  Toata lumea se bucura de raul pe care singur si l-a provocat.
  Aferim, Romania!
 • 0 (0 voturi)    
  Autoreglajele pietei libere si intermediarii (Marţi, 29 iulie 2008, 12:03)

  b09d4n [utilizator]

  De curand vedem pe plan mondial efectele afacerilor de tip intermedie. Au aparaut si in Romania destule articole referitoare la "baietii destepti". Cei care cumpara ieftin si vand scump.

  Piata este manipulata. Piata resurselor energetice, piata imobiliara si multe altele. Autoreglajul economiei de piata este unul simplu numit Inflatie.

  Preturile caselor poate ca nu vor scade semnificativ. Cert este ca nu vor mai urca cu acelasi ritm iar inflatia va aduce pretul caselor la valoarea reala.

  Diferenta insa intre manipularea pietei si inflatie este ca prima se vede pe termen scurt, cu efecte imediate iar cea de-a doua se desfasoara intr-un ritm mai lent.
 • 0 (0 voturi)    
  citeva intrebari (Marţi, 29 iulie 2008, 12:10)

  andrei [anonim]

  Salut.

  Vad ca va mai pricepeti.
  Puteti sa raspundeti la intrebarile urmatoare?

  1. Cit costa un apartamentele la nenea asta in norvegia?


  2. Daca neica nimeni asta cu 80 de milioane a blocat o mare parte din piatza de apartamente noi, ce poate face unu cu 1 miliard? Blocheaza tot ce misca?

  Cred ca sint multi, chiar si romini, care daca string nitzel mai tare din *** pot sa scoata 80 mil.


  3. Cit valoareaza cu totu industria de constructii in romania?


  4. Eu cred ca oferta de apartamente este inca minuscula. Altfel nu s-ar mai face atita specula cu ele. Cit estimati ca dureaza pina la aparitia unei oferte suficiente (la pretzuri normale la cap)?


  5. Sint constructorii interesati sa construiasca in continuare, daca preturile/profiturile scad?


  6. La cit estimati numarul persoanelor cu credit imobiliar in bucuresti?


  7. La cit estimati numarul persoanelor care nu vor putea sa plateasca creditul luat?


  8. Estimind ca salariul mediu va ajunge undeva la 2000-2500 ron peste 3 -5 ani, care este pretul corect pe metru patrat construit? Care va fi pretul corect atunci?


  9. Cit de bune sint apartamente noi?


  10. Care este evolutia creditelor imobiliare acordate in ultimii 2 ani?

  Multumesc.
 • +1 (1 vot)    
  I.N.C.R.E.D.I.B.I.L. (Marţi, 29 iulie 2008, 12:13)

  adi shaq [anonim]

  De mult nu am mai vazut un articol atat de bun. Daca pana acum stateam in dubiu daca vor scadea ori ba preturile, acum sunt absolut sigur ca preturile vor scadea.

  Nenea asta e panicat la maxim. NU mai poate.

  In prima faza, eram tentat sa injur hotnews, ca au ajuns atat de jos incat sa se vanda ieftin, unui "investitor" venit din tari straine.

  Dar, se pare ca efectul este exact invers. Daca stii sa citesti, vezi ironia care poate razbate din raspunsurile lui dezlanate. Poti chiar sa razi de incoerenta lui, la gandul ca nu este totul pierdut, sansele de redresare ale pietei imobiliare fiind reale.

  Si uite asa, dintr-o prostie (adica un articol de 2 bani), a aparut un subiect cu raspunsuri mult mai bune si mai pertinente.

  P.S. Cum putem sa investim si noi in fondul d-lui norvegian???
  :))))
 • 0 (0 voturi)    
  perpetuum mobile (Marţi, 29 iulie 2008, 12:55)

  nume [anonim]

  "mai ai nevoie si de o masina, iti dam 110.000 euro. Si cand valoarea casei scade sub 80.000 euro, a crescut expunerea la risc, pentru banci" - deci afacerea pare sigura atunci cand cresc preturile. Problema e daca ele pot creste in permanenta.
 • +1 (1 vot)    
  Investitii, ha? (Marţi, 29 iulie 2008, 13:33)

  caramidaru' [anonim]

  Ai venit in Romania cu bani luati imprumut pe sestache (de la statul norvegian sau aiurea) in ideea ca acolo piata imobiliara e saturata si statica in timp ce aici e dinamica...Ai cumparat 800. Buuun. Cate ai vandut? Cum nici unul? Aaaa, cand ai inceput miscarea toate graficele aratau Romania pe un trend ascendent ca un lift, fara sa iti dai seama ca se termina ata si o sa si coboare. Piata coboara, cumparatorii deja vad si stau si asteapta sa cumpere si mai ieftin, nu se mai grabesc (nu au nici un motiv, nu?) dar tu nu si nu, nu ai vrut sa renunti la profitul urias calculat la inceputul bijnitzei...Asta e. Acum se aropie termenul de rambursare a banilor primiti si pana acum ai produs doar cheltuieli, tu nu ai bagat in casa nimic la capitolul incasari din vanzari, nu mai vorbim de profit! Asta este viata, iti doresc sa vii sa faci si alte afaceri de genul asta...Bravo constructorilor romani care au facut contractul si sper sa-l dea in judecata daca nu-si va onora contractul si sa-i ia tot, tot, sa-l lase dator pe viata asa cum si romanii mei s-au bagat in datorii pana in gat pentru zeci de ani sa plateasca niste preturi gogoshate pentru o locuinta. Sa dea Dumnezeu sa incepem sa cantam Imnul Patriei cu sufletul si cu mintea si sa incepem sa ne impotrivim scoaterii profiturilor din tara. Romani, faceti bani cum stiti, scoateti profituri cum puteti si folositi aceste venituri tot in tarisoara noastra. Asa vom invinge trepadusii si speculantii din afara care ne arata cu degetul ca suntem saraci dupa ce trag pielea peste noi. Desteapta-te Romane...
 • 0 (0 voturi)    
  bani facuti pe seama prostiei romanilor (Marţi, 29 iulie 2008, 13:51)

  cristi [anonim]

  Te ce nu te duci tu in Norvegia si sa te apuci acolo de specula? Cumva pentru ca acolo nu sunt prosti care sa faca credite pe viata si sa plateasca ca prosii pentru ceva ce nu face nici jumatate din pretul actual? Piata va cadea doar daca romanii se vor trezi la realitate si nu vor mai fi prostiti in asemenea hal. PLEACA ACASA, ORICUM VEI LUA TEAPA.
 • 0 (0 voturi)    
  pai s-a oprit (Marţi, 29 iulie 2008, 14:23)

  nu conteaza [anonim]

  "afaceristul" nostru a uitat un mic aspect al pietii imobiliare: Preturile sunt sustinute si valorile sunt stabilite printr-o continua competitie si interactiune intre cumparatori, vanzatori, antreprenori si alti participanti pe piata imobiliara. El, ca oricare speculator de rand, se ia numai si numai dupa grafice, daca sageata e in sus , stai dupa ea , dar cat stai????, daca stai ca mojicul si uti ca nu tinde la infinit exista riscul sa ti-o iei( bineinteles poti sa si castigi foarte mult).
  S-a tot discutat pe aceste forumuri legate de piata imobiliara despre faptul ca tinerii(potentialii cumparatori) asteapta in acest moment declinul pietei. Nu este chiar asa. Exista un procent destul de bun al potentialilor cumparatori care nu vor sa mai auda de imobiliare in Bucuresti pentru simplul motiv ca viata e naspa aici , cu toate aspectele ei. Chiar si cei realizati din punct de vedere financiar si cu mai multe proprietati isi cauta servicii bine platite in Europa urmand sa vanda sau sa inchirieze imobilele de aici.
  Acest aspect nu prea a fost luat in seama din cate am vazut.
 • 0 (0 voturi)    
  hopa (Marţi, 29 iulie 2008, 14:45)

  tapinarii [anonim]

  teapa smechere.
  ai vrut sa dai un tun dar te-ai ars.
  sa iti fie de bine
 • 0 (0 voturi)    
  Eu cred ca domnul Bjorn Hauge are dreptate. (Marţi, 29 iulie 2008, 14:45)

  Alin [anonim]

  Pana acum de ce s-a cumparat la preturile astea?
 • 0 (0 voturi)    
  lacomie si aberatii (Marţi, 29 iulie 2008, 14:59)

  Dedalus [anonim]

  De unde nu-i...

  Nici cea mai frumoasa femeie nu paote da decat ce are...

  In doua vorbe, daca nu ai bani sa platesti o casa, pur si simplu nu o cumperi.

  Cat priveste specula/manipularea -eu cred ca e reflectarea lacomiei. Pur si simplu oamenii vor sa castige dublu-triplu nefacand nimic.

  Cat timp poate astepta un investitor sa-i creasca valoarea locuintelor dezvoltate? Doi ani? Cinci ani?

  Ce draq de afacere e aia in care stai si astepti?!!

  Daca se castiga asa mult din imobiliare, rezulta ca aia de cumpara locuintele sunt, cel mai probabil, aia de le construiesc. ..???!!!

  Adica, nati-o tie, da-mi-o mie! Si uite afacereeeea!
 • 0 (0 voturi)    
  Acum cumparatorii vor face legea… (Marţi, 29 iulie 2008, 17:12)

  Adrian [anonim]

  Ar fi interesant ce ar spune domnul “fund manager” dupa ce ar citi postarile de pe hotnews si alte forumuri ale tinerilor care marea majoritate ar forma posibila cerere solvabile pentru apartamente (cu studii superioare, acces la internet etc)

  http://www.rezidential.net/forum/viewtopic.php?t=114&start=60
  http://financiar-imobiliar.guvernarea.ro/forum/
  http://www.romanianuda.blogspot.com
  http://balonul-imobiliar.blogspot.com

  Cu cat cumparatorii vor astepta mai mult cu atat mai mult o sa-i arda buza pe vanzatori.
  Sincere eu unul am facut marea greseala sa las niste carti de vizita la un targ imobiliar si acum in fiecare saptaman primesc cel putin 2 telefoane cu oferte la care vanzatorii/ developerii ofera un discount de 2-6%.

  Imi face o deosebita placere sa le rasund ca acum nu mai sunt interesant si mai stept sa vad ce se va intampla in perioada care urmeaza.
 • 0 (0 voturi)    
  anonim (Miercuri, 30 iulie 2008, 12:05)

  Alex [anonim]

  Domnul norvegian ar trebui sa spuna cat e rata la un credit ipotecar pe luna la 100.000E. Daca stiu eu bine rata e de 700-800E pe luna. In conditiile astea sunt curios cam cati oameni isi pot permite o asemenea rata lunara.
  LA noi au cumparat multe apartamente capsunarii si speculatorii iar acum si-au facut prea plinu.
  • 0 (0 voturi)    
   E mai mare (Miercuri, 30 iulie 2008, 18:06)

   Mihai [anonim] i-a raspuns lui Alex

   Daca iei credit pe toata suma (si sunt mai multe combinatii, vezi mai jos) ajungi cam la 1000-1100E (dupa primul an, doi cand nu mai ai "oferta promo"; la majoritatea la acordare ti se taxeaza ~2% pe post de comision):

   - Alpha: avans 15% (20k imprumut 10 ani rata ~ 300E) + credit ipotecar 85% (pe ~25 ani vine rata ~680E, din anul trei - in primul an rata < 500E)
   - Credit Europe: 5% avans + 95% ipotecar - tot pe la 1000E/luna ajungi (la fel, primele 6 luni ai dobanda preferentiala)
   - BRD, venea spre 1100E ultima data cand m-am interesat.
 • -1 (1 vot)    
  P'asta l-am facut! (Miercuri, 30 iulie 2008, 13:46)

  goe [anonim]

  Si-a luat omul teapa? Si-a luat-o! Bravo lui si la mai multe!
  800 de apartamente cumparate si nici unul vandut e o adevarata performanta. O sa ramana cu ele, ca doar prostii s-ar inghesui sa cumpere de la intermediar cand sunt o gramada de alte proiecte in dezvoltare.
  Asa e cand iti faci iluzii si crezi ca in estul Europei se traieste prin pomi.
 • 0 (0 voturi)    
  Si uite asa.. (Miercuri, 30 iulie 2008, 19:34)

  bleont [anonim]

  Asta-i inca o dovada despre cum se manipuleaza piata.Uitati-va la voi cum ati picat in plasa:cu un "articol" facatura..Ce investitor normal la cap ar putea sa spuna asa ineptii sau sa lase impresia de nesiguranta..Ma mir de voi,ca va vad baieti destepti...
 • 0 (0 voturi)    
  comentariile denota nivelul romanilor (Miercuri, 30 iulie 2008, 23:29)

  aku_intork_armele [anonim]

  adica undeva pe ultimele locuri din europa. Acum, in comunism, intre razboaie si mai inainte, tot asa de vreo 2000 de ani.
  Nivel de mici gainari, jucatori de alba neagra.
  Traiesc in mizerie si nesimtire, dar au ifose.
  Au si ei o bucurie in viata, ca au luat altii tzeapa.
  Ei stie sa se fereshte. Ei e versati.
  Da l-ai vazut pe ala ce tzaaapa a luat ?
  Ha ha ha !
  Tzeapa mancati-as !
 • 0 (0 voturi)    
  voi intelegeti ceva? (Joi, 31 iulie 2008, 20:35)

  vlad [anonim]

  Bjorn Hauge: Creditele in Romania sunt un cosmar. De indata ce bancile vor intelege ca piata creditelor ipotecare are cel mai mare potential, va incepe adevarata batalie pentru clientii care solicita acest tip de credit. .........................
  Rep: Criza de pe pietele din Marea Britanie si Spania nu va avea ecouri si in Romania?
  Bjorn Hauge: Nu, este o situatie cu totul diferita. Acolo, bancile au acordat credite de pana la 100% si chiar mai mult. Daca vrei sa iei o casa, spuneau, iti dam 100.000 euro, daca mai ai nevoie si de o masina, iti dam 110.000 euro. Si cand valoarea casei scade sub 80.000 euro, a crescut expunerea la risc, pentru banci. Dar aceasta, tocmai fiindca bancile s-au batut pe aceste credite.
 • 0 (0 voturi)    
  interesant tot forumul (Vineri, 1 august 2008, 8:35)

  magdalena [anonim]

  S-a gandit cineva despre ce piata vorbeste cand spune ca "piata e in scadere"? in nici un caz despre piata ap noi.... care cel mult e intr-un standstill...de ce? CA E VARA...si nu se gandeste nimeni la investitii vara.... ca nu stim exact ce vrea sa faca BNR-ul in septembrie cu creditele .....
  De ce nu a vandut norvegianul nimic pana acum ? CA NU E gata nici unul din proiectele in care a cumparat ...si ca cel mai probabil prin contractele semnate nu are voie......... ca vanzandu-i lui si neinterzicandu-i sa vanda pana la un anumit moment firmele dezvoltatatoare si-ar face singure concurenta in propriile proiecte....si apropo de preturile la care a cumparat ... stati voi linistiti ca nu o sa cada piata in asa hal incat sa iasa in pierdere..ca un deal de cateva sute de apartamente nu il faci la pretul pietei NEGOCIEZI
 • 0 (0 voturi)    
  scoate 40% (Sâmbătă, 2 august 2008, 13:36)

  Yomanul [anonim]

  "Am inceput afacerea in Romania in 2006, cand am inceput si negocierile pentru primul proiect rezidential, dar achizitiile propriu-zise au inceput in 2007" deci probabil ca a cumparat la un pretz intre 900-1000 euro mp tinand cont ca a cumparat mai multe apartamente si s-a negociat clar , in plus a cumparat in faza in care proiectul nu era inceput in care din stat apartamentele sunt mai ieftine cu mult , a dat avans 25 % si restul la livrare deci a platit 250 euro/mp max , apartamentele nu s-au finalizat daca nu are un contract preferential va trebuii sa dea restu 75 la suta la finalizare(desi probabil aret preferential) asa k inainte cu o luna se va apuca sa vanda din ele ..si daca le vinde cum a zis cineva mai sus la 1100 euro/mp scoate 100 euro profit la 250 euro investiti deci 40% , este foarte posibil sa vanda la 1100 chiar mai sus pentru ca acum pretul in complexele rezidentiale precizate de el pleaca de la 1400 euro/mp deci mai are de unde sa scada pana la 1100 !
  Deci momentan este acoperit banuiesc k face o greseala pentru ca nu vinde acum dar probabil ca face acest lucru datorita faptului ca daca piata ar fii constanta ar vinde mai scump la un moment cat mai apropiat de finalizarea apartamentului si el spera ca piata sa isi revina pana vine acel moment (adica daca incepe sa scada de acum incolo sa revina macar la pretul de acum pana trebuie sa vanda el adika pana se finalizeaza apartamentele) .
  In concluzie eu zic ca este cam acoperit chiar daca mp de apartament nou construit(terminat) va scadea undeva la 1100 1200 cu tot cu tva si probabil va scadea tot va scoate profitul de 40%!

  Cu toate acestea sper sa scada mp undeva la 900 850 de euro eventual sa iasa el in pierdere si eu sa imi permit achizitionarea unui apartament cu 2 camere , in caz contrat probabil ca imi voi cumpara un apartament la mare in Bulgaria,Croatia sau Spania si banuiesc ca si alti romani vor face acelasi lucru dar nush daca destul de multi incat sa nu fie acoperita oferta(la 1100?mp
 • 0 (0 voturi)    
  Capra si romanul (Luni, 11 august 2008, 1:50)

  andrei [anonim]

  Piata asta (imobilara) nu va priveste si la cum observ ca ganditi nici nu o sa va priveasca in viata asta. Vad ca ideea de temei este ca piata trebuie sa scada nu pentru a va cumpara voi apartamente dar ca sa ia astia "ai dracu" tzeapa care se dau mari ca fac afaceri pe care voi nu le faceti. Sincer mi-e rusine ca impartim aceeasi nationalitate si aceeasi limba.

  Puneti mana si munciti si obtineti bani in mod cinstit, aveti curajul sa luati riscuri (stiind ca puteti castiga dar si pierde mult) si apoi permiteti-va sa criticati la modul vulgar vazut mai sus pe cei care au riscat si poate au pierdut (sau nu) de data asta. Piata romana este foarte atipica asa ca daca nu incepe vreun conflict mondial din cauza georgiei economia nu poate merge decat in sus (cicluri mai mari sau mai mici apar in mod regulat)... si la fel si preturile.

  Au fost insa si comentarii decente si sper doar ca ei reprezinta totusi majoritatea tacuta:))
  • 0 (0 voturi)    
   capra norvegianului (Luni, 11 august 2008, 20:22)

   AristotelCostel [utilizator] i-a raspuns lui andrei

   Vrei sa fim productivi pentru speculanti si camatari?
   Daca tu ti-ai asumat megariscuri...du-le-n spate singur!
   Eu iti urez succes, dar nu pot sa nu ma bucur ca ai luat teapa! Ma bucur si pentru norvegianul letcanean!
   Urmeaza prabusirea preturilor la imobiliare si dezvoltarea normala a Romaniei! Piata materialelor de constructii va fi eliberata de cererea artificiala datorata dezvoltatorilor care produc pe stoc, iar pretul terenurilor se duce-n...cap.
   Bafta! Eu nu te trimit la munca, daca tie iti place sa speculezi in pierdere si inca mai respiri...continua!
 • 0 (0 voturi)    
  Ba ANDREI bati CMPII batrane (Joi, 28 august 2008, 15:54)

  uncas [anonim]

  Nea Andrei nu ne bucuram de nici un rau ci de un bine. Adica posibilitatea de a platii un pret cinstit.
  Voi speculantii sunteti ca parazitii castigati mult si produceti nimic. Cine dracu nu se poate bucura sa scape de paduchi. se pare ca tu dai cu bata in balta atunci cand ne faci o teorie care se pare nu se potriveste cu pozitia pe care ai vrea sa o ocupi sau pe care ai vrea sa intelegem ca o ocupi. Eu cred ca nu esti intreprizatorul care vrei sa pari ci un parazit nedefinit încă. Orice om sanatos la cap vrea stabilitate pe piata si preturi cinstite. Oi vrea sa nu ma bucur ca apare soarele si vine dimineata doar pentru ca tu ai pierdut noaptea la babaroase. Esti jalnic cumetre ....
  Daca gresesc, definesteti conditia si mars la locul tau....

  Ca un om care are si de vandut dar si de cumparat consider ca preturile trebuie sa scada. Preturile ap. vechi nu mai spun trebuie sa scada cel mai mult.
  Consider ca un pret normal raportat la conditii normale, ar fi un pret care sa acopere toate cheltuielile iar plusul reprezentand beneficiu sa fie un procent de maxim 10 la suta. Va spune cineva "dar piata e liberă cumetre". Si eu sunt liber sa fac ce vreau dar asta nu inseamna ca nu voi platii pentru faptele mele. Acum a venit si plata pentru tot ce s-a facut fara acoperire reala. Ma mir ca totusi BNR a intervenit. Destul de tarziu Probabil cand s a dorit Ma rog. Asta e alta poveste. De la aceasta relatie simpla de calcul a pretului pleaca orice constructor. Ce depaseste aceasta formula se materializeaza in numarul de nerebdatori sa nu spun altfel. Pe spinarea acestora se lipesc speculantii si bancile. Daca nu am mai avea atatea basini in cap si ne vom simtii jigniti cand platim mai mult decat face ........noi toti am scapa de paraziti. Sau cel putin ar suge si ei mai putin.
  De scazut scade sigur. Problema care ma framanta este ca nu stiu cat de multi s au trezit dintre noi. Vedeti ca americanii se intorc de la periferii din nou in oras.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by